Мобилно меню

Една от най-вълнуващите творби в историята на оперното изкуство оживява на сцената на Летния театър

Сюжетът на „Турандот“ се разгръща на фона на брилянтна музика и впечатляващи вокални изпълнения
Една от най-вълнуващите творби в историята на оперното изкуство оживява на сцената на Летния театър

Великолепните оперни певци Габриела Георгиева, Йоана Железчева и Иван Момиров ще представят пред публиката една от най-вълнуващите творби в историята на оперното изкуство на 23 август в Летния театър на Варна, от 21 часа.

Последната опера на Пучини, в която драмата е обгърната в екзотичен азиатски воал, е пример за изключителна оркестрация и абсолютен оперен шедьовър. Сюжетът на "Турнадот" се разгръща на фона на брилянтна музика, в която се включва „Nessun dorma“, най-известната тенорова ария в света.

Тази много варненска постановка е сред емблематичните прочити на дългогодишния главен режисьор на Варненска опера, забележителния Кузман Попов. В творческата му биография влизат над сто реализирани оперни произведения и два пъти е удостоен с Награда Варна. С "Турандот" оперният театър отдава почит на паметта му. Сценичният свят, създаден от режисьора, пренася зрителите в един приказен Китай с пищните цветни костюми и наситената с източна символика сценография на Нела Стоянова.

Ролята на персийския принц Калаф ще изпълни световноизвестният варненец Иван Момиров. Той тръгва от Детско-юношеската опера в морския град и покорява сцени от Лондон и Париж до Южна Америка и Австралия, а италианската критика го определя за „достоен наследник на Корели и Павароти“. „Калаф е еталон за тенор, който знае да пее“, казва Момиров за ролята.

Партията на Турандот е много силна за Габриела Георгиева – един от водещите сопранови гласове на съвременната музикална сцена у нас. Образа на жестоката китайска принцеса тя определя като специален в кариерата си.

Ролята на влюбената в принца робиня Лиу е поверена на драматичното сопрано Йоана Железчева. Тя съвършено предава с глас и актьорско изпълнение саможертвата на истинската любов. През 2021 г. Железчева направи във Варна блестящ дебют като Турандот в същата постановка.

Диригент на спектакъла е маестро Григор Паликаров. Участват изпълнители от Варненска детско-юношеска опера.

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е