Мобилно меню

Достойно представяне на Хора на варненските младежи в Берлин

Варненският хор се включи в съвместни концерти с участници от Швеция, Полша и Германия
Достойно представяне на Хора на варненските младежи в Берлин

Младежкият мъжки хор при Хора на Варненските момчета и младежи представи достойно Варна във всички концертни изяви по време на Международния проект Моцарт Реквием в Берлинската филхармония и поредица от самостоятелни концерти в Института по изкуствата и концертни зали в Берлин.

Хорът получи покана за участие в проекта от Гент Лазри - генерален  директор на Международната академия за хорово изкуство CHORAL SPACE. В проекта участваха 700 хористи от 15 хорови колектива от 18 държави от Европа, САЩ и Австралия.

Варненският хор се включи в съвместни концерти с участници от Швеция, Полша, Германия. По време на встъпителния концерт, заедно с два хора от Швеция, българският състав се представи с 20 минутна концертна програма, включваща произведения от български и чужди композитори. 30 минутна програма, включваща източно-православни песнопения, български фолклор, съвременни хорови творби от български и чужди композитори, са представени и на концерта „Night of Choirs“, заедно с хорове от Швеция, Германия и два хора от Полша. Съставът участва и двете части на „Моцарт Реквием“.

Хорът, с диригент - Дарина Кроснева и пианист - Светлана Панайотова получи и заслужено признание от Гент Лазри и колегите им диригенти.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е