Мобилно меню

Музиката на HOLLYWOOD завладява Летния театър във Варна на 28 юни

Концертът е част от 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър", в програмата ще прозвучат емблематични мелодии от хитови филми като "Междузвездни войни", "Форест Гъмп", "Казабланка"
Музиката на HOLLYWOOD завладява Летния театър във Варна на 28 юни

Емблематичните мелодии от света на киното са включени в програмата на концерта "С музиката на HOLLYWOOD"/ "The Music of HOLLYWOOD". Той ще бъде представен на 28 юни от 21 часа като част от 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър". Режисьор на спектакъла е Сребрина Соколова.

Диригента Бенедето Монтебело зрителите познават и обичат от концертите, посветени на музиката на Енио Мориконе. Този път маестрото ще преведе Варненския симфоничен оркестър и публиката през няколко различни епохи от историята на киното.

Първата част на концерта е посветена на Златната ера на Холивуд с черно-бялото очарование на "Казабланка", първия цветен филм "Отнесени от вихъра" и каноничния "Север-Северозапад", включен сред най-великите филми за всички времена. Ще прозвучат мелодиите на Макс Щайнер, считан за "бащата на филмовата музика" и автор на над триста филмови партитури, както и на Бърнард Херман, без чиито композиции лентите на Хичкок нямаше да са това, което са.

"Холивудска епопея" е наречена втората част на концерта, която включва мелодии на Алан Силвестри от "Форест Гъмп", на Елмър Бърнстийн от "Великолепната седморка", на Рюичи Сакамото от "Последния император". На откритата сцена ще звучи и музикалната тема на най-прочутия таен агент в киното – Джеймс Бонд.

С третата част музикантите ще отдадат почит на композитора Джон Уилямс. За композициите си в киното, телевизията и рекламата той е отличен с пет награди "Оскар", четири "Златен глобус", двайсет "Грами", седем "Бафта" и две "Еми", което го прави най-награждавания композитор в света на музиката. Уилямс е номиниран цели 45 пъти за "Оскар" и с това се нарежда по номинации веднага след Уолт Дисни. Джон Уилямс е автор на мелодиите в над сто филма, а Варненският оркестър ще изпълни негови теми от "Похитителите на изчезналия кивот", "Джурасик парк", "Междузвездни войни", "Супермен".

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера - Варна

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна