Мобилно меню

Джаз ще звучи в рибарско селище "Карантината" от 13 до 15 юли

Инициативата е с вход свободен, предвиден е и безплатен транспорт до мястото на провеждане
Джаз ще звучи в рибарско селище "Карантината" от 13 до 15 юли

Джаз ще огласи рибарското селище "Карантината" във варненския кв. „Аспарухово“. В три поредни вечери - 13, 14 и 15 юли, зоната край брега ще стане за втора поредна година сцена на международния фестивал Q-jazzfestivalvarna. Събитието е с вход свободен. Организатор е школата за изкуства "Дедал" със съдействието на Община Варна.

Джаз форумът е посветен на световните музиканти Хари Саркисян, Велислав Асарухов - Баго и китарната школа на Александър Петков.

Q-jazzfestivalvarna подкрепя композитори и изпълнители на възраст до 35 и над 65 години, работещи в сферата на богатото стилово разнообразие на джаз музиката. Той запазва уникалността на едно от малкото оцелели рибарски селища в района, поминъка на рибарите и техния фолклор, като част от културно-историческото наследство на Варна, посочват организаторите.

Предвиден е безплатен транспорт: Варна - Карантината: от 18.30 до 20 часа, от ул. "Антим I", и Карантината - Варна: от 22.30 до 23.30 часа от мястото на фестивала.

В програмата са включени концерти на групите "Postcards", миксиращата джаз с български фолклор "Монтуно”, "Александър Михайлов бенд", "Project connections", "J & The Cats" и "Oft Robin".

Ето и пълната програма за събитието:

13 юли 20.15 часа - "Postcards"; 21.30 часа - "Монтуно"

14 юли 20.15 часа - "Александър Михайлов бенд" и неговата "Патърдия"; 21.30 часа - "Project connections"

15 юли 20.15 часа - "J & The Cats"; 21.30 часа - "Oft Robin"

2023 © Варна е

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна