Мобилно меню

Мюзикъл по песни на Стефан Диомов гостува в Летния театър на Варна

Спектакълът с обичаните от поколения българи песни, озаглавен "Здравей! Как си, приятелю?", ще е на 23 юни
Мюзикъл по песни на Стефан Диомов гостува в Летния театър на Варна

Мюзикълът "Здравей! Как си, приятелю?", създаден по любимите на поколения българи песни на емблематичния композитор Стефан Диомов, ще гостува във Варна. Спектакълът с участието на солисти, хор, балет и оркестър на Националния музикален театър ще е на 23 юни от 20 часа в Летния театър

Идеята за мюзикъла е на популярната ни оперна певица и директор на Националния музикален театър, Еделина Кънева. Тя споделя, че за екипа, работил по представлението, е било истинско предизвикателство да подбере от богатото творчество на Стефан Диомов кои песни да включи в мюзикъла, а либретото е било изграждано така, че избраните песни да влязат естествено в сценичното действие. Еделина Кънева разказва, че Стефан Диомов изцяло се доверил на екипа, зает с мюзикъла и видял готовия резултат едва на генералната репетиция. По думите ѝ именитият композитор бил силно развълнуван да види творчеството си обединено в цялостен проект като мюзикъла "Здравей! Как си, приятелю?".

Самата Еделина Кънева в началото има колебания, дали идеята, която изглежда прекалено позната и изживяна от всеки човек, тъй като започва от ученическите години и преминава през вълненията на абитуриентите и следващите срещи на випуска през годините, не е твърде тривиална, но получава подкрепа от доказани професионалисти и се насочва към реализирането на спектакъла.

"Привечер. Късна пролет, Крайморска градина. Пълна с шумове, смях и шепот… Историите на приятелите от срещата на випуска се сблъскват като вълни в брега с младостта и събуждат вдъхновението…"

Мюзикълът "Здравей! Как си, приятелю?" завладява сърцата на зрителите с познати ситуации, много смях и малко носталгия и най-вече с любими мелодии, които всеки познава, обича и запява!

Единственият оригинален български мюзикъл, написан по любими и популярни песни на живата музикална легенда – Стефан Диомов и либрето на Юрий Дачев, ще бъде представен за първи път извън сцената на Националния музикален театър на 20 юни 2024 г. – четвъртък от 20.00 ч. в Летния театър на Бургас и на 23 юни 2024 г. - неделя от 20:00 часа в Летния театър на Варна.

Режисьор на спектакъла е Камен Воденичаров, диригент - Георги Милтиядов. Сценографията и костюмите са дело на Николина Костова – Богданова, хореограф и асистент-режисьор е Йоанна Стоянова.

2024 © Варна е / снимки: Музикален Театър

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна