Мобилно меню

Световноизвестният тенор Иван Момиров ще зарадва варненската публика с изпълнението си в "Ернани"

Вердиевата опера ще бъде представена тази вечер от 19 часа
Световноизвестният тенор Иван Момиров ще зарадва варненската публика с изпълнението си в "Ернани"

Вердиевата опера "Ернани" в прочита на македонския режисьор Деян Прошев, чиято премиера беше сред основните акценти на Опера в Летния театър – 2022, ще бъде представена отново пред ценителите в морската столица тази вечер. Представлението на Основна сцена на варненската опера ще започне в 19 часа. 

Музикално-драматичният любовен четириъгълник събира на сцената изключителен солистичен състав: Линка Стоянова, Иван Момиров, Деян Вачков и Пламен Димитров. Оркестровото дирижиране е в ръцете на виртуозния маестро Григор Паликаров. Операта е от ранния период на Верди и той я пише, вдъхновен от едноименното произведение на Виктор Юго, знаково заглавие за европейската култура на XIX век. "Ернани" е музикално предизвикателство за солистите и за диригента и истинско удоволствие за публиката. 

„С литературния първообраз, създаден в период на големи сътресения, Юго предлага нов тип сюжет, в който честта, достойнството и любовта са върховен закон, поставен над личното щастие. Ернани не е само отмъстител, той въплъщава идеите на Юго и Верди за едно ново светоусещане, за идеали, които винаги ще вълнуват човечеството“, казва за сюжета световноизвестният тенор Иван Момиров, когото ще слушаме в главната роля.

За творбата диригентът Григор Паликаров споделя:

„Това е една много красива опера, типичен ранен Верди, с четири много ярки роли. Трима от героите правят своето встъпление с голяма ария. Важна е ролята на хора, а драматургията е прекрасна.“

За цялостното внушение на спектакъла силно допринасят пищните и епохално достоверни костюми на Денис Иванов. Светлана Тоншева е автор на хореографията.

2023 © Варна е

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна