Мобилно меню

Цветана Манева: Обичам Варна, за мен морето е пленително чудо!

Актрисата, любима на поколения българи, получи отличието си за "Почетен гражданин на Варна", а кметът Портних изтъкна, че е щастлив да удостои с приза "нашата Цветана Манева, която прави всяко едно "Варненско лято" по-пъстро, театрално и цветно"
Цветана Манева: Обичам Варна, за мен морето е пленително чудо!

Кметът на Варна Иван Портних връчи отличието „Почетен гражданин на Варна“ на актрисата Цветана Манева, след като тя не успя да присъства на церемонията за празника на града на 15 август, но подчерта, че би желала лично да получи приза при следващото си посещение в морската столица. Отличието е присъдено на Цветана Манева за значимия ѝ принос към театралния живот на морския град, за дългогодишната ѝ дейност като артистичен директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и за блестящите ѝ роли в киното и театъра, след решение на Общинския съвет. Официалната церемония се проведе в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“  в присъствието на представители на културната общност в града.

"За мен е истинско удоволствие да връча званието на Цветана Манева за нейната обич и принос към културния живот на Варна. Нашата Цветана Манева, която прави всяко едно „Варненско лято“ по-пъстро, театрално и цветно", каза по време на церемонията кметът Иван Портних.

"Благодаря на Варна за това отличие. Аз обичам този град, за мен морето е пленително, едно чудо, от което трудно отделям погледа си. Градът ме привлича със своята особена жизненост, винаги ми се е искало да бъда близо до морето", каза Цветана Манева. Тя сподели, че винаги е имала подкрепата на варненската публика и тяхната съпричастност към театралното изкуство.

Благодарна съм за фестивала Варненско лято, който превърнах в кауза на собствения си живот

Тя благодари и на екипа, който ръководи и се пожела още успехи и задълбочаване на сътрудничеството на Международния театрален фестивал.

На тържеството присъства и съпругът на Цветана Манева Явор Милушев, който сподели, че е свидетел на раждането на каузата, нейното развитие и посвещението на международния театрален фестивал от страна на Цветана Манева. По думите му, тя ще се радва на тази награда, а градът трябва да се гордее с това „пиленце, което е кацнало на неговото рамо“.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е