Мобилно меню

Популярна госпъл формация закрива музикалното "Варненско лято"

Концертът във Фестивалния и конгресен център във Варна на 6 октомври ще е първата изява в България на London Community Gospel Choir
Популярна госпъл формация закрива музикалното "Варненско лято"

Една от най-популярните госпъл формации London Community Gospel Choir ще закрие Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 6 октомври от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Популярната формация идва за първи път в България, за да внесе настроение със своята музика, която кара хората да танцуват, да пеят с техните изпълнения на госпъл, джаз, соул и реге пиеси.

London Community Gospel Choir са добре познати с техните силно въздействащи спектакли, с песни, които са сред най-обичаните и известни филми като "Наистина любов" и "Цар Лъв". Пели са на "Уембли" преди футболни финали, на знаменития фестивал в Гластънбъри, на церемонията по връчване на наградите "Грами". Записвали са с Пол Макартни, Адел, Джеймс Браун, Елтън Джон, Мадона, Пинк, Джъстин Тимбърлейк, редовно имат концерти в престижната Роял Албърт Хол. Тяхното изпълнение на "А Life Lived With Grace" при отбелязването на платинения юбилей на Елизабет II на трона е гледано от близо 1 милиард зрители.

2023 © Варна е

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна