Мобилно меню

„Калас и Онасис“ на Държавна опера - Варна обра овациите в международен гастрол

Варненската публика ще се наслади отново на операта-мюзикъл на 4 декември
„Калас и Онасис“ на Държавна опера - Варна обра овациите в международен гастрол

Операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ на композитора Христос Папагеоргиу направи своя първи международен гастрол в Албания. Двете представления на 8 и 9 октомври бяха осъществени заедно с оркестъра и хора на Националната опера и балет в Тирана и солисти, балет, хор и технически служби на Държавна опера Варна. 

Спектакълът, чиято световна премиера беше през юни тази година, в рамките на Опера в Летния театър – Варна 2023, се радва на огромен успех и препълнени зали. Публиката в Тирана коментира гастрола с „фантастично“ и „прекрасни изпълнения“

Режисьор на „Калас и Онасис“ е Петко Бонев, диригент – Страцимир Павлов, хореограф – Анна Пампулова, костюмограф – Ася Стоименова. 

Следващата дата, на която мюзикълът ще се играе на варненска сцена, е 4 декември

На 13 декември „Калас и Онасис“ ще открие ежегодния Новогодишен музикален фестивал в НДК, София.

2023 © Варна е / снимки: Държавна опера - Варна

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев