Мобилно меню

Диригент от Египет е специален гост на концерт с шедьоври на Моцарт и Чайковски във Варненската опера

Солисти ще са концертмайсторът на Симфоничния оркестър Красимир Щерев и директорът на музикалното училище Румяна Петрова, а началото е в 19 часа, на 28 април
Диригент от Египет е специален гост на концерт с шедьоври на Моцарт и Чайковски във Варненската опера
85

На 28 април от 19 часа Симфоничният оркестър на Варненска опера ще зарадва меломаните в града с две емблематични произведения: Симфоният кончертанте на Моцарт и Патетичната симфония на Чайковски. Концертът ще е на Основната сцена на Държавна опера Варна.

Гост диригент е Хишам Габр от Египет, а солисти - концертмайсторът на оркестъра Красимир Щерев и директорът на музикалното училище Румяна Петрова.

"Моцарт пише Симфония концертанте по време на турне в Европа, докато посещава Манхайм и Париж - разказва Румяна Петрова."

В музиката ясно са изразени две противоположни емоции - въодушевлението на влюбения млад човек и скръбта от смъртта на майка му.  Двете състояния майсторски се преплитат в музикалното повествование, а изпълнението на соловите партии е голямо удоволствие, когато е споделено между приятели.

Съвместната работа на варненските музиканти с Маестро Хишам Габр е вдъхновяваща, а съчетанието на Моцарт и Чайковски в програмата на концерта обещава вълнуваща вечер в Операта.

Хишан Габр е постоянен диригент в операта в Кайро и директор на Художествен център Библиотека Александрина. Габр учи дирижиране в Египет, Франция и САЩ при именити диригенти: Кристоф Мюлер, Доминик Ройтс, Жан-Жак Вернер, Крис Ким и Ахмед Ел-Саеди. Заслужава стипендия Фулбрайт, за да продължи развитието си в САЩ, където завършва "Съвременни техники на дирижиране" в университета Корнел, Ню Йорк. Освен редовните си ангажименти като диригент в операта в Кайро, Габр често е гост-диригент на редица доказани международни оркестри, сред които Македонската филхармония, Вроцлавската филхармония (Полша), Киевската камерата (Kyivska Kamerata, Украйна), Националния симфоничен оркестър на Мексико, Софийската филхармония (България), Симфоничен оркестър на Гьотинген, Филхармонията на Астана (Казахстан), Ливанската филхармония и др.

От началото на 90-те години Габр също така композира музика за множество игрални и документални филми, мюзикъли и пиеси, поставяни в Египет и зад граница. Неговите композиции са изпълнявани от Симфоничния оркестър на Кайро и са аплодирани, както от публиката, така и от критиците.

Габр композира музика към "Praxa", първият египетски мюзикъл, който успешно се изпълнява в главната зала на операта в Кайро и в Кралската опера в Мускат (Оман). Габр получава чести поръчки да композира музика за престижни египетски и международни институции и оркестри.

2023 © Варна е

Отличиха Лили Иванова като „Най-големия български поп изпълнител за всички времена“

БГ радио раздаде за 21-ви път годишните си музикални награди, а победителите бяха излъчени с вота на над 35 хиляди почитатели на българската музика
Отличиха Лили Иванова като „Най-големия български поп изпълнител за всички времена“
187

Двайсет и първите Годишни Музикални Награди на БГ Радио се превърнаха в незабравим празник на българската музика. Тази година събитието привлече огромен интерес и внимание от музикалната общественост и феновете на българската музика. Вечерта бе изпълнена с изумителни изпълнения на световно ниво, емоции и награди, които отличиха най-талантливите и забележителни артисти на музикалната ни сцена.

Наградата „Най-големият български поп изпълнител за всички времена“ бе връчена на Лили Иванова. Тази награда се връчва за първи и единствен път на сцената на Годишните Музикални Награди на БГ Радио. Лили Иванова завладя сърцата на публиката с присъствието си и безкомпромисно изпълнение. Публиката остана на крака през цялото време докато голямата Лили Иванова пееше любимите песни на всички и ѝ подари заслужено най-силните си аплодисменти.

„Най-скъпата ми награда сте вие - моята публика! Без публиката, без моите почитатели, не може да има нищо“, обърна се Лили Иванова към своите верни почитатели. Примата благодари и на БГ радио за признанието и ги поздрави за инициативата да представят в ефира си само българска музика.

Тази година над 35 хиляди души определиха най-слушаните и харесвани български песни. Молец се доказаха като най-големият фаворит сред гласувалите слушатели на БГ Радио. По време на церемонията те получиха награди в четири категории – „БГ Текст“, „БГ Дебют“ и „БГ Видеоклип“ за песента им "7 дни". Молец успяха да предадат неподправена емоция и силно присъствие на българската сцена като получиха и отличието в категорията „БГ Дует/Трио/Вокална група“.

Наградата „БГ Песен“ отиде при Миро и ALMA за „Повече“, музиката, написана от Крум Георгиев, се превърна в една от най-обичаните през изминалата година, а харизмата между двамата изпълнители им донесе и наградата „БГ Комбинация“.

"Целуни ме" на Любо Киров стана „БГ Албум“, а изразителните текстове комбинирани с таланта и ефектното му представяне на сцената заслужено му донесоха наградата „БГ Изпълнител“.

Слушателите на БГ Радио ясно затвърдиха позициите на Михаела Маринова на българската музикална сцена и я избраха за „БГ Изпълнителка“.Керана и Космонавтите са победители в категорията „БГ Група“.

Наградата БГ Вдъхновение на името на Ана Мария Тонкова се определя от екипа на БГ Радио. Тя е символ за изключителен принос и всеотдайност към българската музика. Статуетката тази година получи Александър Петров – автор на стотици обичани български песни като „Бъди какъвто си“, „Богатство“, „Жулиета“ и много други.

Ето и победителите:

БГ Песен – „Повече“ – Миро х ALMA, музика Крум Георгиев

БГ Текст – „7 дни“– Молец, текст: Крис Макаров и Юли Славчев

БГ Албум – „Целуни ме“– Любо Киров

БГ Изпълнител – Любо Киров

БГ Изпълнителка – Михаела Маринова

БГ Дует/Трио/Вокална група – Молец

БГ Комбинация – Миро х ALMA  

БГ Група  – Керана и Космонавтите

БГ Дебют – Молец

БГ Видеоклип – „7 дни“ – Молец, реж. Крис Захариев

БГ Вдъхновение на името на Ана Мария Тонкова – Александър Петров

Водещият на уникалното за българската сцена събитие Годишни музикални награди на БГ Радио 2023, Юлиан Вергов представи три музикални премиери. Новият звук от Любо Киров е „Восъчен герой“. Миро спази обещанието, дадено миналата година на церемонията организирана от БГ Радио да направи дует с победителката в категорията „БГ Изпълнителка“ и заедно с Мария Илиева представиха „Ако утре няма днес“. Михаела Филева представи за първи път песента си „По навик“.

2023 © Варна е / източник: БГ радио