Мобилно меню

Племенникът на Хосе Карерас пристига във Варна за "Нощ на испанската Сарсуела"

Музика, изпълнена с огън и страст, ще нажежи сцената на Летния театър на 9 август
Племенникът на Хосе Карерас пристига във Варна за "Нощ на испанската Сарсуела"

Световноизвестният диригент Давид Хименес Карерас, племенник на тенора Хосе Карерас, ще пристигне във Варна специално за да дирижира концерта "Нощ на испанската Сарсуела"/ "Zarzuela night"  на 9 август в Летния театър. Откритата сцена ще стане още по-гореща с букета от южни мелодии в микс от сарсуела и испански романси.

Сарсуелата, или испанската оперета, е жанр, типичен за Испания, но и за страни като Куба и Мексико. Тя включва музика с класически оркестър, текст и танцови елементи от пасо добле, болеро, фанданго. Комичното и драматичното се преплитат с елементи от бита и фолклора на южните народи. Маестро Давид Карерас с нетърпение очаква да излезе на сцената заедно с оркестъра на Варненската опера и солистите Илина Михайлова, Рейналдо Дроз и Деян Вачков.

„Те са фантастични певци, с красиви гласове и много вълнуващо сценично присъствие“, отбелязва диригентът, който е работил с Виенската, Мюнхенската и Лондонската филхармония, както и с Оркестъра на Париж и Оркестъра на Миланската скала. Той открива сходства в темперамента на българите и испанците и е убеден, че репертоарът силно ще допадне на варненската публика. 

В музикалната селекция за "Нощ на испанската Сарсуела" на 9 август влизат „Закълни ми се“ на Мария Гревер (изпълнява Деян Вачков), „Звездичка“ на Мануел Понсе (в изпълнение на Илина Михайлова), „Божия душа“ на Хосе Серано (пее Рейналдо Дроз) и още мелодии, които ще преведат публиката през пълната палитра на емоциите. Режисурата на Сребрина Соколова поднася визия и темпо, които подчертават нежната лирика и бурните страсти на испанската сарсуела.

"Нощ на испанската Сарсуела" в Летния театър на Варна ще започне в 21 часа, на 9 август

2023 © Варна е / снимка: davidgimenez.com

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е