Мобилно меню

Оперен концерт “Рахманинов – познат и непознат” представят във Варна

Събитието, което ще се състои в концертното студио на Радио Варна, е по повод 150 години от рождението на гениалния руски композитор
Оперен концерт “Рахманинов – познат и непознат” представят във Варна

През 2023 г. се навършват 150 години от рождението и 80 години от смъртта на гениалния руски композитор Сергей Рахманинов. По този повод творци от Варна ще представят своята най-нова програма „Рахманинов – познат и непознат“. Оперният концерт ще се състои на 29 ноември (сряда), от 19 часа, в концертното студио на Радио Варна.

Участие ще вземат солистите Гео Чобанов (бас), Михаела Берова (мецосопран), Радинела Василева (сопран) и Свилен Николов (баритон). Акомпаниментът на пианото ще бъде от изявения варненски пианист и диригент Стефан Бояджиев. Участие ще вземе и сформирана специално за събитието група хористи, дирижирани от диригента на хора на Държавна Опера Варна – Надежда Маккюн.

В програмата са включени едни от най-популярните творби на Рахманинов, сред които: “Утро”, “Давно ль, мой друг”, “Не пой, красавица, при мне”, “Здесь хорошо”, “Я жду тебя”, “Переходит все” и др.

Входът е свободен за всички почитатели на класическата руска музика.

2023 © Варна е / Източник: ORV MEDIA - Младежката медия

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев