Мобилно меню

3 награди от международен конкурс за млади диригенти спечели варненският диригент Петър Тулешков

Той заслужи трето място, специалната награда на публиката и наградата на оркестъра на форума в Пловдив
3 награди от международен конкурс за млади диригенти спечели варненският диригент Петър Тулешков

Диригентът на Варненска опера Петър Тулешков спечели трето място, специалната награда на публиката и наградата на оркестъра на Първия международен конкурс за млади диригенти, организиран от Държавна опера Пловдив на 30 септември 2023 г.

В конкурса взеха участие диригенти от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. В състава на международното жури участваха Антонело Алеманди от Виенската Щатсопера; Диан Чобанов – музикален директор на Държавна опера Пловдив; Абзал Мухитдин от Казахстан, музикален директор на Операта в Астана; проф. д-р Григор Паликаров – преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и музикален директор на Пазарджишкия симфоничен оркестър; Федерика Репини от Италия, артистичен консултант на Friuli-Venezia Giulia; Андрея Витело – диригент, артист на Уорнър.

„Конкурсът беше доста сериозен, с добре изготвен, изцяло оперно насочен репертоар. Участваха над 50 човека от държави от цял свят и първият тур продължи три дни. Сред нещата, с които се представих, бяха увертюра от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, ария на Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Гуно, сцена и речитатив на Тамино от „Вълшебната флейта“, която, по думите на маестро Павел Балев, е „азбука на дирижирането“, в случая задължителна за всички кандидати; увертюра от „Набуко“ на Верди и избрани действия от оперите „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, които представляваха голямото предизвикателство във финалните етапи на конкурсната програма.

От трите награди, които получих, за мен най-скъпа е наградата на оркестъра. Тъй като бях единственият българин измежду участниците в конкурса, имаше няколко коментара, че наградите ми са „шовинистични“, но оркестърът трудно може да бъде излъган. Оркестрантите могат да дадат много сериозна, точна оценка – знам го, понеже дълго време съм свирил в оркестър. Отидох на конкурса само с очакването музикантите да ме разберат, това е мечтата на диригента – да го разберат. А те, освен че ме разбраха, започнаха да дават повече от себе си и това силно ме въодушеви“, коментира младият диригент.

Петър Тулешков завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София (2009) с цигулка и НМА „Проф. П. Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране (2014). В Държавна опера Варна работи с оркестъра на Варненска опера от началото на 2021 г. Дирижирал е Академичния симфоничен оркестър на НМА, Симфониета Видин и други български оркестри.

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е