Мобилно меню

Жизнерадостният "Дон Паскуале" отново на варненска сцена в "Опера в Летния театър"

На 20 юли от 21 часа публиката ще се наслади на изпълненията на Деян Вачков и Илина Михайлова в главните роли
Жизнерадостният "Дон Паскуале" отново на варненска сцена в "Опера в Летния театър"

Операта на Доницети "Дон Паскуале" оживява за четвърти път на варненската оперна сцена през 2023 година. След предпремиерата през март, на 20 юли от 21 часа, в Летния театър ще е премиерата на жизнерадостната белкантова творба, с Деян Вачков и Илина Михайлова в главните роли. Спектакълът е част от тазгодишното издание на традиционния фестивал "Опера в летния театър".

„За мен Дон Паскуале е една от най-комичните роли, в които съм играл, другата е на Дон Базилио“, споделя Деян Вачков. 

Партньорка на Деян Вачков, както на сцената в "Дон Паскуале", така и в живота, е прекрасната Илина Михайлова.

„Когато съм на сцената с Илина, винаги е много забавно, най-вече в комичните опери! Много е приятно да си около нея, защото е добре подготвена и дава сто процента от себе си“, коментира Деян Вачков. 

Творческия си и житейски тандем с Деян Вачков, Илина Михайлова коментира така:

„С Деян е винаги изключително забавно да работя, защото той е артист с много, много опит, с характер и с много ясни виждания как трябва да бъде изигран неговият персонаж. Тези виждания невинаги се припокриват с моите. Имаме ситуации, в които аз казвам „пробвай така“, той не е съгласен, весело е. Работим заедно, аз като пианист винаги му помагам във всички роли, които е учил досега. Мога нескромно да кажа, че аз съм му корепетитор. Той също ми помага вокално, артистично. Познаваме се от деца и до ден днешен учим заедно, искаме всеки ден да бъдем по-добри и по-различни и съм изключително щастлива, че можем да си партнираме на сцената в точно тези роли. Аз финала на операта вече съм го реализирала, този Дон Паскуале е мой любим от 23 години на сцената и в живота“.

Илина Михайлова е убедена, че

„..за любовта няма възраст и цифри, важно е само да имаш късмета да срещнеш душата, в която да се припознаеш, и да се съгласите двамата заедно да вървите по тази прекрасна пътечка, наречена живот“

За ролята на Норина в "Дон Паскуале" Илина Михайлова споделя:

„Това е една много обичана от мен роля, с нея спечелих конкурс в Комо, където наградата беше да пееш в „Дон Паскуале“ в четири големи италиански театъра. С Норина съм се срещнала още преди 20 години и от пръв поглед се влюбих в този персонаж – толкова женствена, толкова хитра, енергична и романтична. Доницети го е написал прекрасно – една жена ще мине през всички препятствия, ако е решила да се бори за своята любов. Обожавам всички качества на Норина, чувствам я толкова близка до мен, защото аз и в живота съм доста енергичен, позитивен и креативен човек, а когато се наложи, навън излиза и цялата страст на персонажа. Написана е гениално.“

Режисьор на актуалното представление на Дон Паскуале във Варненската опера е Сребрина Соколова.

„Палитрата от нюанси в характеристиките на героите придава плътност на драматургичното действие, прави интригата многопластова и става основа на недоразуменията и комичните ситуации, в които изпадат героите. Основна в нашия спектакъл е темата за правотата и правилния избор. Това е сериозен проблем в човешките взаимоотношения, но в прекрасната опера на Доницети тази проблематика е представена с огромна лекота, с хумор и самоирония, благодарение на музиката. Във всяка нота, всеки динамичен и темпови акцент е вградено сценичното действие. Всичко в изказа е сбито, синтезирано и няма нищо излишно. Важна е актьорската игра, пластиката на движение и високото певческо майсторство.“

Диригентът маестро Светослав Борисов пристига от Германия, за да надгради своя успех от предишния „Дон Паскуале“ (2015).

"Дон Паскуале" е добър мой познат, чудесно се разбираме. И аз, като него, обичам белкантовата музика, но не се концентрирам само върху нея, спектърът е много по-широк. Лекотата, с която се възприема тази опера, е противоположна на нелеките усилия, които са нужни за нейната подготовка. Музикалната специфика изисква търпение, дори догматичност в изработване на детайлите. Изключително важно е всеки детайл да бъде изграден релефно, за да бъде възприет точно така и от публиката. Тези малки акценти интелигентно подчертават драматургията и за да бъдат изведени на преден план, те трябва не просто да се изсвирят, а да бъдат изградени и поставени точно там, където им е мястото. То е като игра на танц, в която всяка стъпка, всяка мимика, всеки жест са от значение“, обяснява маестро Борисов.

Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Доницети (1797-1848) е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Творбите му пулсират в духа на новото време, звучат с народнопесенни интонации и – не на последно място, разкриват най-добрите страни от таланта на певците.

Прочут с бързината и лекотата, с които композира, Доницети написва 64-тата си опера "Дон Паскуале" само за 11 дни, а оркестрацията - за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфа (opera buffa), с богата мелодика и блестящи музикални номера, които публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г. 

Насладете се на най-новото представление на операта "Дон Паскуале", на 20 юли, от 21 часа, в "Опера в Летния театър"!

 

ДОН ПАСКУАЛЕ

Опера от Гаетано Доницети

Диригент Светослав Борисов; Режисьор Сребрина Соколова; Сценография Иван Токаджиев; Костюми Елена Иванова; Хореография Надя Димокова; Диригент на хора Надежда Маккюн; Плакат Славяна Иванова; Фотография Росен Донев; Действащи лица и изпълнители: ДОН ПАСКУАЛЕ – Деян Вачков, Евгений Станимиров, Гео Чобанов; НОРИНА – Илина Михайлова, Ирина Жекова; ЕРНЕСТО – Рейналдо Дроз, Георги Султанов; ДОКТОР МАЛАТЕСТА – Пламен Димитров; НОТАРИУС – Петър Петров; Солисти, хор и оркестър на Държавна Опера Варна

2023 © Варна е

Дамският камерен хор при храм “Св. Атанасий” с концерт в Аладжа манастир

В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори.
Дамският камерен хор при храм “Св. Атанасий” с концерт в Аладжа манастир

На 29 юли, понеделник от 14:00 ч., в музеен комплекс “Аладжа манастир” ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм „Св. Атанасий“ под надслов:

„Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни“

В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори.

Диригент – Евгения Григорова

Солисти – Светлана Рафаелян, Надежда Ортодоксова, Любомир Григоров

2024 © Варна е / снимка: храм “Св. Атанасий” Варна