Мобилно меню

Бурни аплодисменти заслужи премиерата на "Летящият холандец"

С Вагнеровата класика започва и 24-тият Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна
Бурни аплодисменти заслужи премиерата на "Летящият холандец"

С 20-минутни аплодисменти приключи премиерата на "Летящият холандец" от Вагнер снощи на сцената на Варненската опера. Препълнената зала стана на крака след прекрасните изпълнения на солистите, мъжкия и дамския хор, хористите на Варненска детско-юношеска опера и оркестъра на Държавна опера Варна, дирижиран от маестро Светослав Борисов.

Постановката на Вера Немирова силно впечатли публиката с изключителните изпълнения, внушителния декор, костюмите и камерата на живо, която присъстваше на сцената и предаваше емоциите на главните герои към мултимедийния екран, съобщават от пресцентъра на Варненската опера.

София Солови, Деян Вачков, Валерий Георгиев, Гео Чобанов, Артьом Арутюнов и Силвия Ангелова бяха блестящи на сцената, вокално и артистично. 

След зашеметяващия успех на премиерата „Летящият холандец“ се отправя към Стара Загора, където на 26 ноември ще участва в ежегодния Фестивал на оперното и балетното изкуство. С премиерата на Вагнеровата класика започва и 24-тия Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна.

2023 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев