Мобилно меню

Елегантен камерен концерт ще поднесат във Варна Александрина Пендачанска, Мари-Клод Шапюи и Людмил Ангелов

Бутиковата изява с репертоар от творби на Шуберт, Бизе, Масне, Сен-Санс, Офенбах и др. ще е на 26 октомври в залата на Градската художествена галерия във Варна
Елегантен камерен концерт ще поднесат във Варна Александрина Пендачанска, Мари-Клод Шапюи и Людмил Ангелов

Блестящи гласове и виртуозно пиано ще слуша варненската публика на 26 октомври от 19 часа в залата на Градската художествена галерия във Варна. В камерния концерт ще вземат участие звездното сопрано Александрина Пендачанска и мецосопраното Мари-Клод Шапюи от Швейцария, в съпровод на брилянтния пианист Людмил Ангелов. Тримата световни изпълнители ще поднесат на публиката елегантен репертоар с творби на Шуберт, Бизе, Масне, Сен-Санс, Офенбах и други.

Специалното участие на Александрина Пендачанска превръща Камерния концерт в музикално събитие, което не бива да се пропуска. В репертоара на световноизвестното българско сопрано има над 60 роли. Певицата триумфира в Берлинската държавна опера, Брюкселската опера „Ла Моне“, Виенската държавна опера, в Торонто, Хамбург, Санта Фе, Токио и други престижни сцени, под ръководството на диригенти като Шарл Дютоа, Карло Рици, Даниел Орен, Рене Якобс, Адам Фишер и др. За Варна е чест, че Александрина Пендачанска дебютира в ролята на Лейди Макбет в „Макбет“ от Верди във фестивала на Държавна опера Варна Опера в Летния театър 2020.

Швейцарското мецосопрано Мари-Клод Шапюи притежава богат репертоар, владее голямо разнообразие от музикални стилове, вариращи от Монтеверди до съвременни творби, а широкият  диапазон на гласа ѝ позволява да интерпретира майсторски много роли. Два пъти е номинирана за наградите „Грами“ и има пристрастие към бароковите опери и сакралната музика. Александрина Пендачанска и Мари-Клод Шапюи, които са споделяли сцената и преди, ще пеят соло и в дует, със съпровод на Людмил Ангелов.

Роден във Варна, Людмил Ангелов е един от най-добрите интерпретатори на Шопен в света, основател и организатор на международни музикални фестивали, бил е и артистичен директор на ММФ „Варненско лято“. Носител на множеството награди от международни конкурси, рецитали и камерни концерти, той е свирил с реномирани оркестри под палката на световни диригенти. Концертирал е в престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, Линкълн център в Ню Йорк, Ла Скала в Милано. Записвал е за Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с „Grand Prix du Disque Chopin”. През 2011 г. от Министерството на културата на Полша му е връчен медал „Глориа артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 г. получава Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Жури е на международни конкурси и почетен професор в Нов български университет.

2023 © Варна е

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев