Мобилно меню

Акценти в афиша на театралния фестивал "Варненско лято" за 8 юни

Публиката ще се наслади на спектакли на Ивайло Христов и Крис Шарков
Акценти в афиша на театралния фестивал "Варненско лято" за 8 юни

Спектакли на Ивайло Христов и Крис Шарков са включени в афиша на театралното „Варненско лято“ за осмия ден на фестивала. От 19:30 часа, в зала Европа на Фестивалния и конгресен център ще започне представлението „Чест“. В спектакъла участват Владимир Карамазов, Кристина Янева, Елена Хрант и Каталин Старейшинска. Режисьор на „Чест“ е доказаният актьор Ивайло Христов, който вече е утвърден и в сферата на режисурата. Той поставя за първи път в България пиесата на една от най-популярните австралийски авторки Джоана Мъри-Смит. Написана с остро перо, с хумор и изящество, тя деликатно и смело изследва изпитанията, през които преминава едно семейство в ситуация, застрашаваща го от разпад.

„Онър и Джордж са женени от 32 години. И двамата са признати автори, макар поезията в живота на Онър да е отстъпила място на отдадеността ѝ на съпруга и майка. Kогато се появява възможността един живот да се обнови, за сметка на щастието и сигурността на другите в семейството, сякаш целият свят се преобръща.“

Постановката на Ивайло Христов създава на сцената поглъщащо интимна среда и откроява извънредността на ситуацията, извеждайки като основна тема човешката ранимост и загубата като житейско изпитание. Критиката определя „Чест“ като „…силен актьорски театър, който въздейства през фино пресъздадения обрат на емоционални състояния и превратности“.

В Градската художествена галерия във Варна, от 19 часа, ще бъде представен спектакълът на Крис Шарков за Екзод Арт & РЦСИ „Топлоцентрала“ - „Непоносимо дълги прегръдки“. Режисьорът Крис Шарков се вълнува от усещането за несигурност и разпадането на съвременния свят и развива свой отличителен директен и хиперреалистичен театрален език. С „Непоносимо дълги прегръдки“ той за първи път навлиза в поетичния и чувствен свят на Иван Вирипаев, признат за един от най-интересните съвременни европейски драматурзи. В това начинание успешно му партнират открояващи се със своето присъствие и чувствителност талантливи млади актьори.

„Две млади двойки  – Чарли и съпругата му Моника и случайно запозналите се Еми и Крищоф – откриват, че животите им са мистериозно свързани. Всеки един от тях е в трудна ситуация, в която светът около него не го приема, а и те изобщо не разбират този свят. Спасението идва под формата на извънземен глас, който предлага на всеки от тях шанса да потегли към друга галактика. Пиесата засяга социално актуалната тема за интимните отношения между хората, изследвайки духовния и чувствен опит.“
„Непоносимо дълги прегръдки“ има номинация за награди АСКЕЕР 2023 за режисура и за поддържаща мъжка роля за Мартин Димитров.

Фестивалната програма на 8 юни ще завърши с концерта „Джазът пее на български“, в двора на Археологическия музей,  от 21:15 часа. Проектът „Джазът пее на български“ поднася едни от най-красивите джазови мелодии с оригинални текстове на български език. Класики като „Дезафинадо“, „Водите на март“, „Трябва да вярваш в пролетта“ добиват ново и още по-богато внушение заради поетичното присъствие на Мария Донева, която пише стиховете специално за тях. Вокалните партии на Марина Господинова и безупречните инструментални изпълнения на Антони Дончев – пиано и Венцислав Благоев – тромпет, превръщат думите и музиката в една неразчленима сплав.

„Джазът пее на български“ съществува от 13 години, през които се утвърди със своята оригинална концепция и виртуозни изпълнения на живо и на запис. Идеята на проекта е на публиката да се представят джаз стандарти, но с оригинални текстове на български език.

2023 © Варна е / снимки: Международен театрален фестивал "Варненско лято"

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е