Мобилно меню

Любими актьори от "Възвишение" за първи път на театралната сцена във Варна

Пиесата "Талант" от Захари Карабашлиев, с участието на Александър Алексиев и Стоян Дойчев, ще бъде представена премиерно в морската столица на 7 февруари, във Фестивалния и конгресен център
Любими актьори от "Възвишение" за първи път на театралната сцена във Варна
42

Най-новата пиеса от Захари Карабашлиев "Талант" ще направи своята премиера във Варна на 7 февруари във Фестивален и конгресен център. Постановката събира за първи път на театралната сцена Александър Алексиев и Стоян Дойчев, познати на широката публика от участието си в главните роли във филма "Възвишение". В актьорския състав на "Талант" са още двама актьори от театъра в Плевен - Ива Николова и Георги Енчев, а режисьор е Василена Радева.

Авторът Захари Карабашлиев представя втората си пиеса след успеха на "Опашката", получила "Аскеер" за "Най-добро представление" през 2022 година, на която варненската публика се наслади в основната селекция на фестивала "Варненско лято" през 2022-ра, както и при специален гастрол на 31 януари на Основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". 

"Талант" пренася публиката в нощта на най-самотния рожден ден на един провален куклен актьор, който изненадващо е посетен от брат си - отдавна напуснал родината, за да избяга от правосъдието. Защо се е върнал? Какво не могат и какво трябва да си кажат двама братя, разделени от една дълбоко погребана тайна? Ще научим ли истината за извършеното престъпление? Пиесата е написана специално за Александър Алексиев и Стоян Дойчев и театралните зрители много лесно биха могли да разпознаят техни черти в образите на героите.

Ето какво разказва Захари Карабашлиев за началото на "Талант".

"Алек и Стоян имат помежду си чудна химия – винаги с хумор и самоирония, но с уважение и с истинска топлота един към друг – като братя… Един ден ме помолиха да опитам да помисля нещо за тях. Бяхме седнали в едно кафе на пл. "Св. Седмочисленици". Казах им, че няма как да го направя — не пиша "по поръчка", ужасно зает съм и т.н… Обаче, още докато бяхме заедно, нещо в тях необяснимо ме провокира и когато се прибрах у дома, започнах да пиша пиесата. На следващата сутрин ги поканих да се видим у нас — бях написал повече от 20 страници. Дойдоха, седнахме на масата и започнаха. И когато свършиха написаните страници, вдигнаха въпросително погледи към мен с думите: "Какво става по-нататък?".

Двамата актьори също признават, че между тях се получава едно необяснимо с думи взаимодействие на сцената и го сравняват с преживяването по време на снимките на филма "Възвишение" (2017 г., режисьор Виктор Божинов, по романа на Милен Русков). 

Пиесата Карабашлиев завършва в рекордно кратко време, като споделя написаното на парче с актьорите. "Събирахме се у дома да я четем на маса и я обсъждахме – не мислехме нито къде ще я поставяме, нито с кого и как. Едва когато сложих "край", дойде и въпросът – към кого да се обърнем, за да я режисира, кой театър ще ни приюти? Първите репетиции съвпаднаха с Ковид карантината, репетирахме далеч от театрална сцена, в домовете си, дори в баналната атмосфера на един бизнес офис, а накрая и в редакцията на издателство "Сиела". Пиесата обаче стъпи на краката си, чак когато режисурата пое един любим професионалист - Василена Радева. Достатъчно млада, за да е любопитна, и с достатъчно опит, за да вкара цялата тази енергия в съзидателност“, допълва авторът. "Плевенският театър и неговия нов директор Димитър Кабаков приеха тази история да оживее на тяхна сцена, а двамата прекрасни  плевенски актьори — Ива Николова и Георги Енчев — дадоха ново измерение на представлението, "в което има дори и кукли, но няма да издавам повече" , завършва авторът. 

"Талант" задава много въпроси за света, в който живеем. Свят, в който често най-опасните бойни полета не са около далечни чужди фронтове, а между стените на собствения ти дом."Талант" е напрегнат, но и развлекателен разказ за истината и нейното отсъствие. А въздействащият и неочакван финал може да промени представа ви за "Талант" и неговата истинска цена. Сценографията и костюмите са на Симеон Стоилов, сценографията на куклите е на Рада Петрова-Андонова, музика - Милен Апостолов, сценично движение - Анна Кабакова. Пиесата е част от продукцията на Драматично-куклен театър "Иван Радоев".

2023 © Варна е / снимки: Иван Ерменков за Artvent

Афишът на „Варненско лято“ за шестия ден на фестивала

Театърът-домакин "Стоян Бъчваров" ще представи една от най-новите си постановки "Юн Габриел Боркман", а популярният актьор Николай Урумов ще отпразнува на сцената 60-годишния си юбилей
Афишът на „Варненско лято“ за шестия ден на фестивала
41

Интересна програма са подготвили организаторите на театралното „Варненско лято“ и в шестия ден на фестивала. 60-годишния си юбилей ще отпразнува на сцената роденият на 6 юни популярен актьор Николай Урумов. Той играе главната роля в едно от най-новите представления на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - „Юн Габриел Боркман“. В постановката на режисьора Пламен Марков участват също Милена Кънева, Теодор Каракачанов, Биляна Стоева, Христина Джурова, Михаил Мутафов, Мелин Ердинч, Миглена Везирова. Спектакълът ще бъде представен от 19 часа, на Основна сцена.

Определят автора на „Юн Габриел Боркман“ – Хенрик Ибсен като „бащата на модерната драма“. Негова пиеса се поставя отново на варненска сцена след 80-годишно прекъсване.

Написана през  1896 г., „Юн Габриел Боркман“ рисува в драматични краски социално-психологически портрет на съвременното му общество.

Банкерът Юн Габриел Боркман е осъден на няколко години затвор за измама. След освобождаването си той се изолира от външния свят. Отчуждил се напълно от съпругата си Гунхилд, той продължава да живее с нея в къщата на сестра ѝ Ела. Между тях двете започва битка за сина на Боркман, Ерхард, за когото Ела се е грижила след банкрута на семейството.

Режисьорът Пламен Марков открива в пиесата на Ибсен преплетени различни жанрове – трагическа и комическа гротеска, както и преувеличение с привкус на антична драматургия. Затова и за ролята на банкера Боркман той кани комедиен артист като Николай Урумов, който може да изведе и трагични нюанси. В сценичната си редакция Пламен Марков придава на пиесата мозаечна структура, пренарежда епизоди и ги монтира в една кинематографична логика, обновявайки начина на разказване в нея.

В пространството за култура ReBonkers на 6 юни отново може да се види инсталацията на Венелин Шурелов - „Перипатетик“, а началото е в 15 часа. 

Две прожекции на спектакъла „Чайка“ на  Компания „Джейми Лойд“, която представя NT Live – Най-доброто от британския театър на киноекран, може да бъдат проследени във Фестивалния и конгресен център. Те са с начален час 15:00 ч. и 18:30 часа и са със субтитри на български език. Класическият спектакъл на Чехов е във версия на Аня Райс. Актрисата Емилия Кларк (Игра на тронове) прави своя дебют на театрална сцена в лондонския Уест Енд в нова версия на класическата пиеса на Антон П. Чехов за любовта и самотата, пренесена в 21-ви век.

„Млада жена отчаяно търси слава и спасение от досегашния си живот. Млад мъж копнее за жената на мечтите си. Успешен писател търси признание, че е постигнал нещо. Актриса иска да се пребори с превратностите на времето. В отдалечено имение някъде в провинцията мечтите са съкрушени, надеждите са попарени, а сърцата разбити. Единствената възможност на неговите обитатели е да се обърнат един срещу друг.“

След високо оценената от английската и българската критика постановка „Сирано дьо Бержерак“ (МТФ „Варненско лято“ 2021), режисьорът Джейми Лойд представя съвременната адаптация на Аня Райс на известната пиеса на един от най-значимите автори на модерната драма Антон Чехов.

Излъчване в дигитална среда е предвидено за спектакъла „Сън в лятна нощ“ на Градски театър Любляна – Словения. Излъчването на видео запис на спектакъла е със свободен достъп за 72 часа от 6 юни, 19:00 ч. до 9 юни, 19:00 ч. на viafest.org. Осигурени са субтитри на английски и български език. Постановката е на режисьора Йерней Лоренци, който доби широка популярност и в България, след като четири негови постановки бяха представени в програмите на театралния фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“. Сред тях бе и разтърсващата театрална версия на Омировия епос „Илиада“, която доведе до покана към Лоренци да поставя на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Резултатът е авторският спектакъл „Орфей“, който беше отличен с наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за най-добро представление и за режисура, а също така взе и наградата на публиката. „Орфей“ попадна и в настоящата селекция на „Варненско лято“.

„Сън в лятна нощ“ е сред най-популярните комедии на Уилям Шекспир. Действието се развива в Атина по време на празненствата, предхождащи сватбата на нейния крал Тезей с Хиполита, кралица на амазонките. Четирима млади влюбени избягват в гората, където властват магически създания, които са своеволни и непредвидими и имат силата да променят нещата както си искат. В тази дива среда и с малко магия се случват много странни неща.

Докато спят, влюбените от „Сън в лятна нощ“ са поразени от нещо, за което не биха посмели и да помислят наяве. Връхлитат ги еротични фантазии, обсебват ги желания и страсти. Но тъй като пиесата е комедия, на финала триумфират оптимизмът и вярата в живота. Постепенно всички съумяват да възвърнат контрола върху своите емоции и инстинкти, отприщени от горските елфи и духове. Но преди всичко „Сън в лятна нощ“ утвърждава силата на въображението и неговата значимост за човешката личност.

Съвременният танцов спектакъл „Свободно падане“ ще бъде представен в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 19:30 ч. Представлението е копродукция на ONE DANCE WEEK, РЦСИ „Топлоцентрала“ и Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Концепцията и хореографията е на Марион Дърова, а в ролите са нашумялата с участието си в сериала „С река на сърцето“ Мартина Апостолова, Изабел Миткова, Николай Марков, Пламен Кънев, Симона Тодорова и Яница Атанасова.

Андрогинни и митологични същества, излизащи сякаш от дебрите на несъзнаваното, се появяват на сцената иззад айсберг. Таи се желание, което ни движи, но никога не остава удовлетворено. Шестимата танцьори се събират, започват да се движат заедно, отмерено, обединени в едно общо тяло. Един по един нещо ги тласка към върха на айсберга, който обаче никога не може да бъде изкачен.

Ето как Марион Дърова представя най-новия си танцов спектакъл:

„Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва за падане или полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Това е реалността на всяка следваща крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?“

Марион Дърова се откроява в съвременния танц със своя интерес към теми, свързани с понятията за женственост и мъжественост, за отношенията между индивидуалността и обществото, за желанието като движеща сила. Тя  ги преработва в изчистен, минималистичен стил, зареден с много енергия.

„Свободно падане“  е с номинация за наградата „Икар“ 2023 за съвременен танц и пърформанс. 

2023 © Варна е / снимки: Международен театрален фестивал "Варненско лято"