Мобилно меню

Оперната прима Соня Йончева ще пее за първи път във Варна

Концертът ще постави финал на 14-ото издание на Опера в Летния театър, а репертоарът включва “Норма” на Белини, “Тоска” на Пучини и други емблематични откъси от най-красивите творби в оперното изкуство
Оперната прима Соня Йончева ще пее за първи път във Варна

На 31 август световноизвестното сопрано Соня Йончева ще закрие грандиозно 14-ото издание на Опера в Летния театър – Варна 2023. Репертоарът включва “Норма” на Белини, “Тоска” на Пучини и други емблематични откъси от най-красивите творби в оперното изкуство.

През август певицата участва в два спектакъла на “Тоска" на Арена ди Верона в Италия.

Заедно със Соня Йончева във варненския Летен театър ще пеят избрани от самата нея колеги - мецосопраното Валентина Куцарова, басът Ивайло Джуров, баритонът Пламен Димитров и тенорът Милен Божков. Последните двама партнираха на същата сцена в средата на август в “Тоска” на изключителната Красимира Стоянова. Диригент на хора и оркестъра на Държавна опера Варна ще е Кръстин Настев.

"В програмата на концерта двете популярни заглавия "Норма" и "Тоска" заемат централно място. Най-известните арии и ансамбли от тези опери ще бъдат изпълнени в началото и края на концерта. Едно от произведенията, с което ще стартираме втората част, е интермецото от операта "Приятелят Фриц" на Маскани, което допускам, че ще прозвучи за първи път във Варна", споделя маестро Кръстин Настев

Ролята на Флория Тоска е любима на Соня Йончева:

„Моята Тоска е жена, която блести с любовта и таланта си, жена, която хората обожават, уважават и почитат. Бих поставила тази опера като съвременна приказка с модерна главна героиня. Ще я облека в прекрасна рокля – черна, червена или златна, която да подчертава елегантността ѝ и да отразява вътрешната ѝ грация.“

В изпълнение на Соня Йончева публиката ще чуе и божествената “Casta diva” от “Норма” на Белини. В програмата на концерта са включени откъси от “Джоконда” на Амилкаре Понкиели, “Палячи” на Руджиеро Леонкавало, “Травиата” на Джузепе Верди и др.

След концерта оперната дива ще представи книгата си "15 огледала", в която разказва за 15 знакови роли в кариерата си, както и новия си албум “Куртизанката”.

Оперната гала със Соня Йончева, впечатляващ завършек на блестящото XIV издание на Опера в Летния театър на Държавна опера Варна, несъмнено ще се превърне в музикалната кулминация на 2023-та година в морската столица.

2023 © Варна е / снимки: sonyayoncheva.com; facebook.com/sonyayonchevaofficial: sy11events.com

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е