Мобилно меню

Моноспектакъл с хитовата актриса Елена Телбис гостува на Варненско лято

Общо 4 събития са включени в програмата за четвъртия ден на фестивала
Моноспектакъл с хитовата актриса Елена Телбис гостува на Варненско лято

Богата на събития е програмата в четвъртия ден от 32-рото издание на театралното Варненско лято. Публиката в морската столица ще има възможност да гледа отличения с награда АСКЕЕР за моноспектакъл - "PRIMA FACIE" с участието на хитовата актриса Елена Телбис, придобила популярност сред широката публика като Елина от сериала "Вина". "PRIMA FACIE" (заглавието е юридически термин, който означава "на пръв поглед") ще се играе на 4 и 5 юни, от 20 часа, в Градската художествена галерия във Варна. Представлението не е подходящо за лица под 16 години.

Теса Енслър е млад адвокат, талантлива, забавна, уверена в себе си. Успява с воля и талант да извърви дълъг път – от бедното семейство от малкия град, през образованието в юридическия факултет в Кеймбридж, до специалист в най-авторитетните кантори. Посветила е живота си в служба на система, в която безпрекословно вярва. Играе само по правилата. В един момент животът ѝ се променя и същата тази система е призована от нея, за да въздаде справедливост. Но това не се случва.

"PRIMA FACIE" е първи моноспектакъл за Елена Телбис.  

"От години слушаме как по важните въпроси „трябва да се говори“. Говорим. Промяна пак няма. Тогава, може би, освен да говорим, трябва да започнем и да действаме. Защото имаме нужда от справедливост. На пръв поглед я има. Но само на пръв поглед."

С "PRIMA FACIE" австралийската авторка Сузи Милър прави дебют на "Бродуей" и в лондонския "Уест енд". Преди да започне да се занимава с драматургия, тя е работила като адвокат и влага много от своя опит в пиесата по отношение на дела за сексуално насилие. Тя печели престижните британски театрални награди "Оливие" и WhatsOnStage за най-добра пиеса.

Преводът на български е на Радослав Петкашев, а инициативата за поставяне на спектакъла на българска сцена е на "База Х". Консултант е Светлана Янчева. Сценографията и костюмите са дело на Ванина Цандева.

На 4 юни, отново от 20 часа, на Основна сцена на варненския театър ще се играе представлението "Странна случка с куче през нощта" на Русенския драматичен театър "Сава Огнянов". За впечатляващата си роля в спектакъла младият актьор Калоян Желев получи награда Икар за дебют.

Петнадесетгодишният Кристофър е различен в много отношения. Той притежава изключителен ум, иначе в ежедневието изглежда безпомощен. След като е несправедливо заподозрян, че е убил Уелингтън – кучето на съседката, той решава да проведе самостоятелно разследване. Започва да пише книга, в която отбелязва всеки факт, свързан със случката, за да може да разгадае мистерията на убийството. Криминалната интрига завърта в калейдоскоп неговите близки и познатите в квартала и той се изправя пред най-голямото изпитание в живота си до този момент. Крайъгълният камък е лъжата, а свят, построен върху логиката, не търпи това. Може ли лъжата да бъде за добро? Доколко познаваме човека до себе си? А дали сме готови да приемем другия такъв, какъвто е, ако е различен от нас?

Режисьор на "Странна случка с куче през нощта" е Боян Иванов. Той е сред изявените съвременни театрални режисьори у нас, понастоящем е директор на Русенския театър. Боян Иванов завършва театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и специализира режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн. Със "Странна случка с куче през нощта" той създава увлекателен и динамичен спектакъл в умелата драматургична адаптация на британския автор Саймън Стивънс по превърналия се в бестселър роман от Марк Хадън. На сцената успешно си партнират дигиталната сценография с непрекъснато сменящи се изображения и живото изпълнение на актьорите с внимателно хореографирани движения. В центъра на представлението е образът на самия Кристофър в открояващо се и пластично изпълнение на младия дебютант Калоян Желев. В останалите роли са обичаният варненски актьор Стоян Радев, Кристиана Ценкова, Ясена Господинова, Ивайло Драганов, Кадри Хабил, Милен Димитров, Венцислав Петков и Надя Банчева.

Музиката към представлението е дело на Христо Намлиев, хореограф е Татяна Соколова, сценография и костюми - Ванина Цандева, видеомапинг - Тодор Тодоров, Албена Баева.

На 4 юни Центърът за съвременни изкуства "Трафо" – Унгария гостува на театралното Варненско лято със спектакъла "Моят славен живот с баба". Той ще се играе на сцената на кукления театър в морската столица от 18 часа. В "Моят славен живот с баба" участват Ласло Гьондьор и Ева Катона.

