Мобилно меню

Една от най-вълнуващите творби в историята на оперното изкуство оживява на сцената на Летния театър

Сюжетът на „Турандот“ се разгръща на фона на брилянтна музика и впечатляващи вокални изпълнения
Една от най-вълнуващите творби в историята на оперното изкуство оживява на сцената на Летния театър

Великолепните оперни певци Габриела Георгиева, Йоана Железчева и Иван Момиров ще представят пред публиката една от най-вълнуващите творби в историята на оперното изкуство на 23 август в Летния театър на Варна, от 21 часа.

Последната опера на Пучини, в която драмата е обгърната в екзотичен азиатски воал, е пример за изключителна оркестрация и абсолютен оперен шедьовър. Сюжетът на "Турнадот" се разгръща на фона на брилянтна музика, в която се включва „Nessun dorma“, най-известната тенорова ария в света.

Тази много варненска постановка е сред емблематичните прочити на дългогодишния главен режисьор на Варненска опера, забележителния Кузман Попов. В творческата му биография влизат над сто реализирани оперни произведения и два пъти е удостоен с Награда Варна. С "Турандот" оперният театър отдава почит на паметта му. Сценичният свят, създаден от режисьора, пренася зрителите в един приказен Китай с пищните цветни костюми и наситената с източна символика сценография на Нела Стоянова.

Ролята на персийския принц Калаф ще изпълни световноизвестният варненец Иван Момиров. Той тръгва от Детско-юношеската опера в морския град и покорява сцени от Лондон и Париж до Южна Америка и Австралия, а италианската критика го определя за „достоен наследник на Корели и Павароти“. „Калаф е еталон за тенор, който знае да пее“, казва Момиров за ролята.

Партията на Турандот е много силна за Габриела Георгиева – един от водещите сопранови гласове на съвременната музикална сцена у нас. Образа на жестоката китайска принцеса тя определя като специален в кариерата си.

Ролята на влюбената в принца робиня Лиу е поверена на драматичното сопрано Йоана Железчева. Тя съвършено предава с глас и актьорско изпълнение саможертвата на истинската любов. През 2021 г. Железчева направи във Варна блестящ дебют като Турандот в същата постановка.

Диригент на спектакъла е маестро Григор Паликаров. Участват изпълнители от Варненска детско-юношеска опера.

2023 © Варна е

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна