Мобилно меню

Драматичният и Кукленият театър във Варна с номинации за награди ИКАР

"Алиса в Огледалния свят" е претендент в категориите за най-добър куклен спектакъл и за постижения в кукленото изкуство със сценографията на Свила Величкова, а "Дамата с камелиите" е с номинация за авторска музика, дело на Петър Дундаков
Драматичният и Кукленият театър във Варна с номинации за награди ИКАР
65

Номинация за най-добър куклен спектакъл от тазгодишното издание на награди ИКАР, получи представлението "Алиса в Огледалния свят" на режисьора Бисерка Колевска за Държавен куклен театър – Варна. Останалите претенденти в категорията са "Джак и бобеното стъбло" на Столичен куклен театр и „Невидимият Тонино“ на Държавен куклен театър – Пловдив.

снимка: Държавен куклен театър – Варна, Велин Петков

 

Представлението "Алиса в Огледалния свят" ще се състезава за награда ИКАР в още една категория. Номинирана за постижения в кукленото изкуство е Свила Величкова за сценографията си в спектакъла. Тя ще си съперничи с Наталия Гочева за сценографията на "Орфей" за Държавен куклен театър – Русе и Полина Христова за изпълнението ѝ в "Полетът на къртицата" на театрална компания "Puppet’s Lab" към Столичен куклен театър. 

Спектакълът на варненския драматичен театър "Дамата с камелиите" е номиниран за награда ИКАР в категория авторска музика. Музиката към представлението е на Петър Дундаков. Спектакълът "Дамата с камелиите" на режисьора Маргарита Мачева е по класическото произведение на Александър Дюма-син. С брилянтното си изпълнение в главната роля на Маргьорит Готие впечатлява Христина Джурова, която през миналата година беше отличена с награда ИКАР за поддържаща женска роля в "Амадеус". Завладяващи на сцената в "Дамата с камелиите" са също Стоян Радев, Недялко Стефанов, Веселина Михалкова, Александра Майдавска, Пламен Димитров, Миглена Везирова, Александра Койчева и Константин Соколов. В категория авторска музика, за ИКАР са номинирани също Калин Николов за "Горчивите сълзи на Петра фон Кант" (театър София) и Милен Апостолов за "Дон Кихот" (Младежки театър "Николай Бинев").

снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – Варна, Иван Дончев

 

Над 20 са категориите, в които ще бъдат присъдени награди ИКАР през 2023-та.

Петима млади творци ще си оспорват отличието за дебют. Номинирани са Боряна Бабанова за ролята на Мила във "В полите на Витоша" на Драматичен театър – Ловеч, Кристина Беломорска за режисурата на "Морфин" по Михаил Булгаков - Yalta Art Room, Красимир Ненков за ролята на Шушляка в "Суматоха" на Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора, Мария Манолова за ролята на Емилия в "Дездемона" на Драматичен театър "Стефан Киров" – Сливен и Никол Трендафилова за сценографията на "Момчето от последния чин" на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград. 

Номинирани за водеща мъжка роля са Владимир Пенев за Поп Кръстьо във "Великденско Вино" на Народен театър "Иван Вазов", Деян Донков за Орфей в едноименния спектакъл на Народен театър "Иван Вазов" и Иван Юруков за Хелмер в "Нора" на Народен театър "Иван Вазов". 

Отличието за водеща женска роля си оспорват Албена Ставрева за Гичка Кукуто в авторския спектакъл на актрисата "Неведение" за народен театър "Иван Вазов", Светлана Янчева за Уини в "О, щастливи дни" на Театрална работилница "Сфумато" и Станка Калчева за сестра Алоишъс в "Съмнение" на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград. 

За поддържаща мъжка роля са номинирани Боян Арсов за Лорд Уесекс във "Влюбеният Шекспир" на сатиричен театър "Алеко Константинов", Огнян Симеонов за Порфирий Петрович в "Престъпление и наказание" на Драматично-Куклен Театър – Враца и Светослав Добрев за Санчо Панса в "Дон Кихот" на Младежки театър "Николай Бинев".

Номинациите в категория поддържаща женска роля са за Елена Кабасакалова за Лелята в "Солунските съзаклятници" на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив, Маргита Гошева за Ана, кабаретна актриса в "Солунските съзаклятници" на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив и Мариана Бонева за сестра Джеймс в "Съмнение" на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград.

Приза за режисура ще си оспорват Йерней Лоренци за "Орфей" на Народен театър "Иван Вазов", Маргарита Младенова за "О, щастливи дни" на Театрална работилница "Сфумато" и Стайко Мурджев за "Солунските съзаклятници" на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив. 

