Мобилно меню

Два концерта за меломани в есенната програма на Varna Jazz Days 2023

Те ще се проведат на 22 и 29 ноември, в читалище "Отец Паисий", известно като "Маяковски"
Два концерта за меломани в есенната програма на Varna Jazz Days 2023

Два концерта, които със сигурност ще развълнуват меломаните във Варна са включени в есенната програма на Varna Jazz Days 2023

Британската джаз/соул певица, текстописец и композитор от източен Лондон Зара Макфарлън (1983) ще гостува във Варна на 22 ноември с нейното трио. Зара е носител на значителни музикални награди и има издадени 4 албума. Нейните ямайски корени ясно се открояват в творчество ѝ. Известна е с различното си и интересно звучене повлияно от реге, фолк и ню джаз стиловете. В биографията ѝ място намират имената на Луи Вега, Грегъри Портър, Никола Конте, Езра Колектив, Шабака Хътчинс и много други.

На 29 ноември ще е концертът на Биг бенда "Варна Джаз Дейс". От десетилетия насам Варна най-после ще може да се похвали със свой Биг бенд, който е колаборация между изявени джаз музиканти от града и някои от най-добрите бигбендаджии в страната: Тодор Бакърджиев, Мартин Ташев, Милчо Благоев, саксофони: Димитър Льолев, Петър Момчев, Стоян Роянов, Годислав Гъдев, тромбони: Димитър Стоев, Георги Бодичев, Бисер Михайлов, Витомир Попов, китара: Георги Илиев, бас: Венцеслав Марков, клавишни: Мартин Марков барабани: Димитър Семов, перкусии: Пиеро Епифания.

В репертоара на формацията влизат съвременни латин композиции, както и авторска музика. Ръководител и аранжор е варненският тромпетист Нейко Бодуров.

Във Варна първият Биг бенд е създаден от Димитър Андреев - Пунджика през 1982 г., а по-късно и Анатолий Вапиров ръководи такъв.

Концертите от есенната програма на Varna Jazz Days 2023 се провеждат в Народно читалище "Отец Паисий" (Маяковски) и са с начален час 20:00. Билети се продават в магазин "На тъмно". Организаторите препоръчват предварително закупуване на билети поради ограничения брой места.

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е