Мобилно меню

Оперната класика "Летящият холандец" ще завладее Летния театър във Варна на 11 юли

Трактовката на Вера Немирова на брилянтната творба на Вагнер ще зарадва публиката с блестящи солисти, впечатляваща сценография и визуални ефекти
Оперната класика "Летящият холандец" ще завладее Летния театър във Варна на 11 юли

Брилянтната оперна класика на Вагнер "Летящият холандец" в режисура на Вера Немирова е част от програмата на тазгодишното издание на фестивала "Опера в Летния театър". Тя ще бъде представена на 11 юли от 21 часа и ще завладее публиката с блестящи солисти, впечатляваща сценография и визуални ефекти. 

Премиерата на постановката беше през ноември миналата година и веднага след това участва в ежегодния Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Спектакълът отново ще бъде дирижиран от Светослав Борисов, а в главните роли ще влязат блестящите солисти София Солови, Деян Вачков, Валерий Георгиев, Гео Чобанов, Калина Жекова, Артьом Арутюнов.

Изтъкнатата оперна режисьорка Вера Немирова поставя "Летящият холандец" в Театъра в Магдебург, Германия през 2017 г., но варненската версия надгражда предишната постановка с нов екип, нови внушения, доразвити образи и актуализирана сценография. В спектакъла технологиите се използват по много интересен начин – зрителите виждат излъчвана в реално време видеовръзка, чрез която общува Холандецът, а мултимедията на сцената разказва още една самостоятелна история от детството на главните герои. Костюмите на Павлина Ойстерхус по Том Муш визуално подчертават съвременно ситуираното действие.

Прочитът на Вера Немирова както винаги е модерен и тя разполага в днешната действителност призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинска любов. В сюжета за саможертвата на моряшката дъщеря Сента, която носи покой на душата на осъдения да броди между живота и смъртта Холандец, са вплетени промените в битието ни след пандемията, дигитализацията на съвременното общество и селфи-културата на днешния ден. Режисьорският подход е силно психологически.

"Сента се бори да промени тесния свят, в който живее, така че да може да го превърне в нова родина за Холандеца. Тяхната любов е неземна, тя е утопия. Превърне ли се в реалност, се разбива в материалния свят", казва Вера Немирова за драмата, която изживяват основните персонажи.

"Летящият холандец" ще предложи на публиката в Летния театър на 11 юли вълнуваща режисура, отличен солистичен състав и умело ръководство на оркестъра на Варненската опера от Светослав Борисов, номиниран за диригент на 2023 година в Германия. 

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна

Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s пристигат във Варна

Морската столица ще приеме един от най-големите музикални фестивали в Европа EXIT от 14 до 18 август
Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s пристигат във Варна

Мащабният музикален фестивал EXIT, който е един от най-големите в Европа, ще се проведе във Варна в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Чамбао, Джипси Кингс и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум.

Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник.

Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният представител на ЕXIT за България Борислав Миланов.

"Варна ще посрещне първото издание, като амбицията ни е форумът да се провежда всяка година. Това ще бъде най-мащабното събитие по Черноморието и ще върне Варна на фестивалната карта на Европа", заяви кметът на града Благомир Коцев, който през изминалата седмица пътува до Сърбия за подписването на договора за събитието.

Община Варна е съорганизатор на фестивала.

"За варненци и гостите на града програмата му на 15 август ще е напълно безплатна", подчерта кметът Коцев. "Поканили сме и специални хорови формации от съседни държави, които да отбележат Успение Богородично в рамките на фестивала", отбеляза Борислав Миланов.

"Музикалният форум е обединение между два фестивала – EXIT Сърбия и Breeze България, а пилотното издание тази година ще се проведе под името "Varna Breeze by Exit", обясни още той.

"Избрахме Варна, защото е най-красивият град на морето", каза още Борислав Миланов. Той посочи близостта на Варна до Румъния като друг важен фактор, който се очаква да допринесе към високата посещаемост на фестивала в морската ни столица.

 

"Varna Breeze by EXIT“ ще се проведе в две фестивални зони. Първата от тях обхваща цялата зона около Пантеона, а втората е на Трета буна на варненския плаж.

В първата зона програмата ще е всеки ден от 18 ч. до 23 часа. Там ще бъде и безплатният концерт навръх празника на Варна, с участието на Stereo MC’s. Зоната разполага с кът за храна и напитки.

Над 40 изпълнители вече са потвърдили участие в безплатната програма в рамките на фестивала.

По-голяма част от тях са български изпълнители, като ще има и гостуващи сръбски групи.

На втората сцена, разположена на Трета буна, концертите започват след 23 часа и ще продължават до сутрешните часове на следващия ден. Програмата на основните изпълнители е предвидена да бъде между 70 и 90 минути. Мястото на т.нар. "сцена на изгрева" е избрана така, че шумът от силната музика да не пречи на почивката на варненци и гостите на града. През деня зоната ще бъде свободна за плажуващите и посетителите на близките заведения.

До края на месеца цялата програма „Varna Breeze by Exit“ ще бъде допълнена с имената на много български и чужди поп, рок, хип-хоп, арендби изпълнители и диджеи. Специално място във фестивала ще имат и групите, които правят трибюти на световни звезди – "Ред хот чили пепърс", "Куин", "Металика" и други. За първи път в България, на събитие от такъв мащаб, ще има и пункт за психологическа подкрепа, обясниха организаторите.  

Цената на пълния пакет, даващ достъп до всяка сцена и всеки платен ден, ще бъде 200 лева. Ако се закупува за всеки отделен ден, билетът ще струва 75 лв. Организаторите дават възможност и за закупуване на билети след 00:30 ч., които ще струват 50 лв.

"Догодина планираме фестивалът да е още по-грандиозен", разкри Борислав Миланов. Той допълни, че амбицията на екипа е през следващата година "Varna Breeze by Exit" да достигне мащабите на оригиналния сръбски формат, който тази година е посетен от над 260 000 души във всички фестивални дни.

2024 © Варна е