Мобилно меню

Концерт-спектакъл за музиката и живота на Чаплин представят на "Варненско лято"

Престижното събитие, с участието на сина на Чарли Чаплин - Юджийн, ще е на 15 юни от 19:30 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна
Концерт-спектакъл за музиката и живота на Чаплин представят на "Варненско лято"

Концертът-спектакъл „Чаплин пианисимо“ с участието Юджийн Чаплин, син на легендарния кино творец Чарли Чаплин, ще бъде представен във Варна на 15 юни от 19:30 ч. във Фестивалния и конгресен център. Той е част от програма „Интермецо“ в рамките на тазгодишните издания на театралния и на музикалния фестивал „Варненско лято“, обявиха организаторите от фондация Виа Фест.

Превърналите се вече в кино класика филми като „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Треска за злато“ и „Светлините на рампата“ не биха били така въздействащи без музиката, която ги съпровожда. А рядко се обръща внимание на факта, че тя е композирана от самия Чарли Чаплин. За оригиналната си музика към филма „Светлините на рампата“ той дори получава наградата „Оскар“.

В мултимедийния концерт-спектакъл „Чаплин пианисимо“ ще прозвучат неговите най-известни филмови музикални композиции в изпълнение на два рояла от Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе. В света на киното двамата музиканти са познати като едни от най-добрите оркестратори и автори на аранжименти, като Бентюс е отличен и с наградата „Грами“. Юджийн Чаплин ще въведе зрителите в историята на музикалните творби и ще сподели лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното наследство на своя баща. За да се потопим в атмосферата на неговото време, под звуците на двата рояла ще се прожектират знакови сцени от филмите и живота на една от най-забележителните личности в киното на 20. век.  В края на спектакъла зрителите са поканени на среща-разговор с тримата изпълнители.

Престижното събитие пристига във Варна след концерти в София (10 юни, зала „България“) и Пловдив (12 юни, Античен театър).

Билетите за „Чаплин пианисимо“ са вече в продажба на касите на Фестивалния и конгресен център във Варна, онлайн на fccvarna.bg и на eventim.bg.

Спектакълът е на английски език със субтитри на български.

2024 © Варна е / източник и снимки: Виа Фест

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев