Мобилно меню

Джон Малкович гостува във Варна с "Адска комедия"

Признанията на един сериен убиец ще бъдат представени пред публиката на 23 юли, като част от програмата "Интермецо", която обединява театралния и музикалния фестивал "Варненско лято"
Джон Малкович гостува във Варна с "Адска комедия"
134

Музикално-театралният проект "Адска комедия" на Музикконцепт Виена с участието на Джон Малкович, ще бъде представен във Варна на 23 юли, във Фестивалния и конгресен център от 19:30 часа. Визитата в морската столица е част от програмата "Интермецо", която обединява театралния и музикалния фестивал "Варненско лято". На сцената популярният филмов и театрален актьор Джон Малкович си партнира със знаменитите сопрано-певици Чен Райс и Сузане Лангбайн в спектакъл, надникващ дълбоко в противоречията на човешката природа. Той се основава на документалната история за серийния убиец на жени Джак Унтервегер. Осъден на доживотен затвор в Австрия през 1976 г., Унтервегер издава през 1990 г. своята автобиография под заглавието "Чистилище". Тя го превръща в литературна знаменитост и интелектуалните кръгове на Австрия провеждат успешна кампания за неговото освобождаване. Но не след дълго убийствата продължават…

Джон Малкович влиза в ролята на злодея с талант и престъпни намерения, докато двете сопрано певици извисяват гласове в арии от Хайдн, Моцарт, Глук, Вивалди и други класически композитори. Те отразяват емоционалните състояния на Унтервегер и представят жените в неговия живот – майката, която го е изоставила, и жертвите на маниакалните му състояния. На сцената ги съпровожда оркестърът "Виенска академия", един от водещите австрийски ансамбли за класическа музика под диригентството на Мартин Хазелбьок.

В програмата на "Варненско лято" спектакълът ще бъде представен със субтитри на български език. Организаторите подчертават, че събитието не е подходящо за лица под 16 години.

2023 © Варна е / снимки: Варненско лято

Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал

Николай Урумов ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с постановката на варненска сцена
Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал
79

Спектакълът „Юн Габриел Боркман“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна влиза в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ на 6 юни от 19 часа. Пиесата на Ибсен в постановка на режисьора Пламен Марков и варненската драматична трупа с Николай Урумов в главната роля направи премиерата си през януари тази година и оттогава не спира да жъне овациите на публиката.

Николай Урумов, който ще отпразнува 60-годишния си юбилей точно в деня на представлението, споделя, че се отнася към героя си „с леко дистанцирано недоверие, както се отнасяш с човек, който те респектира. С такъв човек не може да фамилиарничиш, още по-малко да флиртуваш.“

Пламен Марков неслучайно кани комедиант за главната роля и Урумов успява майсторски да следва фината линия между трагичното и комичното в този спектакъл.

Норвежецът Хенрик Ибсен е смятан за самостоятелна категория в драматургията и докосването до творческия му свят никога не оставя зрителя безразличен. Ненапразно наричат Ибсен „Фройд на Севера“ – той винаги подхожда психологически аналитично към героите си. В резултат на това на сцената оживяват дълбоки и многопластови характери. Точно както в „Юн Габриел Боркман“.

Сюжетът, центриран върху живота на банкера Боркман, повдига философски теми за житейските илюзии, несбъднатите мечти, равносметките и поколенческите сблъсъци. Личните трагедии на персонажите напомнят тези на древногръцки герои. Пред зрителя като на лента се редуват излъгани очаквания, маниакална майчина любов, младежки бунт, а в определени моменти дори загуба на връзка с реалността.

Пламен Марков намира най-точния път към Ибсен, чрез който написаната през XIX век пиеса днес звучи напълно актуално. Известният режисьор обича да смесва жанровете и зрителите гледат една гротеска, в която редуването на хумор и драма прави образите пълнокръвни и въздействащи.

Заедно с рожденика Николай Урумов на сцената излизат легендарният Михаил Мутафов, Биляна Стоева, Милена Кънева, Христина Джурова, Теодор Каракачанов, Мелин Ердинч и Миглена Везирова. За впечатляващата естетика на постановката допринасят сценографията на Мира Каланова и музиката на  Калин Николов

2023 © Варна е / снимки: Росен Донев за Драматичен театър “Стоян Бъчваров”