Мобилно меню

Концерт “С музиката на Енио Мориконе” привлича ценители в Летния театър на Варна

Солисти ще са Франческо Барбаджелата – пиано и Мария Павлова – сопран
Концерт “С музиката на Енио Мориконе” привлича ценители в Летния театър на Варна

Концерт "С музиката на Енио Мориконе" ще се проведе на 25 юли, от 21 часа, в Летния театър на Варна. Изпълненията ще са на оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентската палка на Бенедетто Монтебелло, с режисурата на Сребрина Соколова и солистите Франческо Барбаджелата – пиано и Мария Павлова – сопран.

В програмата ще прозвучат красивите и незабравими теми от вечните филми: „Имало едно време на Запад“, „Добрият, лошият и злият“, „Сицилианският клан“, „За няколко долара повече“, „За шепа долари“, „Имало едно време в Америка“, „Ново кино Парадизо“, „Легенда за пианиста“, „За шепа динамит“ и др.

Бенедетто Монтебелло - преподавател по дирижиране в италианските консерватории “U. Giordano” of Foggia, “O. Respighi” of Latina и „Alfredo Casella of L'Aquila, е диригентът, който прави първия запис на Концерт за китара, маримба и оркестър на Енио Мориконе с оркестъра на Националната академия „Санта Чечилия“. 

„Отдавна познавам Мориконе, дълго време съм работил с него и сина му Андреа. За мен Мориконе е истински гений. Невероятен перфекционист, той работеше без прекъсване от 9 часа сутринта до късно през нощта и не излизаше от студиото, докато не постигнеше това, което си беше поставил за цел. Отдаден всецяло на работата си, той се концентрираше върху всеки детайл и можеше да го повтори безброй пъти, докато резултатът не го удовлетвори напълно.“

В годините назад, маестро Монтебелло е идвал неколкократно в България, има добър опит с различни български оркестри, а от 2022 е главен диригент на Международния симфоничен оркестър "Suoni del Sud".

„Всички харесват музиката на Енио Мориконе в прочутите уестърни на Серджо Леоне, защото тя докосва сърцата. За мен като пианист е огромно удоволствие да изпълнявам тази музика“, споделя Франческо Барбаджелата – преподавател в Консерваторията на Сиена, композитор, аранжор, концертиращ пианист и корепетитор.

„Пианото е основен инструмент във филмовото творчество на Мориконе и важна част от цялата звукова картина, отредени са му много солови партии. Когато свиря мелодиите на Мориконе, у мен нахлуват спомени и емоции за вечните филми на Леоне. Любимият ми негов филм е „Легенда за пианиста“, а любимата ми мелодия е „Екстазът на златото“, една много силна и въздействаща композиция, написана от Мориконе за филма „Добрият, лошият и злият“.

Франческо Барбаджелата започнал да свири на пиано от 5-годишен. Той изтъква, че музиката е неговата страст и неделима част от целия му живот. Обича много композитори - Пучини, Рахманинов, Чайковски и разбира се Мориконе. За пръв път е в България, Варна и морето му харесват, обещава една прекрасна вечер с музиката на Мориконе в Летния театър.

За сопраното Мария Павлова, солистка на Държавна опера Варна, музиката на Енио Мориконе също е необикновена.

„Възхищавам се на този творец, композитор или съавтор за музиката на над 500 филма, като някои от неговите мелодии надживяват филмите, за които са писани. Мориконе пръв въвежда концертите със симфоничен оркестър, базирани изцяло на музиката от конкретен филм. Да се изпълнява филмова музика е предизвикателство за всеки изпълнител. Песните на Мориконе ме провокират да търся нови бленди в гласа си и нов начин на интерпретация.“

Мария Павлова не крие радостта си, че ще бъде част от концерта "С музиката на Енио Мориконе", в който особено ѝ допада песента “Metti, una Sera a Cena” от едноименния филм на Серджо Леоне.

2023 © Варна е

Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s пристигат във Варна

Морската столица ще приеме един от най-големите музикални фестивали в Европа EXIT от 14 до 18 август
Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s пристигат във Варна

Мащабният музикален фестивал EXIT, който е един от най-големите в Европа, ще се проведе във Варна в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум.

Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник.

Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният представител на ЕXIT за България Борислав Миланов.

"Варна ще посрещне първото издание, като амбицията ни е форумът да се провежда всяка година. Това ще бъде най-мащабното събитие по Черноморието и ще върне Варна на фестивалната карта на Европа", заяви кметът на града Благомир Коцев, който през изминалата седмица пътува до Сърбия за подписването на договора за събитието.

Община Варна е съорганизатор на фестивала.

"За варненци и гостите на града програмата му на 15 август ще е напълно безплатна", подчерта кметът Коцев. "Поканили сме и специални хорови формации от съседни държави, които да отбележат Успение Богородично в рамките на фестивала", отбеляза Борислав Миланов.

"Музикалният форум е обединение между два фестивала – EXIT Сърбия и Breeze България, а пилотното издание тази година ще се проведе под името "Varna Breeze by Exit", обясни още той.

"Избрахме Варна, защото е най-красивият град на морето", каза още Борислав Миланов. Той посочи близостта на Варна до Румъния като друг важен фактор, който се очаква да допринесе към високата посещаемост на фестивала в морската ни столица.

 

"Varna Breeze by EXIT“ ще се проведе в две фестивални зони. Първата от тях обхваща цялата зона около Пантеона, а втората е на Трета буна на варненския плаж.

В първата зона програмата ще е всеки ден от 18 ч. до 23 часа. Там ще бъде и безплатният концерт навръх празника на Варна, с участието на Stereo MC’s. Зоната разполага с кът за храна и напитки.

Над 40 изпълнители вече са потвърдили участие в безплатната програма в рамките на фестивала.

По-голяма част от тях са български изпълнители, като ще има и гостуващи сръбски групи.

На втората сцена, разположена на Трета буна, концертите започват след 23 часа и ще продължават до сутрешните часове на следващия ден. Програмата на основните изпълнители е предвидена да бъде между 70 и 90 минути. Мястото на т.нар. "сцена на изгрева" е избрана така, че шумът от силната музика да не пречи на почивката на варненци и гостите на града. През деня зоната ще бъде свободна за плажуващите и посетителите на близките заведения.

До края на месеца цялата програма „Varna Breeze by Exit“ ще бъде допълнена с имената на много български и чужди поп, рок, хип-хоп, арендби изпълнители и диджеи. Специално място във фестивала ще имат и групите, които правят трибюти на световни звезди – "Ред хот чили пепърс", "Куин", "Металика" и други. За първи път в България, на събитие от такъв мащаб, ще има и пункт за психологическа подкрепа, обясниха организаторите.  

Цената на пълния пакет, даващ достъп до всяка сцена и всеки платен ден, ще бъде 200 лева. Ако се закупува за всеки отделен ден, билетът ще струва 75 лв. Организаторите дават възможност и за закупуване на билети след 00:30 ч., които ще струват 50 лв.

"Догодина планираме фестивалът да е още по-грандиозен", разкри Борислав Миланов. Той допълни, че амбицията на екипа е през следващата година "Varna Breeze by Exit" да достигне мащабите на оригиналния сръбски формат, който тази година е посетен от над 260 000 души във всички фестивални дни.

2024 © Варна е