Мобилно меню

Популярен испански тенор ще е Родолфо в "Бохеми" в "Опера в Летния театър" на 6 юли

Антонио Гандиа ще партнира на Красимира Стоянова
Популярен испански тенор ще е Родолфо в "Бохеми" в "Опера в Летния театър" на 6 юли

Тенорът Антонио Гандиа е считан за един от най-добрите испански певци на нашето време. Той ще влезе в ролята на Родолфо в Пучиниевия шедьовър "Бохеми", като сценичен партньор на звездното сопрано Красимира Стоянова в ролята на Мими на 6 юли в "Опера в Летния театър", от 21 часа.

Бохемската история ще оживее и с гласовете на Александрина Михайлова, Красен Карагьозов, Пламен Димитров, Гео Чобанов. Спектакълът е съвместен проект с ММФ „Варненско лято“ и копродукция с Националната опера и балет на Албания, с режисьор Ада Гура и постоянния гост-диригент на Държавна опера Варна Якопо Сипари ди Пескасероли, отличен с призванието "Посланик на изкуството на Пучини по света".

Антонио Гандиа започва музикалното си образование в родния си град – Кревилент, Аликанте през 1995 г., а през 1996 г. се записва в Консерваторията "Хоакин Родриго" във Валенсия. Две години по-късно го приемат в Музикалната академия "Кралица София", където посещава майсторските класове на Рената Ското, Илиана Котрубаш и Елена Образцова. Гандиа се изявява в Миланската Скала, Метрополитън опера, Teatro de la Zarzuela в Мадрид, в оперни театри в Брюксел, Барселона, Палермо, Театър "Сан Карло" в Неапол, а във Вашингтон и Лос Анджелис пее заедно с Пласидо Доминго. Певецът е известен и като носител на първи награди от множество конкурси - конкурса "Алфредо Краус" на Канарските острови; оперния конкурс на Пласидо Доминго във Вашингтон, категория сарсуела; първия ибероамерикански певчески конкурс в Мексико; певческия конкурс на Педро Лавирген в Приего де Кордоба и др.

2024 © Варна е

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна