Мобилно меню

Две награди "Кристална лира" заслужи Варненската опера

Отличията бяха присъдени на постановъчния екип на Хитрата лисичка и на директора на ТМПЦ-Варна Даниела Димова
Две награди "Кристална лира" заслужи Варненската опера

Две отличия "Кристална лира" заслужи Варненската опера от тазгодишното издание на Наградите за музикално и танцовото изкуство нa Съюза на българските музикални и танцови дейци и агенция „Кантус фирмус“. Статуетките бяха връчени на тържествена церемония в Националния музикален театър в Деня на народните будители. 

Държавна опера - Варна бе отличена в категория "Постановъчен екип" за първото представяне на Леош Яначек във варненската оперна история с премиера на операта „Хитрата лисичка", изнесена в рамките на фестивала "Опера в Летния театър", съвместен проект с Международния музикален фестивал „Варненско лято" и първо цялостно представление в България с първия български превод на либретото от оригинала от диригента Павел Балев и режисьорката Вера Немирова. Екипът на маестро Балев и Вера Немирова, художничката Димана Латева, хореографката Анна Пампулова и светлинния дизайнер Даниел Йовков получават "Кристална лира" за оригиналната постановка на философската приказка с послание към всички възрасти за най-голямата грижа на XXI век - замърсяването и необходимостта от съхраняване на нашия извечен дом - природата.

В категорията "Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство" призът бе присъден на директора на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова за XIV издание на фестивала "Опера в Летния театър", открояващо се с креативно програмиране, жанрово многообразие и блестящи български и чуждестранни творци, за ефективния мениджмънт, аналитичните подходи, иновативните стратегии и успешното обединяване на творчески и пазарни принципи в съвременните сценични изкуства.

2023 © Варна е / снимки: Държавна опера - Варна

DARA и Венци Венц’ с обща песен

"Змия" има потенциала на тотален хит
DARA и Венци Венц’ с обща песен

DARA е изпълнител, чиито успехи отдавна прескачат границите на България. Само преди месец тя бе сред гостите на голямо събитие на Rihanna и Puma в Лондон, а няколко дни по-късно фенове заляха социалните мрежи с видеа от улиците на Бусан, Южна Корея, където песента ѝ „In My Head” звучи по местно радио. „Устрем“, „характер“, „страст“, „невероятен талант“, „дисциплина“, „уникално момиче“, „звезда“, „изумителен артист“ – това са само част от коментарите, които DARA предизвиква за себе си, където и да се появи.

Точно преди големия финал на танцовото предизвикателство Dancing Stars, в което DARA ще се бори за победа, изпълнителката представя нов музикален проект, озаглавен „Змия“.

Песента идва след любовния сингъл „Само мой“ и е знак за творческото любопитство на DARA и вкуса ѝ към нестандартните неща. „Змия“ е с потенциал на хит. В него по покана на DARA се включва и Венци Венц’, с когото празнуват над 10-годишно приятелство. По музиката, текста и аранжимента двамата работят с румънския продуцент Alex Parker и Preyah, с които искрено се забавляват докато създават парчето.

„Змия“ излиза освен с аудио, и със супер впечатляващо видео, режисирано от Бойко Щонов. Клипът е вдъхновен от позитивната енергия на парчето, лекото намигване в текста и самодивското излъчване на DARA.

2024 © Варна е