Носителят на отличието за сценография ще бъде избран измежду Васил Абаджиев за "Зимна приказка" на театър "Възраждане", Никола Налбантов за "Солунските съзаклятници" на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив и Никола Тороманов за "О, щастливи дни" на театрална работилница "Сфумато".

За награда ИКАР майсторско техническо осъществяване са номинирани Народен театър "Иван Вазов" за "Нора" на режисьора Тимофей Кулябин, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив за "Солунските съзаклятници" на режисьора Стайко Мурджев и Драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Плевен за "Антигона" на режисьора Александър Морфов.

Номинациите за драматургичен текст, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите са за "Виктория" от Йордан Славейков, "Място, наречено другаде" от Яна Борисова и "Убийството на Богородица" от Стефан Цанев.

В категорията за съвременен танц и пърформанс номинирани са Марион Дърова за "Freefall", Стефан А. Щерев и Ligna – Оле Фрам, Торстен Микаелсен, Михаел Хюнерс за "Нонумент-2" (Радиобалет) и Яница Атанасова за "Пастет".

За дублаж са номинирани Ирина Маринова за Горица в "Татенца", Йорданка Илова за кметицата в "Оглитата – Добре дошли в Смърдел град", Петя Абаджиева за Амелия в "Кажи ми коя съм", Мартин Герасков за Лайънъл Есрог в "Тъмната страна на Бруклин", Илиян Пенев за Василий Голоборотко в "Слуга на народа" и Александър Митрев за Руфъс в "Безкрайност". 

Отличието за изключителен принос ще бъде връчено на актьора Антон Радичев, а призът за чест и достойнство ще отиде при актрисата Мария Стефанова. За преподавателската си дейност ще бъде наградена проф. Анастасия Савинова, а за значителния си принос в развитието на българското куклено изкуство - Силва Бъчварова.

Награда ИКАР за постижения във вариететното изкуство ще получи Николай Серафимов. Обичаният поп-рок изпълнител Любо Киров ще бъде отличен за принос в музикално-сценичното изкуство, а Теодосий Спасов ще получи награда ИКАР за съвременна българска музика за световното турне, което музикантът осъществи. За високи постижения в конния жанр на цирковото изкуство ще бъде премирана Лукреция Марио Малеволти.

2023 © Варна е

Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал

Николай Урумов ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с постановката на варненска сцена
Спектакълът “Юн Габриел Боркман” влиза в програмата на Международния театрален фестивал
79

Спектакълът „Юн Габриел Боркман“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна влиза в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ на 6 юни от 19 часа. Пиесата на Ибсен в постановка на режисьора Пламен Марков и варненската драматична трупа с Николай Урумов в главната роля направи премиерата си през януари тази година и оттогава не спира да жъне овациите на публиката.

Николай Урумов, който ще отпразнува 60-годишния си юбилей точно в деня на представлението, споделя, че се отнася към героя си „с леко дистанцирано недоверие, както се отнасяш с човек, който те респектира. С такъв човек не може да фамилиарничиш, още по-малко да флиртуваш.“

Пламен Марков неслучайно кани комедиант за главната роля и Урумов успява майсторски да следва фината линия между трагичното и комичното в този спектакъл.

Норвежецът Хенрик Ибсен е смятан за самостоятелна категория в драматургията и докосването до творческия му свят никога не оставя зрителя безразличен. Ненапразно наричат Ибсен „Фройд на Севера“ – той винаги подхожда психологически аналитично към героите си. В резултат на това на сцената оживяват дълбоки и многопластови характери. Точно както в „Юн Габриел Боркман“.

Сюжетът, центриран върху живота на банкера Боркман, повдига философски теми за житейските илюзии, несбъднатите мечти, равносметките и поколенческите сблъсъци. Личните трагедии на персонажите напомнят тези на древногръцки герои. Пред зрителя като на лента се редуват излъгани очаквания, маниакална майчина любов, младежки бунт, а в определени моменти дори загуба на връзка с реалността.

Пламен Марков намира най-точния път към Ибсен, чрез който написаната през XIX век пиеса днес звучи напълно актуално. Известният режисьор обича да смесва жанровете и зрителите гледат една гротеска, в която редуването на хумор и драма прави образите пълнокръвни и въздействащи.

Заедно с рожденика Николай Урумов на сцената излизат легендарният Михаил Мутафов, Биляна Стоева, Милена Кънева, Христина Джурова, Теодор Каракачанов, Мелин Ердинч и Миглена Везирова. За впечатляващата естетика на постановката допринасят сценографията на Мира Каланова и музиката на  Калин Николов

2023 © Варна е / снимки: Росен Донев за Драматичен театър “Стоян Бъчваров”