Мобилно меню

8-годишната Карина от Варна се бори за първо място в международния конкурс “Светът на таланта”

Даровитата чаровница вече работи върху своята първа композиторска тетрадка, заедно с музикалния си педагог Марина Рашева
8-годишната Карина от Варна се бори за първо място в международния конкурс “Светът на таланта”
583

Чаровната и талантлива 8-годишна варненка Карина Димитрова е един от претендентите за първото място в международния конкурс "Светът на таланта", резултатите от който се очаква да бъдат обявени в края на декември. Това съобщи за ВАРНА Е музикалният педагог на Карина - Марина Рашева. Двете вече работят усилено и върху първата композиторска тетрадка на даровитото момиче.

Карина Димитрова е родена в Лондон, но от тригодишна живее във Варна. Със своя музикален педагог Марина Рашева се запознава през февруари тази година, по идея на своята баба, която се среща с госпожа Рашева с молба да преподава уроци по пиано, солфеж, теория на музиката и композиране на нейната внучка.

“Бързо усвоява всеки един урок. Упорита и дисциплинирана е. За мен Кари е много талантливо, умно и креативно дете”, коментира Марина Рашева.  

8-годишната Карина Димитрова свири на пианото всеки ден по няколко часа и записва своите композиции в специална тетрадка. Музикалният педагог ѝ помага да нотира правилно своите музикални идеи. Скоро Кари ще има възможността да издаде своята първа композиторска тетрадка. Марина Рашева е толкова впечатлена от творчеството на Кари, че я представя на музикалното издателство с което работи. “В момента работим над няколко музикални пиески за пиано и върху тема с вариации”, разкрива Марина Рашева.

Кари е много щастлива и горда, че скоро ще види своята първа композиторска тетрадка в книжарниците и ще чуе други хора да свирят нейната музика. Тя благодари на госпожа Рашева за всичко, което е направила за нея. Надява се, че ще стане толкова добра пианистка и композитор, колкото своята учителка и ще продължи нейното дело да вдъхновява децата да се занимават с музика и да предават своите емоции на музикалните петолиния.

Близките на Карина вярват в таланта на момичето и подкрепят изцяло желанието му да се занимава с музика. В лицето на Марина Рашева те виждат идеалния учител за детето. “Тя е търпелива, внимателна, забавна и мотивираща. Учи Кари не само на техниката на пианото, но и на теорията на музиката, историята на музикалното изкуство, различните музикални стилове и жанрове. Тя също така развива креативността и въображението на Кари, като я насърчава да създава свои собствени музикални произведения. Дава ѝ различни задания - да напише песен за любимото си животно, да импровизира на дадена тема, да направи аранжимент на популярна мелодия и др. Кари обожава уроците си с госпожа Рашева. Тя се радва на всеки един от тях и с нетърпение очаква следващия”, разказват близките на детето.

Марина Рашева е опитен и талантлив педагог и композитор. Завършила е Консерваторията в Одеса и работи като учител по музика. Специализирала е в областта на музикалното образование за деца и има много успешни ученици.

2023 © Варна е / снимки: Личен архив

Премиера на знаменития Триптих на Пучини на "Опера в Летния театър"

Варненската опера продължава честванията, посветени на стогодишнината от кончината на композитора
Премиера на знаменития Триптих на Пучини на "Опера в Летния театър"

Знаменитият Триптих на Пучини ще бъде представен премиерно от Варненската опера на 26 юни от 21 часа в рамките на фестивала "Опера в Летния театър". Заглавието е част от честванията, посветени на стогодишнината от смъртта на един от най-великите оперни композитори. Постановката е международна суперпродукция, реализирана от Държавна опера Варна, Националната опера и балет на Тирана и Пучиниевият фестивал Торе дел Лаго, Италия.

Диригент на спектакъла е маестро Якопо Сипари ди Пескасероли, който в края на май беше удостоен с титлата "посланик на изкуството на Пучини" за популяризиране музиката на гения по света.

Едноактните опери "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики", написани от Пучини като една творба с три отделни сюжета, в които обединяващ мотив е смъртта, но представена от три различни ъгъла, се смятат за едно от най-трудните и най-вълнуващи негови произведения. С предизвикателството да ги представи на публиката в една вечер се заема екипът на Варненската опера. Декорът и костюмите идват от Торе дел Лаго, Италия, а режисьорската адаптация е на албанката Ада Гура.

"За мен е удоволствие да съм отново във Варна като част от колаборацията, свързваща три страни: Пучиниевия фестивал Торе дел Лаго, Националната опера и балет в Тирана, където основно работя, и Варненската опера, в която миналата година поставихме "Аида" на Франко Дзефирели, а тази година поставяме Триптиха на Пучини.

Пучини е по-различен композитор, по-театрален. Казвал е, че пише опери, защото използва силата на думите, а без думи не би могъл да създава музика.

Тази негова концепция е много важна за нас, режисьорите, и много мотивираща в работата ни, защото ни насочва точно към онази театралност, която ни е нужна."

Месец след края на Първата световна война драматичната "Мантията", лиричната "Сестра Анджелика" и комичната "Джани Скики" са представени за първи път в Ню Йорк. Въпреки че драматургично заложен в Триптиха е стилистично-жанровият контраст – три различни епохи, три локации, три настроения – трилогията е замислена като едно цяло. Сюжетът на "Мантията" е любовна история с трагичен край, която се случва в романтичния Париж. "Сестра Анджелика" отвежда зрителите в манастир през XVII век, при момиче, отхвърлено от аристократичното си семейство заради раждането на извънбрачно дете. Главният герой в комичната опера "Джани Скики" е замесен във фалшифициране на завещанието на богат мъж, а действието се развива във Флоренция.

Триптихът се поставя на сцената на "Опера в Летния театър" със собствен състав на Варненската опера и гостуващи звезди: италианското сопрано Доната Д‘Анунцио Ломбарди, наричана от критиците "славеят на Пучини", албанското мецосопрано Ивана Ходжа, която миналото лято плени зрителите като Амнерис в "Аида" на Дзефирели и отличните варненски солисти Линка Стоянова, Михаела Берова, Жана Костова, Валерий Георгиев, Свилен Николов, Иво Йорданов, Рейналдо Дроз.

Критиката прави паралел между Дантевата "Божествена комедия" ("Ад", "Чистилище" и "Рай4) и Триптиха. Пучини действително се вдъхновява от Данте, както и от интереса си към френската литература и театър, където кратки пиеси в контрастни стилове и жанрове често се играят в една и съща вечер. Композиторът се движи от негативното към позитивното, от тъмнината към светлината, от отчаянието към блаженството, от безнадеждността към оптимизма.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера - Варна