Мобилно меню

Концерт “С музиката на Енио Мориконе” привлича ценители в Летния театър на Варна

Солисти ще са Франческо Барбаджелата – пиано и Мария Павлова – сопран
Концерт “С музиката на Енио Мориконе” привлича ценители в Летния театър на Варна

Концерт "С музиката на Енио Мориконе" ще се проведе на 25 юли, от 21 часа, в Летния театър на Варна. Изпълненията ще са на оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентската палка на Бенедетто Монтебелло, с режисурата на Сребрина Соколова и солистите Франческо Барбаджелата – пиано и Мария Павлова – сопран.

В програмата ще прозвучат красивите и незабравими теми от вечните филми: „Имало едно време на Запад“, „Добрият, лошият и злият“, „Сицилианският клан“, „За няколко долара повече“, „За шепа долари“, „Имало едно време в Америка“, „Ново кино Парадизо“, „Легенда за пианиста“, „За шепа динамит“ и др.

Бенедетто Монтебелло - преподавател по дирижиране в италианските консерватории “U. Giordano” of Foggia, “O. Respighi” of Latina и „Alfredo Casella of L'Aquila, е диригентът, който прави първия запис на Концерт за китара, маримба и оркестър на Енио Мориконе с оркестъра на Националната академия „Санта Чечилия“. 

„Отдавна познавам Мориконе, дълго време съм работил с него и сина му Андреа. За мен Мориконе е истински гений. Невероятен перфекционист, той работеше без прекъсване от 9 часа сутринта до късно през нощта и не излизаше от студиото, докато не постигнеше това, което си беше поставил за цел. Отдаден всецяло на работата си, той се концентрираше върху всеки детайл и можеше да го повтори безброй пъти, докато резултатът не го удовлетвори напълно.“

В годините назад, маестро Монтебелло е идвал неколкократно в България, има добър опит с различни български оркестри, а от 2022 е главен диригент на Международния симфоничен оркестър "Suoni del Sud".

„Всички харесват музиката на Енио Мориконе в прочутите уестърни на Серджо Леоне, защото тя докосва сърцата. За мен като пианист е огромно удоволствие да изпълнявам тази музика“, споделя Франческо Барбаджелата – преподавател в Консерваторията на Сиена, композитор, аранжор, концертиращ пианист и корепетитор.

„Пианото е основен инструмент във филмовото творчество на Мориконе и важна част от цялата звукова картина, отредени са му много солови партии. Когато свиря мелодиите на Мориконе, у мен нахлуват спомени и емоции за вечните филми на Леоне. Любимият ми негов филм е „Легенда за пианиста“, а любимата ми мелодия е „Екстазът на златото“, една много силна и въздействаща композиция, написана от Мориконе за филма „Добрият, лошият и злият“.

Франческо Барбаджелата започнал да свири на пиано от 5-годишен. Той изтъква, че музиката е неговата страст и неделима част от целия му живот. Обича много композитори - Пучини, Рахманинов, Чайковски и разбира се Мориконе. За пръв път е в България, Варна и морето му харесват, обещава една прекрасна вечер с музиката на Мориконе в Летния театър.

За сопраното Мария Павлова, солистка на Държавна опера Варна, музиката на Енио Мориконе също е необикновена.

„Възхищавам се на този творец, композитор или съавтор за музиката на над 500 филма, като някои от неговите мелодии надживяват филмите, за които са писани. Мориконе пръв въвежда концертите със симфоничен оркестър, базирани изцяло на музиката от конкретен филм. Да се изпълнява филмова музика е предизвикателство за всеки изпълнител. Песните на Мориконе ме провокират да търся нови бленди в гласа си и нов начин на интерпретация.“

Мария Павлова не крие радостта си, че ще бъде част от концерта "С музиката на Енио Мориконе", в който особено ѝ допада песента “Metti, una Sera a Cena” от едноименния филм на Серджо Леоне.

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е