Мобилно меню

Произведения на Бах, Рахманинов и Любомир Пипков ще прозвучат в концерта "Послания към човечеството"

Събитието на 11 ноември в Градската художествена галерия във Варна ще е със свободен вход за всички ценители на класическата музика
Произведения на Бах, Рахманинов и Любомир Пипков ще прозвучат в концерта "Послания към човечеството"

Камерен концерт "Послания към човечеството" ще се проведе на 11 ноември от 18:30 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. Солисти ще бъдат Стефан Бояджиев (пиано) и Божидар Бенев (цигулка). Входът е свободен за всички ценители на класическата музика.

След успеха на концерта "Изящество на камерната музика", който се проведе през 2022 г., Стефан Бояджиев и Божидар Бенев подготвиха нова програма за цигулка и пиано, която включва произведения на Бах, Рахманинов, Верачини и Любомир Пипков. Целта на концертите е да се популяризира камерната музика. Между произведенията ще можете да чуете различни истории свързани с тях и любопитни факти, които са малко известни.

Стефан Бояджиев през 1998 г. завършва НУИ "Добри Христов" в родния си град, специалност пиано. През 1998 г. е приет в НМА "Панчо Владигеров" - София в Теоретико-композиторски и диригентски факултет, където през 2000 г. завършва хорово и оркестрово дирижиране. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА "Панчо Владигеров" е дирижирал още: Пазарджишки симфоничен оркестър (2002), Софийски духов оркестър (2002), Симфониета – Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорска опера (2011). През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ – София при Деян Павлов. През 2013 г. завършва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. Във Варненската опера работи най-напред с хора, а след това и с оркестъра и солистите, като реализира редица премиерни заглавия. Изявява се и като блестящ пианист с изпълнението на Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов с Варненската филхармония. Като пианист през последните 2 години участва активно в камерни проекти, част от тях са "Испанска феерия", "Приказка да ти изпея", "С България в сърцето" и др.

Божидар-Матео Бенев завършва НУИ „Д. Христов“ в гр. Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Продължава професионалното си обучение в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това след успешно издържан конкурс през 2004 г. влиза в състава на Симфоничния оркестър на Варненска Филхармония, където през 2014 г. след прослушване и концерт е повишен и става помощник концертмайстор, както и концертмайстор по съвместителство. От 2013 г. е член и на Български камерен оркестър – гр. Добрич.

В програмата са включени: 

  • Й. С. Бах - Шакона из 2-ра партита за соло цигулка
  • Ф. Верачини - Концертна соната за цигулка и пиано
  • С. Рахманинов - Серенада за цигулка и пиано
  • С. Рахманинов - Соната за пиано №2
  • Л. Пипков - Пасторал за цигулка и пиано

Продължителност до 1 ч. и 30 мин. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" към Община Варна.

2023 © Варна е

Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Композициите са част от саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович
Живко Петров представи във Варна най-новия си проект - “Beyond the Flesh”

Концертната зала на Градската художествена галерия във Варна беше домакин на премиерата за България на проекта “Beyond the Flesh” на Живко Петров. JP3 трио представи композициите на Живко Петров към саундтрака на филма “Плът” на Дими Стоянович, който още не е излязъл по екраните. Европейският музикален фестивал във Варна осигури на меломаните в морската столица привилегията да бъдат първа публика на най-новите творби на маестро Живко Петров.

Обичаният композитор и пианист сподели, че с работата по саундтрака към този филм е било поставено на изпитание неговото романтично отношение към музиката, защото за пръв път е поел задачата да пише по толкова тежка драма. Публиката в концертната зала на Градската художествена галерия във Варна се убеди, че в крайна сметка той е създал красива музика, наситена с много лиризъм. За въздействащото ѝ изпълнение пред ценителите, Живко Петров бе подкрепен от колегите си от JP3 трио - Димитър Семов и Димитър Карамфилов. Обичаните музиканти представиха и няколко знакови пиеси от последния си албум "On the Way".

2024 © Варна е / снимки: Росен Донев