Мобилно меню

8-годишната Карина от Варна се бори за първо място в международния конкурс “Светът на таланта”

Даровитата чаровница вече работи върху своята първа композиторска тетрадка, заедно с музикалния си педагог Марина Рашева
8-годишната Карина от Варна се бори за първо място в международния конкурс “Светът на таланта”

Чаровната и талантлива 8-годишна варненка Карина Димитрова е един от претендентите за първото място в международния конкурс "Светът на таланта", резултатите от който се очаква да бъдат обявени в края на декември. Това съобщи за ВАРНА Е музикалният педагог на Карина - Марина Рашева. Двете вече работят усилено и върху първата композиторска тетрадка на даровитото момиче.

Карина Димитрова е родена в Лондон, но от тригодишна живее във Варна. Със своя музикален педагог Марина Рашева се запознава през февруари тази година, по идея на своята баба, която се среща с госпожа Рашева с молба да преподава уроци по пиано, солфеж, теория на музиката и композиране на нейната внучка.

“Бързо усвоява всеки един урок. Упорита и дисциплинирана е. За мен Кари е много талантливо, умно и креативно дете”, коментира Марина Рашева.  

8-годишната Карина Димитрова свири на пианото всеки ден по няколко часа и записва своите композиции в специална тетрадка. Музикалният педагог ѝ помага да нотира правилно своите музикални идеи. Скоро Кари ще има възможността да издаде своята първа композиторска тетрадка. Марина Рашева е толкова впечатлена от творчеството на Кари, че я представя на музикалното издателство с което работи. “В момента работим над няколко музикални пиески за пиано и върху тема с вариации”, разкрива Марина Рашева.

Кари е много щастлива и горда, че скоро ще види своята първа композиторска тетрадка в книжарниците и ще чуе други хора да свирят нейната музика. Тя благодари на госпожа Рашева за всичко, което е направила за нея. Надява се, че ще стане толкова добра пианистка и композитор, колкото своята учителка и ще продължи нейното дело да вдъхновява децата да се занимават с музика и да предават своите емоции на музикалните петолиния.

Близките на Карина вярват в таланта на момичето и подкрепят изцяло желанието му да се занимава с музика. В лицето на Марина Рашева те виждат идеалния учител за детето. “Тя е търпелива, внимателна, забавна и мотивираща. Учи Кари не само на техниката на пианото, но и на теорията на музиката, историята на музикалното изкуство, различните музикални стилове и жанрове. Тя също така развива креативността и въображението на Кари, като я насърчава да създава свои собствени музикални произведения. Дава ѝ различни задания - да напише песен за любимото си животно, да импровизира на дадена тема, да направи аранжимент на популярна мелодия и др. Кари обожава уроците си с госпожа Рашева. Тя се радва на всеки един от тях и с нетърпение очаква следващия”, разказват близките на детето.

Марина Рашева е опитен и талантлив педагог и композитор. Завършила е Консерваторията в Одеса и работи като учител по музика. Специализирала е в областта на музикалното образование за деца и има много успешни ученици.

2023 © Варна е / снимки: Личен архив

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е