Мобилно меню

Таланти от НУИ "Добри Христов" изнасят годишния си симфоничен концерт

Музикалната проява ще е на сцената на Държавна опера Варна на 17 май от 19 часа
Таланти от НУИ "Добри Христов" изнасят годишния си симфоничен концерт

Изявени таланти от НУИ "Добри Христов" ще представят годишния си симфоничен концерт на 17 май от 19 часа на сцената на Държавна опера Варна. Събитието продължава традицията на сътрудничество между Варненската опера и Националното училище по изкуства.

В репертоара на младите музиканти присъстват откъси от разнообразни творби, както на класици като Бах и Шостакович, така и на съвременни творци, като преобладават произведения на композитори от Романтизма. Публиката ще има възможност да се наслади на изпълнения на пианистите Борис Иванов, Елица Николова и Мария Янева, флейтистката София Иванова, кларинетиста Андрю Младенов и виолистката Пламена Павлова. В концерта е включена и пиеса за два акордеона, която ще изпълни Станислав Николов в акомпанимент на преподавателя си Веселин Иванов. В програмата присъстват добре познати произведения като любимия на меломаните Концерт за пиано от Григ, както и по-рядко изпълнявани на варненска сцена творби като Концерт за виола от Форсайт.

"Можем да определим този симфоничен концерт като своеобразен образователен проект, защото идеята му е не само да представи възможностите на учениците, но и да се реализира като съвместно начинание на деца и възрастни, в което младите надежди се научават каква е спецификата на работата с оркестър", отбеляза диригентът Кръстин Настев.

2023 © Варна е / снимки: Росен Донев за НУИ "Добри Христов"

Започва 15-ото издание на "Опера в Летния театър"

Откриването ще е с Оперна гала със специалното участие на Александрина Пендачанска
Започва 15-ото издание на "Опера в Летния театър"

 

15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" започва днес и ще продължи до 30 август. 20 спектакъла, сред които и осем премиерни заглавия са включени в програмата.

Организаторите от ТМПЦ - Варна отново са си поставили за цел да осигурят на зрителите тематично и жанрово многообразие, както и срещи със звезди от световна величина в спектакли на най-високо ниво.

Във фокуса на тазгодишното издание на фестивала са две важни годишнини в музикалния свят - 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус. Поклон към тяхното творчество е оперният гала концерт, с който ще бъде открито 15-ото издание на "Опера в Летния театър". Той ще е тази вечер от 21 часа и ще поднесе на публиката емблематични откъси от безсмъртни творби на Джакомо Пучини и Рихард Щраус. Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров ще прозвучат арии от "Тоска", "Бохеми", "Манон Леско", "Саломе", "Ариадна от Наксос", "Кавалерът и розата" и други. Те ще са в изпълнение на варненските солисти Александрина Михайлова - сопран, Валерий Георгиев - тенор, Иво Йорданов - баритон и със специалното участие на Александрина Пендачанска.

На 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини са посветени още няколко вечери от 15-ото издание на "Опера в Летния театър".

На 26 юли ще бъде представена премиерата на Триптиха с едноактните опери "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Продукцията на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли, удостоен неотдавна от фондация "Пучини" със званието "Посланик на изкуството на Пучини". Спектакълът се реализира в колаборация с Националната опера и балет на Албания, в режисьорска адаптация на Ада Гура.

На 6 юли в програмата на "Опера в Летния театър" е включен Пучиниевият шедьовър "Бохеми". На диригентския пулт отново ще застане Якопо Сипари ди Пескасероли, а в главната роля е оперната прима Красимира Стоянова, чиято вокална техника критиците определят като съвършена.

Един месец по-късно, също в ролята на Мими от "Бохеми", под диригентската палка на Кръстин Настев, излиза и блестящата Соня Йончева, която наред с триумфа си по световните сцени, продължава да поднася красиви жестове и на своите сънародници.

За Опера в Летния театър Соня Йончева ще се превъплъти и в любимата си Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай" (10 август), диригент Найден Тодоров, режисьор Нина Найденова.

За проекта, с който Варненската опера почита гения Пучини в годината на Пучини, директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова получи първия медал "Пучини", с който Центърът за изкуства "Антиноо" в Рим удостоява творци, допринесли за популяризирането на творчеството на великия композитор.

2024 © Варна е