Мобилно меню

Концерт "Аз съм българче" представя НУИ "Добри Христов"

Спектакълът ще е на 24 март - неделя, от 11 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна
Концерт "Аз съм българче" представя НУИ "Добри Христов"

 

„Аз съм българче“ е мотото на спектакъла от поредицата „Варненско лято за деца“, който варненци могат да видят тази неделя, 24 март, от 11 часа в зала 1 на ФКЦ. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ и е част от образователния модул на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

Концертът е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“, а българската музика е вдъхновението на възпитаниците на НУИ „Добри Христов“ за това издание. В програмата са предвидени любими мелодии от българската класика, естрада и фолклор. В спектакъла ще участват големите формации на училището: Симфоничният оркестър с диригент Страцимир Павлов, Духовият оркестър с диригент Любо Александров, Детският народен хор с диригент Иванка Друмева, Детският народен оркестър с ръководител Недко Царев, ансамбъл ударни инструменти, фолклорни танцови ансамбли, както и солисти - инструменталисти и певци от различни специалности.

В изпълнение на Симфоничния оркестър ще прозвучат тържествените  “Сарабанда” и “Марш” на класика на българската симфонична музика Панчо Владигеров, а също и “Хайдушка песен” от патрона на училището Добри Христов с участието на Атила Ахмед. Духовият оркестър ще представи още едно произведение на Добри Христов - “Китка”. Ансамбъл ударни ще изпълни “Мадригал” и “Хоро” от Кирил Стоянов.

Публиката ще чуе емблематични песни от българската естрада - “Моя страна, моя България”, “Моя любов” и “Болката отляво”, изпълнени от Симфоничния оркестър, Детския хор  и солисти. Фолклорната музикална традиция ще бъде представена с изпълненията на Квартет гайди, Детския народен оркестър и Детския народен ансамбъл. Възпитаниците на специалност “Български танци” ще сложат емоционалната поанта на концерта с “Пролетен танц - Пеперуда” и “Крайдунавски танц”.

Между отделните музикални и танцови изпълнения публиката ще може да аплодира и най-малките ученици, които ще рецитират българска възрожденска поезия. Водещ на концерта отново ще бъде обичаната от варненските деца Госпожа Виола - д-р Румяна Петрова, директор на училището.

За най-малките зрители, до 7 години, входът за спектакъла е безплатен. Цената на билетите за възрастни е 5 лв. и 2 лв. - за деца от 7 до 18 години.

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев