Мобилно меню

Достойно представяне на Хора на варненските младежи в Берлин

Варненският хор се включи в съвместни концерти с участници от Швеция, Полша и Германия
Достойно представяне на Хора на варненските младежи в Берлин

Младежкият мъжки хор при Хора на Варненските момчета и младежи представи достойно Варна във всички концертни изяви по време на Международния проект Моцарт Реквием в Берлинската филхармония и поредица от самостоятелни концерти в Института по изкуствата и концертни зали в Берлин.

Хорът получи покана за участие в проекта от Гент Лазри - генерален  директор на Международната академия за хорово изкуство CHORAL SPACE. В проекта участваха 700 хористи от 15 хорови колектива от 18 държави от Европа, САЩ и Австралия.

Варненският хор се включи в съвместни концерти с участници от Швеция, Полша, Германия. По време на встъпителния концерт, заедно с два хора от Швеция, българският състав се представи с 20 минутна концертна програма, включваща произведения от български и чужди композитори. 30 минутна програма, включваща източно-православни песнопения, български фолклор, съвременни хорови творби от български и чужди композитори, са представени и на концерта „Night of Choirs“, заедно с хорове от Швеция, Германия и два хора от Полша. Съставът участва и двете части на „Моцарт Реквием“.

Хорът, с диригент - Дарина Кроснева и пианист - Светлана Панайотова получи и заслужено признание от Гент Лазри и колегите им диригенти.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна