Мобилно меню

Жизнерадостният "Дон Паскуале" отново на варненска сцена в "Опера в Летния театър"

На 20 юли от 21 часа публиката ще се наслади на изпълненията на Деян Вачков и Илина Михайлова в главните роли
Жизнерадостният "Дон Паскуале" отново на варненска сцена в "Опера в Летния театър"

Операта на Доницети "Дон Паскуале" оживява за четвърти път на варненската оперна сцена през 2023 година. След предпремиерата през март, на 20 юли от 21 часа, в Летния театър ще е премиерата на жизнерадостната белкантова творба, с Деян Вачков и Илина Михайлова в главните роли. Спектакълът е част от тазгодишното издание на традиционния фестивал "Опера в летния театър".

„За мен Дон Паскуале е една от най-комичните роли, в които съм играл, другата е на Дон Базилио“, споделя Деян Вачков. 

Партньорка на Деян Вачков, както на сцената в "Дон Паскуале", така и в живота, е прекрасната Илина Михайлова.

„Когато съм на сцената с Илина, винаги е много забавно, най-вече в комичните опери! Много е приятно да си около нея, защото е добре подготвена и дава сто процента от себе си“, коментира Деян Вачков. 

Творческия си и житейски тандем с Деян Вачков, Илина Михайлова коментира така:

„С Деян е винаги изключително забавно да работя, защото той е артист с много, много опит, с характер и с много ясни виждания как трябва да бъде изигран неговият персонаж. Тези виждания невинаги се припокриват с моите. Имаме ситуации, в които аз казвам „пробвай така“, той не е съгласен, весело е. Работим заедно, аз като пианист винаги му помагам във всички роли, които е учил досега. Мога нескромно да кажа, че аз съм му корепетитор. Той също ми помага вокално, артистично. Познаваме се от деца и до ден днешен учим заедно, искаме всеки ден да бъдем по-добри и по-различни и съм изключително щастлива, че можем да си партнираме на сцената в точно тези роли. Аз финала на операта вече съм го реализирала, този Дон Паскуале е мой любим от 23 години на сцената и в живота“.

Илина Михайлова е убедена, че

„..за любовта няма възраст и цифри, важно е само да имаш късмета да срещнеш душата, в която да се припознаеш, и да се съгласите двамата заедно да вървите по тази прекрасна пътечка, наречена живот“

За ролята на Норина в "Дон Паскуале" Илина Михайлова споделя:

„Това е една много обичана от мен роля, с нея спечелих конкурс в Комо, където наградата беше да пееш в „Дон Паскуале“ в четири големи италиански театъра. С Норина съм се срещнала още преди 20 години и от пръв поглед се влюбих в този персонаж – толкова женствена, толкова хитра, енергична и романтична. Доницети го е написал прекрасно – една жена ще мине през всички препятствия, ако е решила да се бори за своята любов. Обожавам всички качества на Норина, чувствам я толкова близка до мен, защото аз и в живота съм доста енергичен, позитивен и креативен човек, а когато се наложи, навън излиза и цялата страст на персонажа. Написана е гениално.“

Режисьор на актуалното представление на Дон Паскуале във Варненската опера е Сребрина Соколова.

„Палитрата от нюанси в характеристиките на героите придава плътност на драматургичното действие, прави интригата многопластова и става основа на недоразуменията и комичните ситуации, в които изпадат героите. Основна в нашия спектакъл е темата за правотата и правилния избор. Това е сериозен проблем в човешките взаимоотношения, но в прекрасната опера на Доницети тази проблематика е представена с огромна лекота, с хумор и самоирония, благодарение на музиката. Във всяка нота, всеки динамичен и темпови акцент е вградено сценичното действие. Всичко в изказа е сбито, синтезирано и няма нищо излишно. Важна е актьорската игра, пластиката на движение и високото певческо майсторство.“

Диригентът маестро Светослав Борисов пристига от Германия, за да надгради своя успех от предишния „Дон Паскуале“ (2015).

"Дон Паскуале" е добър мой познат, чудесно се разбираме. И аз, като него, обичам белкантовата музика, но не се концентрирам само върху нея, спектърът е много по-широк. Лекотата, с която се възприема тази опера, е противоположна на нелеките усилия, които са нужни за нейната подготовка. Музикалната специфика изисква търпение, дори догматичност в изработване на детайлите. Изключително важно е всеки детайл да бъде изграден релефно, за да бъде възприет точно така и от публиката. Тези малки акценти интелигентно подчертават драматургията и за да бъдат изведени на преден план, те трябва не просто да се изсвирят, а да бъдат изградени и поставени точно там, където им е мястото. То е като игра на танц, в която всяка стъпка, всяка мимика, всеки жест са от значение“, обяснява маестро Борисов.

Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Доницети (1797-1848) е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Творбите му пулсират в духа на новото време, звучат с народнопесенни интонации и – не на последно място, разкриват най-добрите страни от таланта на певците.

Прочут с бързината и лекотата, с които композира, Доницети написва 64-тата си опера "Дон Паскуале" само за 11 дни, а оркестрацията - за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфа (opera buffa), с богата мелодика и блестящи музикални номера, които публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г. 

Насладете се на най-новото представление на операта "Дон Паскуале", на 20 юли, от 21 часа, в "Опера в Летния театър"!

 

ДОН ПАСКУАЛЕ

Опера от Гаетано Доницети

Диригент Светослав Борисов; Режисьор Сребрина Соколова; Сценография Иван Токаджиев; Костюми Елена Иванова; Хореография Надя Димокова; Диригент на хора Надежда Маккюн; Плакат Славяна Иванова; Фотография Росен Донев; Действащи лица и изпълнители: ДОН ПАСКУАЛЕ – Деян Вачков, Евгений Станимиров, Гео Чобанов; НОРИНА – Илина Михайлова, Ирина Жекова; ЕРНЕСТО – Рейналдо Дроз, Георги Султанов; ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Пламен Димитров; НОТАРИУС – Петър Петров; Солисти, хор и оркестър на Държавна Опера Варна

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е