Мобилно меню

Пианистът Роберто Фонсека от "Buena Vista Social Club" с концерт във Варна

Кубинският пианист ще зарадва варненските почитатели на музиката на 2 юли, заедно с хор "Нови български гласове", концертът ще представи по различен начин българския фолклор, пречупен през призмата на кубинската чувствителност
Пианистът Роберто Фонсека от "Buena Vista Social Club" с концерт във Варна

На 2 юли в Летния театър на Варна ще гостува номинираният за “Грами” пианист Роберто Фонсека от “Buena Vista Social Club”. С него ще бъдат и носителите на “Latin Grammy” - хор “Нови български гласове” с диригент маестро Георги Петков. 

Концертът ще представи по различен начин българския фолклор, пречупен през призмата на кубинската чувствителност. Роберто Фонсека отдавна е пленен от българския фолклор, още през 2009 в албума му “Akokan” е включена композицията “Bulgarian”, която оттогава неизменно присъства в програмата на неговите концерти.

Кубинският пианист Роберто Фонсека е представител на новата генерация музиканти в легендарната формация "Buena Vista Social Club". Работил е с едни от най-големите артисти на Куба като Ибрахим Ферер, Качао Лопес, Омара Портуондо, както и Хърби Хенкок, Нилс-Петер Молвер, Карлиньос Браун, Майра Андраде, Раул Мидон и други.

Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Куба, Бразилия или Африка, а вече и на България.

Артистът от “Buena Vista Social Club” често говори за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и сложни хармонии на нашия фолклор. Така естествено се стига до срещата му с камерен хор “Нови български гласове”, носители на “Латино Грами” с диригент маестро Георги Петков и създаването на новата музикална картина “Отвъд нотите”, където българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в нова завладяваща пулсация.

Европейската премиера на проекта е във Франция на “Jazz In Marciac” пред 3500 души през 2021. Точно тази уникална по рода си музикална програма ще бъде представена във Варна на 2 юли в Летния театър.

На сцената на Летния театър ще видим Роберто Фонсека в компанията на Янди Мартинес - бас, Рули Ерера – ударни и талантливите момичета от хор “Нови български гласове” под диригентството на проф. д-р Георги Петков, който е и автор на вокалните аранжименти.

Билетите за концерта може да се закупят в мрежата на eventim.bg или от касите на Двореца на културата и спорта, Летен театър и Фестивален и конгресен център.

2023 © Варна е / снимки: ДЖАZZ+

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев