Мобилно меню

Представят 8 премиерни заглавия по време на Опера в Летния театър

15-ото издание на фестивала започва на 15 юни с гала концерт под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и със специалното участие на оперната прима Александрина Пендачанска
Представят 8 премиерни заглавия по време на Опера в Летния театър

В годината, когато светът чества Пучини, Държавна опера Варна поставя заглавията на великия композитор във фокуса на XV издание на Опера в Летния театър 2024. Фестивалът, част от 77-ия творчески сезон на Варненската опера, ще предложи на публиката 20 спектакъла, сред които и 8 премиерни заглавия. И през този сезон отправна точка са тематичното и жанрово многообразие, както и амбицията варненската публика и гостите на града да се срещат със звезди от световна величина в спектакли на най-високо ниво. 

Опера в Летния театър започва на 15 юни с традиционния гала концерт, този път посветен на творчеството на Джакомо Пучини и Рихард Щраус по случай годишнините на композиторите, със специалното участие на оперната прима Александрина Пендачанска, под диригентската палка на маестро Григор Паликаров

Грандиозната балетна премиера на сезона – „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ (19 юни 2024 г.) е необикновен спектакъл, който се поставя за първи път в България. Хореографската възстановка на Сергей Бобров съживява забравения за почти два века балет на Цезар Пуни и Жул Перо и събира на сцената 60 балетисти, като разказва историята за любовта между художник и разбойничка не само с красив танц, а и със специален език на жестовете. Голямата изненада за зрителите е тройният финал на балета.

Обединени от мотива „100 години Пучини“, в лятната програма присъстват най-вълнуващите творби на гения. Продължава творческата колаборация на Варненската опера с Националната опера и балет на Албания в съвместна реализация на Триптиха от едноактни опери на Пучини – постановка на Пучиниевия фестивал Торе дел Лаго (26 юни), както и на „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс (23.07) и „Бохеми“ с участието на световноизвестното ни сопрано Красимира Стоянова (6 юли).

 В две Пучиниеви роли изключителната Соня Йончева ще се срещне с публиката през август като Мими от „Бохеми“ (6 август) и Чо-Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“ (10 август). На оперните диви ще партнират тенорите Антонио Гандиа и Рикардо Маси.

На голяма сцена прави премиерата си за България хитовият мюзикъл „Дух“ (17 юли, 28 август), създаден по едноименния холивудски филм. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана в много интересна сценична визия, от отлични певци, с неповторимото присъствие на Милица Гладнишка.

В кросоувър концертите на Опера в Летния театър ще оживее музиката от най-добрите холивудски филми (28 юни), а песните на рок легендите Pink Floyd (22 август) и Queen (27 август) ще звучат в съпровод на симфоничен оркестър, дирижирани от Роберто Молинели. Хореографът Сабрина Боско ще пренесе зрителите отвъд океана с премиерния балетен спектакъл „Нощ в Ню Йорк“ (17август).

В афиша са и любимите „Българи от старо време“ на Ники Априлов (13 август) и „Летящият холандец“ на Вера Немирова (11 юли). 

Заключителната оперна гала на 30 август с диригент Диан Чобанов е с участието на солистката на Виенската опера Светлина Стоянова – най-младата българска световна звезда ще се представи за първи път във Варна.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера - Варна

Втора дата за концерта на Любо Киров във Варна

Популярният изпълнител ще пее в летния театър на морската столица на 13 и 14 юли
Втора дата за концерта на Любо Киров във Варна

Любо Киров ще направи втори концерт във Варна на 14 юли, след като първата дата - 13 юли, беше разпродадена.

Очакваното с интерес музикално събитие в морската столица е част от "Ново турне 2024", в което популярният изпълнител ще пее в някои от големите градове на страната.

Поредицата концерти на Любо ще започне от родния му град Плевен, където отново ще има изяви в две поредни вечери - 10 и 11 юли.

"Както подсказва и името му, "Ново турне 2024" ще бъде изцяло ново преживяване за публиката на Любо Киров. Пригответе се за едно безкомпромисно музикално шоу", подчертават организаторите от Artvent.

По време на турнето, Любо ще представи и заглавната песен от новия си албум "Ново сърце", промотирана официално преди дни, заедно със старта на продажбите на албума.

Специален гост във всички концерти от турнето ще е Михаела Маринова. Двамата представиха втората си съвместна песен "Вселена", която също ще влезе в концертната програма на турнето.

Билети за концерта на Любо в Летния театър на Варна на 14 юли (21:00 ч.), може да закупите от Eventim, Grabo и касата на ФКЦ.

2024 © Варна е