Мобилно меню

Есенният салон на изкуствата във Варна започва на 5 ноември

В програмата са предвидени 8 събития, музиканти от Финландия ще са специални гости в концерт на 29 ноември
Есенният салон на изкуствата във Варна започва на 5 ноември

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата по повод 60 години от побратимяването с Варна. Камерният концерт на Микаел Кемпайнен - пиано, и Мати Копонен - цигулка, ще бъде на  29 ноември от 18 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" след кратък филм за Турку. За едночасовата концертна програма са подбрани Лудвиг ван Бетовен - Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс - Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.  

Общо 8 събития, всички с вход свободен, са включени в тазгодишното издание на салона, който ще се проведе от 5 до 26 ноември, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

На 5 ноември от 19 ч. на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ ще бъде представена последната, посмъртна книга на Кирил Аспарухов „Моят филм“. Участват актьори от ДТ „Стоян Бъчваров“, изпълнители от НЧ „Христо Ботев – 1928“, певци като Теди Генев, Кичка Христова и др.

На 8 ноември от 18:00 ч в Концертното студио на Радио Варна публиката може да се наслади на клавирния рецитал „Класика, романтика, съвременност“ на пианиста проф. Красимир Тасков, лауреат на национални и международни награди като пианист и композитор. В програмата са включени: Моцарт – Соната №9 в ре мажор, в три части, Бетовен – Соната №8 „Патетична“ в до минор, в три части, Шуман – Три фантазии, оп. 111, Цезар Франк – Прелюд, Дебюси – Мечтание, В. Лютославски – II част из Соната (110 години от рождението му), П. Владигеров – Прелюд и Легенда, Красимир Тасков – четири от 12-те пиеси из цикъла „Мъниста“.

На 10 ноември от 18 ч. в артсалона на Радио Варна предстои представяне на книгата „Нищо по-малко от вечността (Една история за злощастието на българите от Тракия и за любовта, която може да премине през времето и да продължава отвъд)“ от Тони Маркс - потресаваща документална повест за тракийските бежанци.

В Градската художествена галерия на 14 ноември от 18 ч. е традиционният съвместен концерт на камерния оркестър „Анима“ и хор „Арс музика“, който винаги събира многобройна публика.

На 16 ноември, също от 18 ч., отново в Градската художествена галерия, ще звучат джазови вариации върху песни на Джони Мичъл под надслов „Jonnie Mitchell Legacy“, интерпретирани от певицата Даниела Белчева и джаз трио в състав: Васил Спасов - пиано, Джанер Каптан - контрабас, и Димитър Семов- барабани. Те ще представят емблематични заглавия от творчеството на канадската певица, между които „Big Yellow Taxi“, „Case of You“, „Hejira“, „Woodstock“ и др.

Новата книга на Красимир Машев „Кални бани“ ще бъде представена на 21 ноември от 18 ч. в артсалона на Радио Варна.

На 26 ноември от 18 ч. на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ за втори път тази година може да се види танцово-поетично-песенния спектакъл „Спомен за панаира“ на Народно читалище „Св. Саркис – 2007“.

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е