Мобилно меню

Световноизвестният тенор Иван Момиров ще зарадва варненската публика с изпълнението си в "Ернани"

Вердиевата опера ще бъде представена тази вечер от 19 часа
Световноизвестният тенор Иван Момиров ще зарадва варненската публика с изпълнението си в "Ернани"

Вердиевата опера "Ернани" в прочита на македонския режисьор Деян Прошев, чиято премиера беше сред основните акценти на Опера в Летния театър – 2022, ще бъде представена отново пред ценителите в морската столица тази вечер. Представлението на Основна сцена на варненската опера ще започне в 19 часа. 

Музикално-драматичният любовен четириъгълник събира на сцената изключителен солистичен състав: Линка Стоянова, Иван Момиров, Деян Вачков и Пламен Димитров. Оркестровото дирижиране е в ръцете на виртуозния маестро Григор Паликаров. Операта е от ранния период на Верди и той я пише, вдъхновен от едноименното произведение на Виктор Юго, знаково заглавие за европейската култура на XIX век. "Ернани" е музикално предизвикателство за солистите и за диригента и истинско удоволствие за публиката. 

„С литературния първообраз, създаден в период на големи сътресения, Юго предлага нов тип сюжет, в който честта, достойнството и любовта са върховен закон, поставен над личното щастие. Ернани не е само отмъстител, той въплъщава идеите на Юго и Верди за едно ново светоусещане, за идеали, които винаги ще вълнуват човечеството“, казва за сюжета световноизвестният тенор Иван Момиров, когото ще слушаме в главната роля.

За творбата диригентът Григор Паликаров споделя:

„Това е една много красива опера, типичен ранен Верди, с четири много ярки роли. Трима от героите правят своето встъпление с голяма ария. Важна е ролята на хора, а драматургията е прекрасна.“

За цялостното внушение на спектакъла силно допринасят пищните и епохално достоверни костюми на Денис Иванов. Светлана Тоншева е автор на хореографията.

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е