Мобилно меню

Два концерта с участието на Людмил Ангелов ще зарадват ценителите във Варна през декември

Публиката може да се наслади на изпълненията на виртуозния пианист на 1 и 10 декември
Два концерта с участието на Людмил Ангелов ще зарадват ценителите във Варна през декември

Два концерта с участието на виртуозния пианист и любимец на варненската публика - Людмил Ангелов, ще зарадват ценителите в морската столица в началото на декември

Първият от тях е в рамките на Коледния музикален фестивал на Държавна опера Варна 2023 и ще се състои на 1 декември, от 19 часа на сцената на варненската опера. На диригентския пулт в този вълнуващ симфоничен концерт, ще застане Павел Балев, а Людмил Ангелов ще бъде солист на две творби с вариации върху произведения на Паганини – Рахманинов и Лютославски. Рапсодията върху тема от Паганини, оп. 43 на Сергей Рахманинов включва 24 свободни вариации, които преливат музикално една в друга. „Вариации по тема от Паганини“ е сред най-известните творби на Витолд Лютославски, която запазвайки изначалната тоналност, украсява диатониката на Паганини с хроматизми, дисонанси и битонални тризвучия.

Публиката ще се наслади и на композираната като италианска увертюра Симфония № 32 на Моцарт, която се състои от три части без паузи между тях: алегро спиритозо, анданте и темпо примо. Концертната програма завършва с Камий Сен-Санс и неговия Реквием, със солисти Линка Стоянова, Бойка Василева, Валерий Георгиев и Евгений Станимиров. В проявата ще вземат участие също оркестърът на Държавна опера Варна с концертмайстор Анна Фурнаджиева и хорът на оперния театър с диригент Надежда Маккюн.

На 10 декември, от 19 часа, на сцената на Държавна опера Варна ще се проведе вторият концерт от цикъла "Людмил Ангелов и приятели". След първия концерт „Людмил Ангелов и приятели“, в който през октомври публиката във Варна аплодира с възторг Мари-Клод Шапюи от Швейцария и Александрина Пендачанска, съвместните прояви на виртуозния пианист продължават през декември с турския лиричен тенор Бюлент Бездюз. Концертът в Държавна опера Варна ще обхване периода от Романтизма до Веризма с творби на Белини, Шопен, Верди, Лист, Чайковски, Пучини, също произведения на съвременния турски композитор Ахмед Аднан Сайгюн и италиански народни песни.

Постоянен солист на Държавната опера в Мерсин, Бюлент Бездюз има редица международни изяви, сред които „Фалстаф“ с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на сър Колин Дейвис - записът печели награда „Грами“; „Ермиона“ от Росини под диригентството на Дейвид Пари с Opera Rara - записът носи на солистите награда „Грамофон“. Бюлент Бездюз пее в престижни оперни театри като Истанбулската опера, Teatro Massimo в Палермо, Teatro Colon в Буенос Айрес, Операта в Марсилия, Операта в Монпелие, De Vlaamse Opera в Белгия, Канадската опера в Торонто и други.

„Познанството ми с Людмил Ангелов, което бързо премина в приятелство, започна, когато синът ми Догач завърши пиано при Цветелина Тунтева в Турция и след това стана студент на Людмил Ангелов в Нов български университет. Маестро Ангелов е не само изключителен солист и отличен учител, но и добър приятел и истински ролеви модел, както и безкрайно скромен човек. Както сигурно знаете, той произхожда от много музикално семейство, баща му е световно признат диригент, а сестра му е оперна певица, с която съм имал честта и удоволствието да пея в Болшой театър. Вярвам, че този бекграунд е това, което прави маестро Ангелов не само велик пианист, но и пианист, чийто подход към вокалистите е точно какъвто е нужен на един певец, когато пее в акомпанимент на пиано. Той знае точно как да поддържа баланса между двата инструмента – пианото и гласа. Людмил буквално диша заедно с певеца и това е изключителна рядкост, за мен е привилегия да деля сцената с него“, споделя Бюлент Бездюз. 

На въпроса намира ли разлика в реакциите на турската и българската публика, певецът отговаря: „Когато идвам в България, не забелязвам особени културни различия, освен езика. Хората са топли и приятелски настроени, нищо чудно, че синът ми вече говори чудесен български. България има сериозни традиции в класическата музика, затова не е изненадващо, че тук са родени редица световноизвестни оперни изпълнители. През последния век (тази година празнуваме 100-годишнината на Републиката) в Турция бяха открити шест национални и един частен оперен театър, създадоха се симфонични оркестри във всички големи градове, значителен брой частно финансирани оркестри, както и консерватории, които трябва да полагат основите на класическата музика.“

Бюлент Бездюз определя себе си като човек, благословен с много приятели, заради музиката, която преодолява всякакви предрасъдъци.  

Роден във Варна, Людмил Ангелов завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” при изключителния педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция). Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е концертирал с реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други. 

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър, оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла с клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. 

Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ и е член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал “Глориа Артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно води майсторски клас. Канен е в  журита на редица международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010,  2015 и 2021 г. През 2022 е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век – огърлие“.

2023 © Варна е

Започва 15-ото издание на "Опера в Летния театър"

Откриването ще е с Оперна гала със специалното участие на Александрина Пендачанска
Започва 15-ото издание на "Опера в Летния театър"

 

15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" започва днес и ще продължи до 30 август. 20 спектакъла, сред които и осем премиерни заглавия са включени в програмата.

Организаторите от ТМПЦ - Варна отново са си поставили за цел да осигурят на зрителите тематично и жанрово многообразие, както и срещи със звезди от световна величина в спектакли на най-високо ниво.

Във фокуса на тазгодишното издание на фестивала са две важни годишнини в музикалния свят - 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус. Поклон към тяхното творчество е оперният гала концерт, с който ще бъде открито 15-ото издание на "Опера в Летния театър". Той ще е тази вечер от 21 часа и ще поднесе на публиката емблематични откъси от безсмъртни творби на Джакомо Пучини и Рихард Щраус. Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров ще прозвучат арии от "Тоска", "Бохеми", "Манон Леско", "Саломе", "Ариадна от Наксос", "Кавалерът и розата" и други. Те ще са в изпълнение на варненските солисти Александрина Михайлова - сопран, Валерий Георгиев - тенор, Иво Йорданов - баритон и със специалното участие на Александрина Пендачанска.

На 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини са посветени още няколко вечери от 15-ото издание на "Опера в Летния театър".

На 26 юли ще бъде представена премиерата на Триптиха с едноактните опери "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Продукцията на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли, удостоен неотдавна от фондация "Пучини" със званието "Посланик на изкуството на Пучини". Спектакълът се реализира в колаборация с Националната опера и балет на Албания, в режисьорска адаптация на Ада Гура.

На 6 юли в програмата на "Опера в Летния театър" е включен Пучиниевият шедьовър "Бохеми". На диригентския пулт отново ще застане Якопо Сипари ди Пескасероли, а в главната роля е оперната прима Красимира Стоянова, чиято вокална техника критиците определят като съвършена.

Един месец по-късно, също в ролята на Мими от "Бохеми", под диригентската палка на Кръстин Настев, излиза и блестящата Соня Йончева, която наред с триумфа си по световните сцени, продължава да поднася красиви жестове и на своите сънародници.

За Опера в Летния театър Соня Йончева ще се превъплъти и в любимата си Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай" (10 август), диригент Найден Тодоров, режисьор Нина Найденова.

За проекта, с който Варненската опера почита гения Пучини в годината на Пучини, директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова получи първия медал "Пучини", с който Центърът за изкуства "Антиноо" в Рим удостоява творци, допринесли за популяризирането на творчеството на великия композитор.

2024 © Варна е