Мобилно меню

Представят “АИДА” на Дзефирели на “Опера в летния театър”

Ценителите ще имат възможност да се насладят на магическата вердиева творба, подсилена от оригиналните костюми, декор и сценография, използвани от Дзефирели
Представят “АИДА” на Дзефирели на “Опера в летния театър”

Музикално събитие от световна величина ще бъде постановката на вердиевата "Аида" на Франко Дзефирели на 14 и 15 юли, от 21 часа, по време на 14-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър".

За пръв път в България и единствено във Варна ценителите ще имат възможност да се потопят в любимата творба на класическия композитор, която ще блести по-силно от всякога в костюмите, декора и сценографията на великия режисьор, роден точно преди сто години.

Маестро Дзефирели, несъмнено най-голямото име в оперната режисура, е истинска ренесансова личност. Ненадминат талант в реализирането на сюжети, в които костюми, сценография и драматично изпълнение достигат небивали висоти. Има две номинации за „Оскар“ и е носител на две награди БАФТА, две "Еми" и пет отличия „Давид ди Донатело“.

Пищните му постановки на опери на Верди, Пучини, Бизе и Моцарт задават златния стандарт в жанра, а филмите по творчеството на Шекспир му носят титлата „сър“, с която го удостоява кралица Елизабет Втора. Дзефирели е прочут с изключителната си прецизност при пресъздаването на исторически детайли, а много спектакли по света все още се играят с неговите режисьорски решения. Нюйоркската Метрополитън опера е поставяла творби на Дзефирели над 800 пъти. Негови оперни спектакли се играят в Ла Скала, Ковънт Гардън, Виенската и Римската опери. Маестрото е работил със звезди като Гена Димитрова, Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Мария Калас и много други.

Тази постановка на „Аида“ Дзефирели създава през 2001 г. по случай 100-годишнината от смъртта на Верди, специално за малкия театър в Бусето – родният град на композитора. Тогава от театъра споделят, че „противно на очакванията, по-малката сцена всъщност засилва илюзията за необятността на Древен Египет и аурата на екзотична тайнственост, която операта трябва да пресъздаде.“ Естетиката е типичната за Дзефирели и тази „Аида“ е точно толкова пищна, колкото версиите за по-голяма сцена.

Държавна опера Варна урежда правата за постановката на Франко Дзефирели в колаборация с Националната опера и балет на Албания във възстановка на режисьора Стефано Треспиди. Двете представления дирижира маестро Якопо Сипари ди Пескасероли, първата вечер с Йоана Железчева, Михаела Берова, Валерий Георгиев, Свилен Николов и Евгений Станимиров в главните роли, а изненадата на втората вечер е световната прима Красимира Стоянова, която ще триумфира в една от коронните си роли – Аида. В ролята на Амнерис ще влезе албанската оперна певица Ивана Ожа, великият жрец Рамфис ще е Деян Вачков.

Евгений Станимиров се завръща към тази постановка, в която преди 22 години е участвал под напътствията на самия маестро Дзефирели в италианския град Бусето. Сред спомените му от работата с великия режисьор се открояват вниманието към психологическия образ, пищните костюми, строгите изисквания към всяка брънка от процеса. „Дзефирели много силно наблягаше на психологическия образ. Не може само да излезеш и да пееш, всичко има значение: изразът на очите, лицето, движенията, жестовете. Героите трябва да са автентични във всяко отношение – като физика, като експресия, като актьорска изява. Точно това той умееше да постига с изпълнителите.“, спомня си изявеният оперен бас. Евгений Станимиров ще пее великия жрец Рамфис на 14 юли.

В първия спектакъл на Аида в  Опера в Летния театър, в образа на Аида ще се превъплъти Йоана Железчева.

“Обичам драматичните роли. Обичам да страдам на сцената, в това е моята сила“, споделя певицата, която в реалния живот е доста позитивна и усмихната. Йоана Железчева неотдавна гостува като Аида в Тирана, на сцената на Националната опера и балет на Албания, с която Държавна опера Варна се колаборира за откупуване на авторските права за култовата постановка на Дзефирели, версията му за Театъра в Бусето, родния град на Верди.

„Да пея в постановка на Дзефирели за мен е сбъдната мечта, особено когато това се случва под диригентската палка на маестро Якопо Сипари ди Пескасероли. Общуването между диригента и певеца по време на спектакъл е като интимно докосване, което те вдъхновява да се издигаш до своята висота. Да усещаш с всички сетива диригента и партньорите си на сцената, това означава да правиш чиста музика. Изпитах това върховно преживяване в Тирана и вярвам, че то ще се повтори във Варна. Отсега се радвам, че отново ще се потопя в изумителния свят с фантастичните костюми и невероятните визии на оперния магьосник Дзефирели“, не скрива възторга си Йоана Железчева.      

Оперната прима Красимира Стоянова ще блести като Аида във второто представление в рамките на 14-ото издание на „Опера в Летния театър“, което ще е на 15 юли. Аида е една от коронните роли на световноизвестната певица, макар че тя превръща всяка своя роля в безценна перла от богатия си репертоар. Като Аида триумфира в Театро Реал Мадрид (2022), във възстановената грандиозна постановка отпреди 24 години на Уго де Ана. „След успешните изяви на Красимира Стоянова в образа на етиопската принцеса в Метрополитън опера, Миланската скала, Земперопер Дрезден, Баварската опера в Мюнхен и на други престижни сцени, нейният дългоочакван дебют в Театро Реал Мадрид покори публиката с изразителния глас, финеса и възхитителните пианисими на певицата“, отбелязва изданието за класическа музика „Ritmo.es“, което публикува обширно интервю със примата, озаглавено “Красимира Стоянова – истинската дива на вокалното изкуство“. След премиерата вестник “La Vanguardia“ написа: „Красимира Стоянова извая образа на Аида с възхитително вокално благородство и изящност“, а вестник “El Mundo“ подчерта: “В своята интерпретация Красимира Стоянова разкрива цялата сила и дълбочина на централната сопранова роля“.

В грандиозния спектакъл на „Аида“ в Театро Роял Мадрид, обявен за най-добър оперен театър в света (2021), на който присъстват кралят на Испания Фелипе VI и съпругата му кралица Летисия, публиката възторжено аплодира, наред със звездното българско сопрано Красимира Стоянова и великолепния български бас Деян Вачков като Царя на Египет. Във варненския спектакъл на „Аида“ на 15.07.2023 г. Деян Вачков ще партнира на Красимира Стоянова – Аида в ролята на върховния жрец Рамфис.

„Аида“ е неотменна част от репертоара на прочутия бас Деян Вачков, чиито изяви на световните сцени включват участия в цели осем сезона на Арена ди Верона. Там, отново в продукции на Дзефирели, той изпълнява ролите на Краля на Египет и на великия жрец Рамфис.  Всяка роля е предизвикателство и трябва максимално добре да се превъплътиш в героя си, споделя певецът, чиято звездна кариера го поставя на една сцена с изпълнители като Анна Нетребко и го отвежда до мадридския Театро Реал. Там миналата година, след изпълнение на ролята на Краля на Египет в „Аида“, той получава поздравления лично от краля и кралицата на Испания. Деян Вачков ще изпълни ролята на Рамфис на 15 юли в Летен театър Варна.

За публиката на Опера в Летния театър шансът да се докосне в две вечери до света на Дзефирели в изпълнение на два изключителни солистични състава несъмнено ще е велико преживяване.

"АИДА" Опера от Джузепе Верди; Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли; Постановка, сценография и костюми Франко Дзефирели (1923-2021) – 100 години от рождението на великия оперен творец през 2023 г.; Версия на Дзефирели за Театъра в Бусето, възстановка Стефано Треспиди

Действащи лица и изпълнители:

14 юли: АИДА – Йоана Железчева; РАДАМЕС – Валерий Георгиев; АМНЕРИС – Михаела Берова; АМОНАСРО – Свилен Николов; РАМФИС – Евгений Станимиров; ЦАР НА ЕГИПЕТ – Гео Чобанов; ВЕСТИТЕЛ – Артьом Арутюнов; 
ЖРИЦА – Галина Великова;

15 юли: АИДА – Красимира Стоянова; РАДАМЕС – Милен Божков; АМНЕРИС – Ивана Oжа; АМОНАСРО – Красен Карагьозов; РАМФИС – Деян Вачков; ЦАР НА ЕГИПЕТ – Гео Чобанов; ВЕСТИТЕЛ – Артьом Арутюнов; ЖРИЦА – Галина Великова

Солисти, хор, оркестър и балет на Държавна Опера Варна

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е