Мобилно меню

Дебютен албум с най-доброто от Верди представя Кирил Манолов във Варна

Публиката в морската столица ще се наслади на 12 популярни Вердиеви арии за баритон на 24 февруари, от 19 часа, на Основна сцена на Варненската опера
Дебютен албум с най-доброто от Верди представя Кирил Манолов във Варна

Дебютния си албум с 12 откъса от Вердиеви творби ще представи пред варненска публика баритонът Кирил Манолов. Творбите, включени в албума, наречен „Tutto Verdi” са подбрани сред най-обичаните от публиката заглавия на великия композитор. Записът му е реализиран с оркестъра на Българското национално радио под диригентската палка на маестро Павел Балев. „Tutto Verdi” излезе през миналата 2023 г., а промоцията му беше през юни в Зала България, София, където заедно с Кирил Манолов пя световноизвестното ни сопрано Красимира Стоянова. Във Варна певецът прави второто представяне на албума си. В концерта на 24 февруари, от 19 часа, на Основна сцена ще му партнират солисти на Варненската опера. Билети може да бъдат закупени на касата на Операта на площад „Независимост” и Фестивален и Конгресен Център Варна. 

Критиката определя първия албум на блестящия баритон Кирил Манолов като особено представително издание. 

„Албумът включва 12 Вердиеви арии за баритон, които бих нарекъл емблематични за моя репертоар – такива, които съм пял много и с голям успех по света и у нас. Има откъси от „Силата на съдбата“, „Риголето“, „Травиата“, „Трубадур“, „Фалстаф“. Включили сме и малко по- неизвестни неща, например от „Луиза Милер“ – една роля, която не съм изпълнявал в България, но много съм я пял в чужбина. Публиката ще чуе арии на Атила, на Яго от „Отело“ – неща, които наистина ме описват като певец по най-добрия начин. С маестро Павел Балев решихме албумът да е „Tutto Verdi” точно защото Верди като композитор, като автор, като драматургия, като стил на пеене най-добре изразява моята същност. Винаги съм се стремял Верди да присъства на първо място в репертоара ми.”, споделя певецът за селекцията в албума.

Казва, че няма любима ария, но със сигурност би отделил Фалстаф като роля, която го е изстреляла на пазара и му е дала възможност да работи с големи диригенти и режисьори. В ролята на сър Джон Фалстаф варненската публика гледа Кирил Манолов през август, а от изключителното му изпълнение и потапяне в образа стана ясно защо световната критика нарича българския баритон „най-добрият Фалстаф на нашето време“.

Бойка Василева, Свилен Николов, Гео Чобанов и Артьом Арутюнов ще излязат на сцената заедно с Кирил Манолов на 24 февруари.

„Със Свилен Николов доста често пеем точно „Фалстаф“ и бих казал, че той е най-добрият Форд в България, просто е чудесен в тази роля. Много съм работил и с Бойка Василева – в „Трубадур“, „Аида“, в предишната продукция на „Фалстаф“ във Варна, където тя беше Мисис Куикли. Знам, че тя обожава тази опера. От сърце благодаря и на Гео Чобанов и Артьом Арутюнов, които ще изпълнят ролите на Бардолфо и Пистоло. Концертът ще е с интересна програма, ще има и много познати, и по-нетипични неща, но няма да издавам всичко, за да бъде изненада за публиката.“

Много интересна и пълна с нови предизвикателства се очертава 2024-та за Кирил Манолов, който, освен в нови продукции на „Фалстаф“, ще участва в спектакли на „Тоска“, а във Варна ще гостува в ролята на Джани Скики от едноименната опера. На 26 юни, в рамките на Опера в Летния театър, Варненската опера ще представи триптиха от едноактови опери на Пучини („Сестра Анджелика“, „Мантията“ и „Джани Скики“), с който ще отбележи 100-годишнината от смъртта на композитора.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна

DARA и Венци Венц’ с обща песен

"Змия" има потенциала на тотален хит
DARA и Венци Венц’ с обща песен

DARA е изпълнител, чиито успехи отдавна прескачат границите на България. Само преди месец тя бе сред гостите на голямо събитие на Rihanna и Puma в Лондон, а няколко дни по-късно фенове заляха социалните мрежи с видеа от улиците на Бусан, Южна Корея, където песента ѝ „In My Head” звучи по местно радио. „Устрем“, „характер“, „страст“, „невероятен талант“, „дисциплина“, „уникално момиче“, „звезда“, „изумителен артист“ – това са само част от коментарите, които DARA предизвиква за себе си, където и да се появи.

Точно преди големия финал на танцовото предизвикателство Dancing Stars, в което DARA ще се бори за победа, изпълнителката представя нов музикален проект, озаглавен „Змия“.

Песента идва след любовния сингъл „Само мой“ и е знак за творческото любопитство на DARA и вкуса ѝ към нестандартните неща. „Змия“ е с потенциал на хит. В него по покана на DARA се включва и Венци Венц’, с когото празнуват над 10-годишно приятелство. По музиката, текста и аранжимента двамата работят с румънския продуцент Alex Parker и Preyah, с които искрено се забавляват докато създават парчето.

„Змия“ излиза освен с аудио, и със супер впечатляващо видео, режисирано от Бойко Щонов. Клипът е вдъхновен от позитивната енергия на парчето, лекото намигване в текста и самодивското излъчване на DARA.

2024 © Варна е