Мобилно меню

100 години от рождението на Юлия Огнянова отбелязва Варненският театър с постановката "Кървава сватба"

Представлението по текстове на Лорка е на 21 февруари от 19 часа на Основна сцена на Драматичния театър
100 години от рождението на Юлия Огнянова отбелязва Варненският театър с постановката "Кървава сватба"
63

Спектакълът "Кървава сватба" от Федерико Гарсия Лорка, с режисьор Стоян Радев Ге. К., ще се играе на 21 февруари 2023 г. Посветен е на 100-годишнината от рождението на родената във Варна режисьорка Юлия Огнянова (1923-2016).

Юлия Огнянова оставя ярка диря в историята на българския драматичен и куклен театър. Поставя в различни театри в България, Латвия, Полша, Италия, Кипър и другаде, преподава в Италия и Франция. През 1981 г. поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Христина Арсенова, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев и други, с което променя посоките в развитието на българския театър през последните 20 години на ХХ век.

Юлия Огнянова е носител на международни и национални отличия, сред които почетните "Аскеер" 1999 и "Икар" 2009 за цялостно творчество.

Нейната племенница Мария Гинева, преподавателка по пиано в НУИ "Добри Христов" във Варна, прави архива на Юлия Огнянова обществено достояние. По нейна идея българските театри отбелязват 100-годишнината на Юлия Огнянова със свои спектакли и други инициативи. 

2023 © Варна е / снимка: Драматичен театър "Ст. Бъчваров"

Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал

Николай Урумов ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с постановката на варненска сцена
Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал
79

Спектакълът „Юн Габриел Боркман“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна влиза в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ на 6 юни от 19 часа. Пиесата на Ибсен в постановка на режисьора Пламен Марков и варненската драматична трупа с Николай Урумов в главната роля направи премиерата си през януари тази година и оттогава не спира да жъне овациите на публиката.

Николай Урумов, който ще отпразнува 60-годишния си юбилей точно в деня на представлението, споделя, че се отнася към героя си „с леко дистанцирано недоверие, както се отнасяш с човек, който те респектира. С такъв човек не може да фамилиарничиш, още по-малко да флиртуваш.“

Пламен Марков неслучайно кани комедиант за главната роля и Урумов успява майсторски да следва фината линия между трагичното и комичното в този спектакъл.

Норвежецът Хенрик Ибсен е смятан за самостоятелна категория в драматургията и докосването до творческия му свят никога не оставя зрителя безразличен. Ненапразно наричат Ибсен „Фройд на Севера“ – той винаги подхожда психологически аналитично към героите си. В резултат на това на сцената оживяват дълбоки и многопластови характери. Точно както в „Юн Габриел Боркман“.

Сюжетът, центриран върху живота на банкера Боркман, повдига философски теми за житейските илюзии, несбъднатите мечти, равносметките и поколенческите сблъсъци. Личните трагедии на персонажите напомнят тези на древногръцки герои. Пред зрителя като на лента се редуват излъгани очаквания, маниакална майчина любов, младежки бунт, а в определени моменти дори загуба на връзка с реалността.

Пламен Марков намира най-точния път към Ибсен, чрез който написаната през XIX век пиеса днес звучи напълно актуално. Известният режисьор обича да смесва жанровете и зрителите гледат една гротеска, в която редуването на хумор и драма прави образите пълнокръвни и въздействащи.

Заедно с рожденика Николай Урумов на сцената излизат легендарният Михаил Мутафов, Биляна Стоева, Милена Кънева, Христина Джурова, Теодор Каракачанов, Мелин Ердинч и Миглена Везирова. За впечатляващата естетика на постановката допринасят сценографията на Мира Каланова и музиката на  Калин Николов

2023 © Варна е / снимки: Росен Донев за Драматичен театър “Стоян Бъчваров”