Мобилно меню

Започна записването за популярния конкурс "Морско конче" във Варна

17-ото издание на състезанието за млади изпълнители ще е на 22 и 23 юни, вижте изискванията за участие
Започна записването за популярния конкурс "Морско конче" във Варна

Започна записването за участие в XVII Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“, Варна 2024. Конкурсът ще се проведе в залите на Младежки дом – Варна, на 22 и 23 юни 2024 г. Участниците ще се състезават в три категории и пет възрастови групи.

Първият тур на конкурса е онлайн. В него участниците изпълняват песен на български език. Видеозаписът ѝ трябва да бъде изпратен най-късно до 4 юни т.г. в задължителната форма за регистрация:

Компетентно жури определя допуснатите до участие във втори и трети кръг. Допуснатите до втори тур участници ще бъдат обявени на 12 юни 2024 г. на официалната уеб страница на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна: www.odk-varna.com

До 14 юни 2024 г. допуснатите до втори кръг, трябва да изпратят инструменталите на песните, които ще изпълняват, на адрес: morsko.konche@odk-varna.com

На 14 юни 2024 г. в уеб страницата на ОДК ще бъде публикувана програмата на конкурсните дни.

Участниците ще се борят за множество награди, сред които:

  • Гран при – статуетка и парична награда
  • Специална награда на Кмета на Варна
  • Специална награда на Националния дворец на децата
  • Първа втора и трета награда за всички категории и възрастови групи и мн. др.

Целта на конкурса е да съхранява и популяризира най-добрите образци на българската популярна песен.

Организатори на конкурса са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Варна, Община Варна и ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.

2024 © Варна е

Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

Предвидени са две представления - на 17 юли и 28 август
Варненската опера представя най-новия си мюзикъл "Дух" в Летния театър

С две премиерни дати, на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия си мюзикъл "Дух" в програмата на 15-ото издание на фестивала Опера в Летния театър. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът от над 10 години покорява световните сцени с музиката на Глен Балард и Дейв Стюарт, познат като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics.

Варненската постановка събира прекрасен млад състав от певци, които са и отлични артисти. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана силно емоционално и превежда зрителите през пълната палитра от емоции – от бурен смях до сълзи.

Основната заслуга за смеха е на неповторимата Милица Гладнишка, която влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун.

В останалите водещи роли са Калоян Николов, познат на публиката от "Гласът на България", Виктор Ибришимов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев и др.

Емблематичната песен "Unchained melody", която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла, а диригентът Страцимир Павлов е добавил и щипка госпъл звучене в спиритуалистичните сцени.

Особено внимание заслужава изключителната сценография на носителя на "Икар" Петко Танчев.

В пресъздаването на световете на живите и мъртвите визуалният артист използва по специален начин най-модерните похвати – светещи костюми, прожекция в няколко плана, 3D мапинг – и създава визуална среда на световно ниво.

Хореограф е Надя Димокова, костюмите са дело на Ася Стоименова, а режисурата на този спектакъл, наситен с романтика, мистерия и трилър, е на Сребрина Соколова.

Постановката на "Дух" на Държавна опера Варна е премиерна за България.

2024 © Варна е / снимки: Държавна опера Варна