Мобилно меню

Едуардо Гереро гостува на "Варненско лято" с най-новия си фламенко спектакъл "Морски фар"

Сатиричният театър ще представи пред варненска публика представлението "Луцифер" в деветия ден на фестивала
Едуардо Гереро гостува на "Варненско лято" с най-новия си фламенко спектакъл "Морски фар"

Харизматичният фламенко танцьор и хореограф Едуардо Гереро ще представи във Варна най-новия си спектакъл "Морски фар". Това е второто му гостуване на фестивала "Варненско лято", след като през 2017 година изправи на крака публиката в морската столица. "Морски фар" може да се гледа тази вечер (9 юни) от 19 часа, на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". В спектакъла освен Едуардо Гереро участват китаристът Диего Фернандес и певиците Анабел Ривера и Мануел Сото.

"Морски фар" е фламенко спектакъл, вдъхновен от поетичния образ на фара. Тук той носи представата за бури и прекрасни разсъмвания, за сбогувания и щастливи срещи. Фарът е свидетел на безброй битки и морски пиршества, на зрелищни и носталгични залези.

"Морски фар" ни запознава с различни стилове на фламенко и с популярни песни, вдъхновени от образа на фара.  Неутралната сценична среда позволява на цветните костюми на изпълнителя да изпъкнат и поставя в центъра на вниманието неговите великолепни и прецизни хореографии.

Едуардо Гереро танцува фламенко още от шестгодишна възраст. Учи в Консерваторията по танц в Кадис и след това разширява познанията си по съвременен и по класически танц. От 2002 г. се изявява в спектакли на едни от най-значимите фламенко изпълнители в Испания като Антонио Каналес, Ева Уербабуена, Аида Гомес и други . Отличаван е с престижни награди. От 2011 г. насам  пътува със собствени представления. Съвременната му естетика, изтънчената техника, задълбоченото познаване на същността на фламенкото, артистичният му талант и мощната му сила поставят Едуардо Гереро сред забележителните имена на международната фламенко сцена.

От 21 часа, в днешния девети ден на фестивала "Варненско лято" ще бъде представен спектакълът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" - "Луцифер". Той ще се играе в Ретро клуб.

В "Луцифер" на сцената се явява самият дявол като един "забавен кабаретен негодник". "Не съм толкова лош", повтаря нееднократно той и се обявява за повелител на изкуството и литературата.

Грехът, изкушението и цената на морала. Борбата между Доброто и Злото. Възможно ли е да съществуват едно без друго? Как да осмислим доброто без съществуването на злото?

Спектакълът увлича в тези въпроси благодарение на способността на Боян Арсов да играе едновременно иронично и сериозно, откровено и подвеждащо ролята на изкусител и на пророк.

Харизматичният актьор пее, танцува, влиза от образ в образ със завладяваща енергия и пластичност. След като има вече зад гърба си редица роли в театъра и мюзикъла, донесли му широко признание, Боян Арсов прави с "Луцифер" първия си моноспектакъл.

Режисьорът Николай Младенов, дългогодишен заместник-директор на Сатиричния театър и преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет, проявява траен интерес към испанската драматургия. С "Луцифер" (оригинално заглавие "Сега е моят ред") той продължава да представя на българска сцена испанския драматург, писател и режисьор Хосе Варлета, добил известност със сръчните си популярни комедии.

Спектакълът не е подходящ за лица под 16-годишна възраст.

В деветия ден на фестивала "Варненско лято" културната общност отдава почит на незабравимата Татяна Лолова. От 17 часа днес, в Градската художествена галерия ще бъдат представени филмът "Последният спектакъл" и книгата "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки". Събитието е със специалното участие на Георги Тошев и актрисата Силвия Лулчева.

Фестивалът "Варненско лято" е един от форумите, на който гостува Националната програма "Татяна Лолова на 90 години", организирана от продуцентска компания "АРТО плюс" съвместно със Сатиричен театър "Алеко Константинов", Българска национална филмотека, Филмотечно кино "Одеон" и издателство "Книгомания", по повод 90-ата годишнина от рождението на актрисата.

Програмата включва прожектиране на документалния филма "Последният спектакъл", с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ.

След прожекцията ще бъде представена и книгата "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки", която съставител и редактор отново е Георги Тошев. Тя се издава от "Книгомания" специално по повод годишнината. Книгата включва скица на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 снимки от архива на една от най-обичаните български актриси.

Татяна Лолова е родена през 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 г. Същата година дебютира на професионална сцена в Драматичен театър "Сава Огнянов" – Русе. През 1957 г. става първата актриса, която е официално назначена в новосформираната трупа на Държавен сатиричен театър, където играе до края на живота си с едно прекъсване от 1977 до 1989 г., когато е актриса в театър "София". Тя има над 120 театрални, 76 телевизионни и 54 роли в киното, многобройни записи в БНР. Носител е на редица филмови и театрални награди, високи държавни отличия. През годините играе на сцените на Народен театър "Иван Вазов", Театър 199, театрите в Стара Загора, Русе и др.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest