Мобилно меню

100 години от рождението на Юлия Огнянова отбелязва Варненският театър с постановката "Кървава сватба"

Представлението по текстове на Лорка е на 21 февруари от 19 часа на Основна сцена на Драматичния театър
100 години от рождението на Юлия Огнянова отбелязва Варненският театър с постановката "Кървава сватба"

Спектакълът "Кървава сватба" от Федерико Гарсия Лорка, с режисьор Стоян Радев Ге. К., ще се играе на 21 февруари 2023 г. Посветен е на 100-годишнината от рождението на родената във Варна режисьорка Юлия Огнянова (1923-2016).

Юлия Огнянова оставя ярка диря в историята на българския драматичен и куклен театър. Поставя в различни театри в България, Латвия, Полша, Италия, Кипър и другаде, преподава в Италия и Франция. През 1981 г. поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Христина Арсенова, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев и други, с което променя посоките в развитието на българския театър през последните 20 години на ХХ век.

Юлия Огнянова е носител на международни и национални отличия, сред които почетните "Аскеер" 1999 и "Икар" 2009 за цялостно творчество.

Нейната племенница Мария Гинева, преподавателка по пиано в НУИ "Добри Христов" във Варна, прави архива на Юлия Огнянова обществено достояние. По нейна идея българските театри отбелязват 100-годишнината на Юлия Огнянова със свои спектакли и други инициативи. 

2023 © Варна е / снимка: Драматичен театър "Ст. Бъчваров"

Първите представления в ремонтирания Филиал на Драматичния театър се очакват наесен

Основният ремонт е на стойност 7,44 млн. лв.
Първите представления в ремонтирания Филиал на Драматичния театър се очакват наесен

Очаква се наесен варненските ценители да видят първите представления в обновения Филиал на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". След въвеждането на сградата в експлоатация сценичните работници ще се запознаят с новото оборудване. Това съобщи ръководителят на проекта за основен ремонт на филиала Ивелина Тодорова.

Ремонтът е на стойност 7,44 млн. лв., от които 6 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, а останалите средства са осигурени чрез финансови инструменти, отчете Тодорова. Тя допълни, че сградата е недвижима културна ценност, а проектът е реализиран в партньорство с Министерството на културата.

Към момента на стартиране на ремонтните дейности, сградата на филиала е силно амортизирана, особено общите пространства – фоайе и зрителна зала. По проекта е извършена реконструкция на съществуващия сграден фонд и изграждане на пристройка, която обхваща зала със смесени функции, каза още ръководителят на проекта.

По думите ѝ, след ремонтните дейности филиалът разполага с обновени сцена, камерна зала, репетиционни и санитарни помещения. Подменена е сценичната механизация на оркестрината и сцената, обособени са две репетиционни зали. Подобрени са още енергийните характеристики на сградата, както и достъпът до нея за хора с увреждания. Обновено е и архитектурното оформление на фасадите.

2024 © Варна е