Мобилно меню

Варненски диригент представя първа книга за хора в оперния жанр

Премиерата на "Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор" от Кръстин Настев, ще е на 25 октомври от 17 часа, на сцена Ротонда на Драматичния театър
Варненски диригент представя първа книга за хора в оперния жанр

Премиера на книгата „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“, която е първият самостоятелен труд на български език, посветен на хора в оперния жанр, ще се състои на 25 октомври от 17 часа, на сцена Ротонда на Драматичния театър във Варна. Автор на изследването е диригентът на Държавна опера Варна с международна кариера Кръстин Настев. Два часа след премиерата на книгата си, авторът ще дирижира на Основна сцена Оперна гала, с режисьор Сребрина Соколова, солисти Илина Михайлова, Жана Костова, Михаела Берова, Свилен Николов, Евгений Станимиров, госта от Португалия Лионел Пинейро, хора и оркестъра на Държавна опера Варна.

С изследването си "Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор" Кръстин Настев защитава докторска дисертация в НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Тематичното научно изследване е структурирано в три глави. Първата глава проследява еволюцията на хора през вековете, тръгвайки от обредните игри и песни в чест на бог Дионис в Древна Гърция, положили основите на трите вида древногръцка драма – трагедия, комедия и сатира (пародия на трагедията). Античният хор, първоначално само ансамбъл от пеещи и танцуващи групи, изпълняващи едногласна музика, по-късно придобива водеща роля в драматургичното изграждане на трагедията - коментира постъпките на героите и дори влиза в диалог с тях, под ръководството на корифей – далечния предшественик на съвременния оперен диригент.

Освен исторически данни за основополагащата древногръцка музикална култура, първа глава предлага и методи за анализиране на музикалната драматургия в оперно-хорови партитури от Монтеверди до Вагнер. Втора глава се фокусира върху анатомични и акустични проблеми на гласа с теоретични насоки за развитието на слуха, необходими за корекции на вокално-технически грешки в хоровия колектив. Трета глава, включваща подходи за прилагане на Международната фонетична азбука (МФА) в работата с оперни заглавия на италиански, немски и френски език, е структурирана като ръководство, което директно може да бъде използвано като справочна литература в индивидуалната хормайсторска подготовка и при изясняването на фонетични въпроси, възникващи по време на репетиция.

Следвайки ясно заявената концепция на "Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор", Кръстин Настев последователно изгражда и обосновава своите тези, използвайки личния си опит, практиката на други диригенти и богата библиография от български и чуждестранни автори.

Достойнствата на това логично построено и аналитично изведено, едновременно теоретическо и практическо, изследване на хоровата практика определят значимостта и приносния му характер в съвременната българска музиковедска литература.

Роден в Пловдив, Кръстин Настев завършва Музикалното училище в родния си град и дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, след което специализира в музикалните академии на Барселона – Испания и Базел – Швейцария. Печели специалната награда от конкурса за хорови диригенти в Санкт Петербург, организиран от Европейската хорова федерация „Европа Кантат“. Дирижира оркестрите на Пловдивската и Софийската опера, Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор и други музикални формации у нас и в чужбина. Има записи със Симфоничния оркестър на БНР. Диригент е на хора на Пловдивската опера (2005-2008) и хора на Операта в Анталия – Турция (2008-2011), ръководи различни хорове в Германия, Испания и Швейцария. Дирижира Филхармоничния хор на Мадрид – Испания (2020-2022), дебютира в Teatro Bellini в Катания – Италия с балета „Жизел“ от Адолф Адам (2023). Кръстин Настев е организатор на ежегодната творческа лаборатория за хорови диригенти в Пловдив. От 2018 г. е диригент на Държавна опера Варна, на чиято сцена дирижира оперни спектакли и симфонични концерти. В Опера в Летния театър 2023 застава на диригентския пулт на Оперната гала със специалното участие на звездното сопрано Соня Йончева.

2023 © Варна е

Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Причина за промяната е заболяване на Кирил Манолов
Оперен концерт вместо Tutto Verdi във Варна на 24 февруари

Поради заболяване на Кирил Манолов, на 24 февруари, вместо обявенaта премиера на неговия оперен албум "Tutto Verdi", ще бъде изнесен оперен концерт, отново под диригентството на маестро Павел Балев, със солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град, а Кирил Манолов се обърна специално към своите почитатели:

"Много благодаря за Вашия голям интерес към премиерата на моя пръв оперен албум „Tutto Verdi” на 24 февруари! Очаквах с нетърпение този токова важен за мен концерт, под палката на един от най-значимите български диригенти Павел Балев, с Оркестъра на Държавна опера Варна. За съжаление, поради заболяване, съм възпрепятстван да участвам в концерта, но не съм се отказал да представя албума си във Варна и ще го направя при първа възможност.

Междувременно маестро Павел Балев и екипът на оперния театър успяха да подготвят великолепна нова програма, вместо моя концерт. Оценявам това като израз не само на висок професионализъм, но и като колегиален жест към мен и знак за уважение към публиката. Ще се радвам, уважаеми зрители, да посетите този концерт, който ще отговори на Вашите високи очаквания. Убеден съм в това!"

В програмата на Оперния концерт ще прозвучат увертюри от опери на Верди, Симфония № 40 от Моцарт и любими арии, сред които Ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, изп. Гео Чобанов; Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети, изп. Пилар Гарридо Летелиер; Ария на Форд от „Фалстаф“ на Верди, изп. Свилен Николов; Ария на Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, изп. Артьом Арутюнов, както и хорови ансамбли от оперите на Верди „Набуко“, „Трубадур“ и „Макбет“.

Билетите от „Tutto Verdi” важат без заверка за Оперния концерт на 24 февруари. Зрителите, които запазят билета си, ще получат 20% отстъпка за следващата дата на „Tutto Verdi”, която ще бъде своевременно обявена, уверяват от ТМПЦ-Варна.

2024 © Варна е