Мобилно меню

Без първа награда в оспорвания международен конкурс за млади диригенти "Маестро Борислав Иванов"

Втора награда си разделиха Йоанис Пулакис от Гърция и Ярослав Бичков от Русия, а третото място зае испанецът Пабло Пегалахар
Без първа награда в оспорвания международен конкурс за млади диригенти "Маестро Борислав Иванов"

С концерт на лауреатите приключи на 2 ноември Първият международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“, обявен от ТМПЦ – Държавна опера Варна. Присъстваха и наследниците на маестро Борислав Иванов, с чиято подкрепа беше организиран конкурсът.

Музикалното състезание протече в три етапа с 24-ма участници от цял свят. На финала на оспорваната надпревара се конкурираха трима диригенти, като всеки от тях дирижира по три откъса от оперния репертоар на жребиен принцип. Концертът беше предаван на живо в интернет, а публиката и оркестърът имаха възможност да излъчат свои победители. 

Председател на журито беше проф. д-р Григор Паликаров, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и постоянен гост диригент на Държавна опера Варна. В състава на журито влизаха Пьотр Сулковски – директор на Операта в Краков, Полша; Светослав Борисов – главен диригент на операта в Магдебург, Германия, Кръстин Настев – диригент на Държавна опера Варна, на финалния етап се включи и Бойка Василева – артистичен директор на Държавна опера Варна. 

Трето място в конкурса спечели испанецът Пабло Пегалахар. Журито не присъди първа награда, а втора награда си разделиха Йоанис Пулакис от Гърция и Ярослав Бичков от Русия. Бичков получи и наградите на публиката и оркестъра. Освен парично възнаграждение, призовите места осигуряват на лауреатите възможност за изява с Пазарджишкия симфоничен оркестър, Симфониета – Шумен и оркестъра на Държавна опера Варна. Наградите, обявени от Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Държавна опера Варна, бяха връчени на лауреатите от членовете на журито.

2023 © Варна е / Пресцентър Държавна опера Варна

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев