Мобилно меню

Концерт-спектакъл за музиката и живота на Чаплин представят на "Варненско лято"

Престижното събитие, с участието на сина на Чарли Чаплин - Юджийн, ще е на 15 юни от 19:30 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна
Концерт-спектакъл за музиката и живота на Чаплин представят на "Варненско лято"

Концертът-спектакъл „Чаплин пианисимо“ с участието Юджийн Чаплин, син на легендарния кино творец Чарли Чаплин, ще бъде представен във Варна на 15 юни от 19:30 ч. във Фестивалния и конгресен център. Той е част от програма „Интермецо“ в рамките на тазгодишните издания на театралния и на музикалния фестивал „Варненско лято“, обявиха организаторите от фондация Виа Фест.

Превърналите се вече в кино класика филми като „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Треска за злато“ и „Светлините на рампата“ не биха били така въздействащи без музиката, която ги съпровожда. А рядко се обръща внимание на факта, че тя е композирана от самия Чарли Чаплин. За оригиналната си музика към филма „Светлините на рампата“ той дори получава наградата „Оскар“.

В мултимедийния концерт-спектакъл „Чаплин пианисимо“ ще прозвучат неговите най-известни филмови музикални композиции в изпълнение на два рояла от Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе. В света на киното двамата музиканти са познати като едни от най-добрите оркестратори и автори на аранжименти, като Бентюс е отличен и с наградата „Грами“. Юджийн Чаплин ще въведе зрителите в историята на музикалните творби и ще сподели лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното наследство на своя баща. За да се потопим в атмосферата на неговото време, под звуците на двата рояла ще се прожектират знакови сцени от филмите и живота на една от най-забележителните личности в киното на 20. век.  В края на спектакъла зрителите са поканени на среща-разговор с тримата изпълнители.

Престижното събитие пристига във Варна след концерти в София (10 юни, зала „България“) и Пловдив (12 юни, Античен театър).

Билетите за „Чаплин пианисимо“ са вече в продажба на касите на Фестивалния и конгресен център във Варна, онлайн на fccvarna.bg и на eventim.bg.

Спектакълът е на английски език със субтитри на български.

2024 © Варна е / източник и снимки: Виа Фест

Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s пристигат във Варна

Морската столица ще приеме един от най-големите музикални фестивали в Европа EXIT от 14 до 18 август
Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s пристигат във Варна

Мащабният музикален фестивал EXIT, който е един от най-големите в Европа, ще се проведе във Варна в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум.

Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник.

Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният представител на ЕXIT за България Борислав Миланов.

"Варна ще посрещне първото издание, като амбицията ни е форумът да се провежда всяка година. Това ще бъде най-мащабното събитие по Черноморието и ще върне Варна на фестивалната карта на Европа", заяви кметът на града Благомир Коцев, който през изминалата седмица пътува до Сърбия за подписването на договора за събитието.

Община Варна е съорганизатор на фестивала.

"За варненци и гостите на града програмата му на 15 август ще е напълно безплатна", подчерта кметът Коцев. "Поканили сме и специални хорови формации от съседни държави, които да отбележат Успение Богородично в рамките на фестивала", отбеляза Борислав Миланов.

"Музикалният форум е обединение между два фестивала – EXIT Сърбия и Breeze България, а пилотното издание тази година ще се проведе под името "Varna Breeze by Exit", обясни още той.

"Избрахме Варна, защото е най-красивият град на морето", каза още Борислав Миланов. Той посочи близостта на Варна до Румъния като друг важен фактор, който се очаква да допринесе към високата посещаемост на фестивала в морската ни столица.

 

"Varna Breeze by EXIT“ ще се проведе в две фестивални зони. Първата от тях обхваща цялата зона около Пантеона, а втората е на Трета буна на варненския плаж.

В първата зона програмата ще е всеки ден от 18 ч. до 23 часа. Там ще бъде и безплатният концерт навръх празника на Варна, с участието на Stereo MC’s. Зоната разполага с кът за храна и напитки.

Над 40 изпълнители вече са потвърдили участие в безплатната програма в рамките на фестивала.

По-голяма част от тях са български изпълнители, като ще има и гостуващи сръбски групи.

На втората сцена, разположена на Трета буна, концертите започват след 23 часа и ще продължават до сутрешните часове на следващия ден. Програмата на основните изпълнители е предвидена да бъде между 70 и 90 минути. Мястото на т.нар. "сцена на изгрева" е избрана така, че шумът от силната музика да не пречи на почивката на варненци и гостите на града. През деня зоната ще бъде свободна за плажуващите и посетителите на близките заведения.

До края на месеца цялата програма „Varna Breeze by Exit“ ще бъде допълнена с имената на много български и чужди поп, рок, хип-хоп, арендби изпълнители и диджеи. Специално място във фестивала ще имат и групите, които правят трибюти на световни звезди – "Ред хот чили пепърс", "Куин", "Металика" и други. За първи път в България, на събитие от такъв мащаб, ще има и пункт за психологическа подкрепа, обясниха организаторите.  

Цената на пълния пакет, даващ достъп до всяка сцена и всеки платен ден, ще бъде 200 лева. Ако се закупува за всеки отделен ден, билетът ще струва 75 лв. Организаторите дават възможност и за закупуване на билети след 00:30 ч., които ще струват 50 лв.

"Догодина планираме фестивалът да е още по-грандиозен", разкри Борислав Миланов. Той допълни, че амбицията на екипа е през следващата година "Varna Breeze by Exit" да достигне мащабите на оригиналния сръбски формат, който тази година е посетен от над 260 000 души във всички фестивални дни.

2024 © Варна е