Мобилно меню

3 награди от международен конкурс за млади диригенти спечели варненският диригент Петър Тулешков

Той заслужи трето място, специалната награда на публиката и наградата на оркестъра на форума в Пловдив
3 награди от международен конкурс за млади диригенти спечели варненският диригент Петър Тулешков

Диригентът на Варненска опера Петър Тулешков спечели трето място, специалната награда на публиката и наградата на оркестъра на Първия международен конкурс за млади диригенти, организиран от Държавна опера Пловдив на 30 септември 2023 г.

В конкурса взеха участие диригенти от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. В състава на международното жури участваха Антонело Алеманди от Виенската Щатсопера; Диан Чобанов – музикален директор на Държавна опера Пловдив; Абзал Мухитдин от Казахстан, музикален директор на Операта в Астана; проф. д-р Григор Паликаров – преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и музикален директор на Пазарджишкия симфоничен оркестър; Федерика Репини от Италия, артистичен консултант на Friuli-Venezia Giulia; Андрея Витело – диригент, артист на Уорнър.

„Конкурсът беше доста сериозен, с добре изготвен, изцяло оперно насочен репертоар. Участваха над 50 човека от държави от цял свят и първият тур продължи три дни. Сред нещата, с които се представих, бяха увертюра от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, ария на Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Гуно, сцена и речитатив на Тамино от „Вълшебната флейта“, която, по думите на маестро Павел Балев, е „азбука на дирижирането“, в случая задължителна за всички кандидати; увертюра от „Набуко“ на Верди и избрани действия от оперите „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, които представляваха голямото предизвикателство във финалните етапи на конкурсната програма.

От трите награди, които получих, за мен най-скъпа е наградата на оркестъра. Тъй като бях единственият българин измежду участниците в конкурса, имаше няколко коментара, че наградите ми са „шовинистични“, но оркестърът трудно може да бъде излъган. Оркестрантите могат да дадат много сериозна, точна оценка – знам го, понеже дълго време съм свирил в оркестър. Отидох на конкурса само с очакването музикантите да ме разберат, това е мечтата на диригента – да го разберат. А те, освен че ме разбраха, започнаха да дават повече от себе си и това силно ме въодушеви“, коментира младият диригент.

Петър Тулешков завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София (2009) с цигулка и НМА „Проф. П. Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране (2014). В Държавна опера Варна работи с оркестъра на Варненска опера от началото на 2021 г. Дирижирал е Академичния симфоничен оркестър на НМА, Симфониета Видин и други български оркестри.

2023 © Варна е

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна