Мобилно меню

Финални акценти в програмата на МТФ Варненско лято

Грандиозен завършек на 32-рото издание на фестивала ще постави спектакълът "Чаплин пианисимо", с участието на сина на Чарли Чаплин - Юджийн
Финални акценти в програмата на МТФ Варненско лято

На две последни събития в програмата на тазгодишното 32-ро издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" ще се насладят ценителите в морската столица на 14 и 15 юни.

На 14 юни от 19 часа, в Радио Варна своя рецитал на пиано, озаглавен "Шопен, живот в изгнание", ще изнесе Силвен Моризе. Събитието е част от програмата Интермецо, в която образно си подават ръка Международният театрален и Международният музикален фестивал, които носят името "Варненско лято".

В рецитала е представен парижкият период на Фредерик Шопен, белязан от принудителното му изселване от Полша, което подчертава плодотворната му работа през тези години на промени. Докато Шопен намира убежище в Париж, далеч от родната си земя, той композира някои от най-емблематичните си произведения, изразяващи както неговия музикален гений, така и дълбокото му чувство на загуба и носталгия.

Рециталът започва с Балада оп. 23 в сол минор, първата от неговите балади – форма, която Шопен усъвършенства, за да трансформира музикалния разказ. Композирано след пристигането му в Париж, това завладяващо произведение съчетава драматичен лиризъм и технически иновации, отразявайки мъката и надеждата на творец в изгнание.

Чрез завладяващи валсове и интроспективни ноктюрни Шопен улавя същността на романтичния дух на епохата, като същевременно влива в композициите си меланхолични нотки, специфични за опита му като изгнаник. Вечерта включва и мазурки, които прославят неговото полско наследство и полонези, които резонират с духа на съпротива и национална гордост.

Това емоционално представяне на репертоара на Шопен дава представа за борбата му да запази своята артистична идентичност далеч от дома. Това е празник на устойчивостта и красотата, родени от сърцето на един от най-великите композитори за пиано на всички времена.

Роденият през 1982 година Силвен Моризе започва да свири на пиано на 9-годишна възраст в Безансон, където по-късно в консерваторията получава първите си награди по пиано, акомпанимент и камерна музика. През 2003 г. постъпва в Парижката висша музикална консерватория, като същевременно учи и във Висшето училище по звукозапис. От 2009 г. работи основно като оркестрант за кино и симфонична музика. Автор е на саундтрака на редица филми. Редовно изнася и концерти.

На 15 юни от 19:30 часа ще бъде поставен грандиозен завършек на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" със спектакъла "Чаплин пианисимо". В него участие ще вземе синът на Чарли Чаплин - Юджийн, който е и внук на американския драматург Юджийн О’Нийл. В спектакъла се представя животът на Чарли Чаплин, чрез неговата филмова музика.  

"Модерни времена", "Великият диктатор", "Хлапето", "Треска за злато", "Светлините на рампата", "Циркът"… Легендарните филми на Чарли Чаплин, превърнали се в епоха в киното, не биха били така въздействащи без музиката, която ги съпровожда. А тя е композирана от самия Чаплин! За оригиналната си музика към филма "Светлините на рампата" той дори получава награда "Оскар".

От сцената Юджийн Чаплин въвежда зрителите в историята на музикалните композиции, разказва лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното наследство на баща си, и откроява значението на музиката в неговите филми. За да се потопим в тяхната атмосфера, под звуците на двата рояла се прожектират знакови сцени от филмите и живота на една от най-забележителните личности в киното на ХХ век.

За да отдадат почит на големия кино творец, Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе създават концерт с най-известните филмови композиции на Чаплин под формата на сюити за два рояла. В света на киното двамата музиканти са познати като едни от най-добрите оркестратори и автори на аранжименти. Когато свирят, публиката има усещането, че слуша цял оркестър.

"Чаплин пианисимо" е на английски език и при представянето си във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде придружен със субтитри на български език. В края на спектакъла зрителите са поканени на среща-разговор с тримата изпълнители.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна