Мобилно меню

Млади пианисти ще са солисти в симфоничен концерт за ценители на Държавна опера - Варна

В репертоара са включени Концерт за пиано и оркестър № 2 на Бетовен, Концерт за пиано и оркестър № 2 на Рахманинов и Празнична увертюра на Шостакович
Млади пианисти ще са солисти в симфоничен концерт за ценители на Държавна опера - Варна

Талантливите пианисти Денислава Хаджиденева и Виктор Костов ще са солисти в симфоничен концерт с вълнуващ репертоар, който включва Концерт за пиано и оркестър № 2 на Бетовен, Концерт за пиано и оркестър № 2 на Рахманинов и Празнична увертюра на Шостакович.

Оркестъра на Държавна опера Варна ще дирижира Стефан Бояджиев. Концертът е на 14 октомври от 19 часа, на Основна сцена на Драматичния театър.

Създаденият през 1901 г. Концерт № 2 на Рахманинов е една от най-популярните му и разпознаваеми творби. Освен темата за собствения си живот, в него композиторът включва мотива за Русия и нейното величие. Бетовен пише своя Втори концерт едва на 24 години и се придържа към наложената от Моцарт структура от три действия: сонатна форма, лирично бавно действие и рондо. Празничната увертюра на Шостакович според легендите е написана само за няколко часа, за да спази срока за предстоящото честване на Октомврийската революция. В жизнерадостната творба композиторът влага разнообразни теми, които майсторски съчетава.

Денислава Хаджиденева е едва на 15 години, а успехите ѝ на инструменталист са забележителни. Ученичка е в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ Варна с преподавател Иванка Даскалова. В творческата ѝ биография вече присъстват редица награди, сред които Първа награда на Национално състезание за млади изпълнители на българска музика 2018, Първа награда на Национално състезание за млади инструменталисти „Музиката на Европа“ 2021, Трета награда и награда на ТМПЦ – съвместен концерт с оркестъра на Държавна опера – Варна от VII Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“ 2022, Първа награда на X Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“ 2023 и др. Денислава Хаджиденева участва в майсторските класове на Елмар Гасанов, проф. Борислава Танева и проф. Лилия Бояджиева.

Виктор Костов е студент по пиано в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по пиано на проф. д-р Борислава Танева и класа по дирижиране на доц. Деян Павлов. Лауреат е на множество национални и международни конкурси в България, Сърбия, Гърция, Австрия, Малта, Белгия, Сингапур и др. Носител на Първа награда на Music Singapore International Piano & Violin Competition 2021, Гран при от Международен конкурс за пианисти „Солинария“ Созопол 2022, Гран при от Конкурс „Звукът на времето“, Велико Търново 2023 и др.

2023 © Варна е

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев