Мобилно меню

Млади театрали предлагат да се учреди отличие в памет на Кирил Аспарухов

Идеята е специалният приз да се връчва по време на Националните поетични празници "Вапцарови дни", на които Аспарухов беше един от инициаторите
Млади театрали предлагат да се учреди отличие в памет на Кирил Аспарухов

Да се учреди отличие в памет на Кирил Аспарухов предлага младият актьор Алекс Алексиев, който е от трупата на детско-юношеския театър "Златното ключе". Идеята на талантливия младеж е отличието да се връчва по време на Националните поетични празници "Вапцарови дни", които се провеждат ежегодно във Варна. Своята подкрепа за предложението изрази и Сия Папазова, която е ръководител на ученическата театрална школа.

"Ние всички заставаме зад това предложение, защото Аспарухов бе инициатор и сред организаторите на това прекрасно събитие - Национални поетични празници "Вапцарови дни"

Роденият в Петрич преди 75 години Кирил Аспарухов, превърнал се в една от културните емблеми на Варна, почина внезапно по-рано тази година. В негова памет младите актьори от детско-юношеския театър "Златното ключе" представиха и специална литературна вечер, озаглавена "Ехо от Вапцарови дни…", в която представиха разкази и фейлетони на Вапцаров.

2023 © Варна е

Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Премиерата на Шекспировата класика в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще е в средата на октомври
Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, който е и президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) за пръв път в България ще гостува. По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика "Както ви харесва", която ще постави с екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш. Той е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

Съюзът на театрите в Европа (UTE) е основан през 1990 г. от Жак Ланг (френски министър на културата по онова време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в подкрепа на културното и езиково разнообразие и инициирането на дългосрочни форми за международно сътрудничество. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от принципите на иновативното сътрудничество и международния обмен.

2024 © Варна е / снимки: ТМПЦ - Варна