Мобилно меню

Пианистът Роберто Фонсека от "Buena Vista Social Club" с концерт във Варна

Кубинският пианист ще зарадва варненските почитатели на музиката на 2 юли, заедно с хор "Нови български гласове", концертът ще представи по различен начин българския фолклор, пречупен през призмата на кубинската чувствителност
Пианистът Роберто Фонсека от "Buena Vista Social Club" с концерт във Варна
121

На 2 юли в Летния театър на Варна ще гостува номинираният за “Грами” пианист Роберто Фонсека от “Buena Vista Social Club”. С него ще бъдат и носителите на “Latin Grammy” - хор “Нови български гласове” с диригент маестро Георги Петков. 

Концертът ще представи по различен начин българския фолклор, пречупен през призмата на кубинската чувствителност. Роберто Фонсека отдавна е пленен от българския фолклор, още през 2009 в албума му “Akokan” е включена композицията “Bulgarian”, която оттогава неизменно присъства в програмата на неговите концерти.

Кубинският пианист Роберто Фонсека е представител на новата генерация музиканти в легендарната формация "Buena Vista Social Club". Работил е с едни от най-големите артисти на Куба като Ибрахим Ферер, Качао Лопес, Омара Портуондо, както и Хърби Хенкок, Нилс-Петер Молвер, Карлиньос Браун, Майра Андраде, Раул Мидон и други.

Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Куба, Бразилия или Африка, а вече и на България.

Артистът от “Buena Vista Social Club” често говори за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и сложни хармонии на нашия фолклор. Така естествено се стига до срещата му с камерен хор “Нови български гласове”, носители на “Латино Грами” с диригент маестро Георги Петков и създаването на новата музикална картина “Отвъд нотите”, където българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в нова завладяваща пулсация.

Европейската премиера на проекта е във Франция на “Jazz In Marciac” пред 3500 души през 2021. Точно тази уникална по рода си музикална програма ще бъде представена във Варна на 2 юли в Летния театър.

На сцената на Летния театър ще видим Роберто Фонсека в компанията на Янди Мартинес - бас, Рули Ерера – ударни и талантливите момичета от хор “Нови български гласове” под диригентството на проф. д-р Георги Петков, който е и автор на вокалните аранжименти.

Билетите за концерта може да се закупят в мрежата на eventim.bg или от касите на Двореца на културата и спорта, Летен театър и Фестивален и конгресен център.

2023 © Варна е / снимки: ДЖАZZ+

Отличиха Лили Иванова като „Най-големия български поп изпълнител за всички времена“

БГ радио раздаде за 21-ви път годишните си музикални награди, а победителите бяха излъчени с вота на над 35 хиляди почитатели на българската музика
Отличиха Лили Иванова като „Най-големия български поп изпълнител за всички времена“
148

Двайсет и първите Годишни Музикални Награди на БГ Радио се превърнаха в незабравим празник на българската музика. Тази година събитието привлече огромен интерес и внимание от музикалната общественост и феновете на българската музика. Вечерта бе изпълнена с изумителни изпълнения на световно ниво, емоции и награди, които отличиха най-талантливите и забележителни артисти на музикалната ни сцена.

Наградата „Най-големият български поп изпълнител за всички времена“ бе връчена на Лили Иванова. Тази награда се връчва за първи и единствен път на сцената на Годишните Музикални Награди на БГ Радио. Лили Иванова завладя сърцата на публиката с присъствието си и безкомпромисно изпълнение. Публиката остана на крака през цялото време докато голямата Лили Иванова пееше любимите песни на всички и ѝ подари заслужено най-силните си аплодисменти.

„Най-скъпата ми награда сте вие - моята публика! Без публиката, без моите почитатели, не може да има нищо“, обърна се Лили Иванова към своите верни почитатели. Примата благодари и на БГ радио за признанието и ги поздрави за инициативата да представят в ефира си само българска музика.

Тази година над 35 хиляди души определиха най-слушаните и харесвани български песни. Молец се доказаха като най-големият фаворит сред гласувалите слушатели на БГ Радио. По време на церемонията те получиха награди в четири категории – „БГ Текст“, „БГ Дебют“ и „БГ Видеоклип“ за песента им "7 дни". Молец успяха да предадат неподправена емоция и силно присъствие на българската сцена като получиха и отличието в категорията „БГ Дует/Трио/Вокална група“.

Наградата „БГ Песен“ отиде при Миро и ALMA за „Повече“, музиката, написана от Крум Георгиев, се превърна в една от най-обичаните през изминалата година, а харизмата между двамата изпълнители им донесе и наградата „БГ Комбинация“.

"Целуни ме" на Любо Киров стана „БГ Албум“, а изразителните текстове комбинирани с таланта и ефектното му представяне на сцената заслужено му донесоха наградата „БГ Изпълнител“.

Слушателите на БГ Радио ясно затвърдиха позициите на Михаела Маринова на българската музикална сцена и я избраха за „БГ Изпълнителка“.Керана и Космонавтите са победители в категорията „БГ Група“.

Наградата БГ Вдъхновение на името на Ана Мария Тонкова се определя от екипа на БГ Радио. Тя е символ за изключителен принос и всеотдайност към българската музика. Статуетката тази година получи Александър Петров – автор на стотици обичани български песни като „Бъди какъвто си“, „Богатство“, „Жулиета“ и много други.

Ето и победителите:

БГ Песен – „Повече“ – Миро х ALMA, музика Крум Георгиев

БГ Текст – „7 дни“– Молец, текст: Крис Макаров и Юли Славчев

БГ Албум – „Целуни ме“– Любо Киров

БГ Изпълнител – Любо Киров

БГ Изпълнителка – Михаела Маринова

БГ Дует/Трио/Вокална група – Молец

БГ Комбинация – Миро х ALMA  

БГ Група  – Керана и Космонавтите

БГ Дебют – Молец

БГ Видеоклип – „7 дни“ – Молец, реж. Крис Захариев

БГ Вдъхновение на името на Ана Мария Тонкова – Александър Петров

Водещият на уникалното за българската сцена събитие Годишни музикални награди на БГ Радио 2023, Юлиан Вергов представи три музикални премиери. Новият звук от Любо Киров е „Восъчен герой“. Миро спази обещанието, дадено миналата година на церемонията организирана от БГ Радио да направи дует с победителката в категорията „БГ Изпълнителка“ и заедно с Мария Илиева представиха „Ако утре няма днес“. Михаела Филева представи за първи път песента си „По навик“.

2023 © Варна е / източник: БГ радио