Мобилно меню

Есенният салон на изкуствата във Варна започва на 5 ноември

В програмата са предвидени 8 събития, музиканти от Финландия ще са специални гости в концерт на 29 ноември
Есенният салон на изкуствата във Варна започва на 5 ноември

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата по повод 60 години от побратимяването с Варна. Камерният концерт на Микаел Кемпайнен - пиано, и Мати Копонен - цигулка, ще бъде на  29 ноември от 18 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" след кратък филм за Турку. За едночасовата концертна програма са подбрани Лудвиг ван Бетовен - Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс - Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.  

Общо 8 събития, всички с вход свободен, са включени в тазгодишното издание на салона, който ще се проведе от 5 до 26 ноември, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

На 5 ноември от 19 ч. на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ ще бъде представена последната, посмъртна книга на Кирил Аспарухов „Моят филм“. Участват актьори от ДТ „Стоян Бъчваров“, изпълнители от НЧ „Христо Ботев – 1928“, певци като Теди Генев, Кичка Христова и др.

На 8 ноември от 18:00 ч в Концертното студио на Радио Варна публиката може да се наслади на клавирния рецитал „Класика, романтика, съвременност“ на пианиста проф. Красимир Тасков, лауреат на национални и международни награди като пианист и композитор. В програмата са включени: Моцарт – Соната №9 в ре мажор, в три части, Бетовен – Соната №8 „Патетична“ в до минор, в три части, Шуман – Три фантазии, оп. 111, Цезар Франк – Прелюд, Дебюси – Мечтание, В. Лютославски – II част из Соната (110 години от рождението му), П. Владигеров – Прелюд и Легенда, Красимир Тасков – четири от 12-те пиеси из цикъла „Мъниста“.

На 10 ноември от 18 ч. в артсалона на Радио Варна предстои представяне на книгата „Нищо по-малко от вечността (Една история за злощастието на българите от Тракия и за любовта, която може да премине през времето и да продължава отвъд)“ от Тони Маркс - потресаваща документална повест за тракийските бежанци.

В Градската художествена галерия на 14 ноември от 18 ч. е традиционният съвместен концерт на камерния оркестър „Анима“ и хор „Арс музика“, който винаги събира многобройна публика.

На 16 ноември, също от 18 ч., отново в Градската художествена галерия, ще звучат джазови вариации върху песни на Джони Мичъл под надслов „Jonnie Mitchell Legacy“, интерпретирани от певицата Даниела Белчева и джаз трио в състав: Васил Спасов - пиано, Джанер Каптан - контрабас, и Димитър Семов- барабани. Те ще представят емблематични заглавия от творчеството на канадската певица, между които „Big Yellow Taxi“, „Case of You“, „Hejira“, „Woodstock“ и др.

Новата книга на Красимир Машев „Кални бани“ ще бъде представена на 21 ноември от 18 ч. в артсалона на Радио Варна.

На 26 ноември от 18 ч. на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ за втори път тази година може да се види танцово-поетично-песенния спектакъл „Спомен за панаира“ на Народно читалище „Св. Саркис – 2007“.

2023 © Варна е

Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s пристигат във Варна

Морската столица ще приеме един от най-големите музикални фестивали в Европа EXIT от 14 до 18 август
Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s пристигат във Варна

Мащабният музикален фестивал EXIT, който е един от най-големите в Европа, ще се проведе във Варна в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум.

Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник.

Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният представител на ЕXIT за България Борислав Миланов.

"Варна ще посрещне първото издание, като амбицията ни е форумът да се провежда всяка година. Това ще бъде най-мащабното събитие по Черноморието и ще върне Варна на фестивалната карта на Европа", заяви кметът на града Благомир Коцев, който през изминалата седмица пътува до Сърбия за подписването на договора за събитието.

Община Варна е съорганизатор на фестивала.

"За варненци и гостите на града програмата му на 15 август ще е напълно безплатна", подчерта кметът Коцев. "Поканили сме и специални хорови формации от съседни държави, които да отбележат Успение Богородично в рамките на фестивала", отбеляза Борислав Миланов.

"Музикалният форум е обединение между два фестивала – EXIT Сърбия и Breeze България, а пилотното издание тази година ще се проведе под името "Varna Breeze by Exit", обясни още той.

"Избрахме Варна, защото е най-красивият град на морето", каза още Борислав Миланов. Той посочи близостта на Варна до Румъния като друг важен фактор, който се очаква да допринесе към високата посещаемост на фестивала в морската ни столица.

 

"Varna Breeze by EXIT“ ще се проведе в две фестивални зони. Първата от тях обхваща цялата зона около Пантеона, а втората е на Трета буна на варненския плаж.

В първата зона програмата ще е всеки ден от 18 ч. до 23 часа. Там ще бъде и безплатният концерт навръх празника на Варна, с участието на Stereo MC’s. Зоната разполага с кът за храна и напитки.

Над 40 изпълнители вече са потвърдили участие в безплатната програма в рамките на фестивала.

По-голяма част от тях са български изпълнители, като ще има и гостуващи сръбски групи.

На втората сцена, разположена на Трета буна, концертите започват след 23 часа и ще продължават до сутрешните часове на следващия ден. Програмата на основните изпълнители е предвидена да бъде между 70 и 90 минути. Мястото на т.нар. "сцена на изгрева" е избрана така, че шумът от силната музика да не пречи на почивката на варненци и гостите на града. През деня зоната ще бъде свободна за плажуващите и посетителите на близките заведения.

До края на месеца цялата програма „Varna Breeze by Exit“ ще бъде допълнена с имената на много български и чужди поп, рок, хип-хоп, арендби изпълнители и диджеи. Специално място във фестивала ще имат и групите, които правят трибюти на световни звезди – "Ред хот чили пепърс", "Куин", "Металика" и други. За първи път в България, на събитие от такъв мащаб, ще има и пункт за психологическа подкрепа, обясниха организаторите.  

Цената на пълния пакет, даващ достъп до всяка сцена и всеки платен ден, ще бъде 200 лева. Ако се закупува за всеки отделен ден, билетът ще струва 75 лв. Организаторите дават възможност и за закупуване на билети след 00:30 ч., които ще струват 50 лв.

"Догодина планираме фестивалът да е още по-грандиозен", разкри Борислав Миланов. Той допълни, че амбицията на екипа е през следващата година "Varna Breeze by Exit" да достигне мащабите на оригиналния сръбски формат, който тази година е посетен от над 260 000 души във всички фестивални дни.

2024 © Варна е