Мобилно меню

Българката Албена Данаилова е първата жена, която ще е концертмайстор в новогодишния концерт на Виенската филхармония

Традиционната проява се излъчва директно в цял свят
Българката Албена Данаилова е първата жена, която ще е концертмайстор в новогодишния концерт на Виенската филхармония

Виртуозната българската цигуларка Албена Данаилова е първата жена, която ще е концертмайстор на Виенската филхармония по време на нейния традиционен новогодишен концерт, който се излъчва директно в цял свят. 

Албена Данаилова е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония, известна предимно с мъжкия си състав. Тя си спечели правото да е първа цигулка на прочутия оркестър, след като в началото на януари 2014 година издържа пробния период и е на постоянно място на този пост.

Живее във Виена от 2008 г., като преди това свири в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен. От 2008 г. свири в щатния състав на Виенската филхармония. Професор е в Университета за сценични изкуства в австрийската столица от 2020 г.

Виенската филхармония за първи път предоставя възможността концертмайстор по време на прочутия новогодишен концерт да е жена и тази чест се пада на българката Албена Данаилова.

Диригент на концерта тази година ще е Кристиан Тилеман.

През 2023 г. Албена Данаилова изнесе солов концерт в зала „България“ с Варненската филхармония, когато тя изпълни творби от български композитори, отбелязва Жената днес.

2023 © Варна е / източник: Жената днес; снимка: Wiener Philharmoniker (Martin Kubik)

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е