Мобилно меню

Произведения на Бах, Рахманинов и Любомир Пипков ще прозвучат в концерта "Послания към човечеството"

Събитието на 11 ноември в Градската художествена галерия във Варна ще е със свободен вход за всички ценители на класическата музика
Произведения на Бах, Рахманинов и Любомир Пипков ще прозвучат в концерта "Послания към човечеството"

Камерен концерт "Послания към човечеството" ще се проведе на 11 ноември от 18:30 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна. Солисти ще бъдат Стефан Бояджиев (пиано) и Божидар Бенев (цигулка). Входът е свободен за всички ценители на класическата музика.

След успеха на концерта "Изящество на камерната музика", който се проведе през 2022 г., Стефан Бояджиев и Божидар Бенев подготвиха нова програма за цигулка и пиано, която включва произведения на Бах, Рахманинов, Верачини и Любомир Пипков. Целта на концертите е да се популяризира камерната музика. Между произведенията ще можете да чуете различни истории свързани с тях и любопитни факти, които са малко известни.

Стефан Бояджиев през 1998 г. завършва НУИ "Добри Христов" в родния си град, специалност пиано. През 1998 г. е приет в НМА "Панчо Владигеров" - София в Теоретико-композиторски и диригентски факултет, където през 2000 г. завършва хорово и оркестрово дирижиране. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА "Панчо Владигеров" е дирижирал още: Пазарджишки симфоничен оркестър (2002), Софийски духов оркестър (2002), Симфониета – Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорска опера (2011). През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ – София при Деян Павлов. През 2013 г. завършва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. Във Варненската опера работи най-напред с хора, а след това и с оркестъра и солистите, като реализира редица премиерни заглавия. Изявява се и като блестящ пианист с изпълнението на Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов с Варненската филхармония. Като пианист през последните 2 години участва активно в камерни проекти, част от тях са "Испанска феерия", "Приказка да ти изпея", "С България в сърцето" и др.

Божидар-Матео Бенев завършва НУИ „Д. Христов“ в гр. Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Продължава професионалното си обучение в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това след успешно издържан конкурс през 2004 г. влиза в състава на Симфоничния оркестър на Варненска Филхармония, където през 2014 г. след прослушване и концерт е повишен и става помощник концертмайстор, както и концертмайстор по съвместителство. От 2013 г. е член и на Български камерен оркестър – гр. Добрич.

В програмата са включени: 

  • Й. С. Бах - Шакона из 2-ра партита за соло цигулка
  • Ф. Верачини - Концертна соната за цигулка и пиано
  • С. Рахманинов - Серенада за цигулка и пиано
  • С. Рахманинов - Соната за пиано №2
  • Л. Пипков - Пасторал за цигулка и пиано

Продължителност до 1 ч. и 30 мин. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" към Община Варна.

2023 © Варна е

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна