Мобилно меню

Италиански и български оперни гласове в концерт с любими класически откъси на 7 август

В програмата са включени любими арии от „Риголето“ на Верди, „Бохеми“ и „Турандот“ на Пучини, „Дон Паскуале“ и „Любовен еликсир“ на Доницети и др.
Италиански и български оперни гласове в концерт с любими класически откъси на 7 август

Млади певци от Италия и солисти на Варненската опера поднасят на публиката концерт с избрани любими откъси от емблематични творби на Верди, Пучини, Доницети и други на 7 август от 19:00 часа. Концертът е финал на майсторския клас на проф. Ирма Тортора, в който оперните изпълнители участваха между 2 и 6 август.

Проф. Тортора – преподавател по оперно пеене и директор на Солистичния департамент в Държавна консерватория „Джузепе Мартучи“ Салерно – гостува в рамките на договора за сътрудничество и обмен, сключен между Държавна опера Варна и италианското висше училище. Във водения от нея майсторски клас участваха италианските певци Франческа Сиани, Мария Розария Витале, Дороти Манцо и Гаетано Аморе и солистите на Варненска опера Мария Павлова, Михаела Берова, Лилия Илиева, Михаил Вълчев, Калина Жекова, Жана Костова. Младите изпълнители споделят, че класът е обогатил вокалните им умения, техниката им и способностите за изграждане на индивидуален репертоар.

За да демонстрират наученото, солистите ще поставят красив завършек на майсторския клас с концерт на Основна сцена на Варненската опера. Изпълненията ще акомпанира Стефан Бояджиев. В програмата са включени любими арии от „Риголето“ на Верди, „Бохеми“ и „Турандот“ на Пучини, „Дон Паскуале“ и „Любовен еликсир“ на Доницети и др.

В програмата:

Верди, Ария на Херцога от „Риголето“

Пучини, ария и дует от „Бохеми“

Доницети, Ария на Норина от „Дон Паскуале“

Пучини, Ария на Лиу от „Турандот“

Пучини, Ария на Дик Джонсън от „Момичето от Запад“

Доницети, сцена от „Любовен еликсир“

Верди, Ария на Леонора от „Силата на съдбата“

Верди, Ария на Джилда от „Риголето“

Чилеа, Ария на принцеса ди Буйон от „Адриана Лекуврьор“

Пучини, Ария на Мими от „Бохеми“

Доницети, Ария на Фаворитката

Пучини, Ария на Магда от „Лястовичката“

2023 © Варна е

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев