Мобилно меню

Племенникът на Хосе Карерас пристига във Варна за "Нощ на испанската Сарсуела"

Музика, изпълнена с огън и страст, ще нажежи сцената на Летния театър на 9 август
Племенникът на Хосе Карерас пристига във Варна за "Нощ на испанската Сарсуела"

Световноизвестният диригент Давид Хименес Карерас, племенник на тенора Хосе Карерас, ще пристигне във Варна специално за да дирижира концерта "Нощ на испанската Сарсуела"/ "Zarzuela night"  на 9 август в Летния театър. Откритата сцена ще стане още по-гореща с букета от южни мелодии в микс от сарсуела и испански романси.

Сарсуелата, или испанската оперета, е жанр, типичен за Испания, но и за страни като Куба и Мексико. Тя включва музика с класически оркестър, текст и танцови елементи от пасо добле, болеро, фанданго. Комичното и драматичното се преплитат с елементи от бита и фолклора на южните народи. Маестро Давид Карерас с нетърпение очаква да излезе на сцената заедно с оркестъра на Варненската опера и солистите Илина Михайлова, Рейналдо Дроз и Деян Вачков.

„Те са фантастични певци, с красиви гласове и много вълнуващо сценично присъствие“, отбелязва диригентът, който е работил с Виенската, Мюнхенската и Лондонската филхармония, както и с Оркестъра на Париж и Оркестъра на Миланската скала. Той открива сходства в темперамента на българите и испанците и е убеден, че репертоарът силно ще допадне на варненската публика. 

В музикалната селекция за "Нощ на испанската Сарсуела" на 9 август влизат „Закълни ми се“ на Мария Гревер (изпълнява Деян Вачков), „Звездичка“ на Мануел Понсе (в изпълнение на Илина Михайлова), „Божия душа“ на Хосе Серано (пее Рейналдо Дроз) и още мелодии, които ще преведат публиката през пълната палитра на емоциите. Режисурата на Сребрина Соколова поднася визия и темпо, които подчертават нежната лирика и бурните страсти на испанската сарсуела.

"Нощ на испанската Сарсуела" в Летния театър на Варна ще започне в 21 часа, на 9 август

2023 © Варна е / снимка: davidgimenez.com

Дамският камерен хор при храм “Св. Атанасий” с концерт в Аладжа манастир

В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори.
Дамският камерен хор при храм “Св. Атанасий” с концерт в Аладжа манастир

На 29 юли, понеделник от 14:00 ч., в музеен комплекс “Аладжа манастир” ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм „Св. Атанасий“ под надслов:

„Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни“

В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори.

Диригент – Евгения Григорова

Солисти – Светлана Рафаелян, Надежда Ортодоксова, Любомир Григоров

2024 © Варна е / снимка: храм “Св. Атанасий” Варна