Това необичайно документално представление е създадено в продължение на един месец, в разгара на една от вълните на ковид пандемията в Будапеща. Трийсет и пет годишният режисьор и актьор Ласло Гьондьор преминава през криза на идентичността и решава да се премести при деветдесет и седем годишната си баба, като документира времето, прекарано заедно. Ева Катона оцелява по време на Холокоста и се радва на възхищението и любовта на своето семейството и приятели, които я превръщат в своеобразен идеал. При извънредните обстоятелства на пандемията бабата и внукът се опитват взаимно да разберат болката и травмата на другия и да празнуват дълбоката любов един към друг.

През дните, в които са заедно, апартаментът на Ева постепенно се превръща в сцена, на която се провежда някакво тържество: „Деликатеси и хубаво шампанско се появяват сякаш от нищото, скъпи бижута изникват тук и там, отдалеч се чува песента на тайнствен мъж, икона на Дева Мария свети на етажерката до портрет на Ленин, навън летят гарвани, пада първият сняг и по някаква причина сме с маски на лицата“. Постановката е трогателен лиричен дует на човешки същества: Ласло присъства физически на сцената, а публиката опознава Ева чрез аудио и видео записи. Всяко представление е момент, в който те могат отново да бъдат заедно.

Спектакълът "Странна случка с куче през нощта" е отличен с награда Szemle Plusz 2023 за най-добро независимо театрално представление, награда Péter Halász 2022 за най-добро иновативно театрално представление в Унгария и награда на публиката Staféta за най-добро независимо театрално представление в Унгария за 2019–2022 г.

От 19 часа на 4 юни, до 19 часа на 7 юни, в дигиталното издание на театралния фестивал Варненско лято, на viafest.org, с възможност за свободно гледане от територията на България ще бъде представен видео запис на спектакъла "Чайка" на Градски театър Вилнюс – Литва. Това е една от знаковите постановки на режисьора Оскарас Коршуновас. Тя е създадена в лабораторното студио на театъра му OKT и изгражда общо интимно пространство между актьори и зрители. Самата "Чайка" на Чехов е пиеса за театъра, изкуството и твореца, която дълбоко навлиза в човешката душа. Отношенията между майката и сина заемат централно място в прочита на Оскарас Коршуновас. Аркадина и Трепльов представят различни визии за изкуството. Той е млад драматург, който е завладян от изкуството и мисълта за неговото бъдеще; тя е известна актриса, но закостеняла в естетическите си разбирания. Първото представление на „Чайка“ е повратен момент в историята на театъра, обединявайки новаторските умове на Чехов, на режисьора Константин Станиславски и актьора Всеволод Мейерхолд. Коршуновас има съзнанието за това и продължава стремежа към разкриване на нови театрални реалности.

Оскарас Коршуновас е един от най-значимите литовски и европейски режисьори. Спектаклите му се играят по цял свят и често са в програмата на Единбургския и на Авиньонския фестивал. Носител е на редица национални и международни награди, сред които е престижната Европейска награда „Нови театрални реалности“ (2001). “. През 2009 г. му е присъдено почетно звание Кавалер на Френския орден за литература и изкуства. Кавалер е и на Ордена „Полярна звезда“, Швеция. Удостоен е с отличието „Златния кръст“, Полша. Специфичен подход на режисьора е, че се стреми да поставя класическите пиеси като съвременни творби, разпознавайки в тях онова, което е актуално за настоящето, а съвременната драматургия – като класика, откривайки в нея универсалното и непреходното. През 2008 г. Коршуновас открива в своя театър Студио ОКТ, в което превръща репетиционния процес в задълбочена лабораторна работа. По този начин поставя знаковите си спектакли „Хамлет“, „На дъното“, „Чайка“ и др.

2024 © Варна е / снимки: Viafest

Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

На 11 юни е и второто представление пред варненска публика на моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой"
Отличен с награда Варна спектакъл е част от програмата на Международния театрален фестивал

Отличеният с награда Варна спектакъл "Питър Пан" на Кукления театър в морската столица е част от паралелната програма на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен на 11 юни от 18 часа.

Спектакълът "Питър Пан" пренася в страната на мечтите със запленяващата история на момчето, което може да лети! Невърленд – страната на изгубените момчета, на Феята Зън Зън, на опасните пирати и Капитан Хук, мястото, където можеш да отидеш само ако Питър Пан те научи да летиш! Но за това трябва да вярваш…

Мюзикълът „Питър Пан“ разкрива един различен, фантастичен свят – с великолепните сценография и костюми  на Свила Величкова, умело вплетения мюзикъл в театралната среда на Бисерка Колевска, артистичната хореография на Матиас Андре Глюк и талантливата актьорска игра.

Те дават нов живот на Питър Пан – мечтателя, който не иска да порасне, но с когото са израснали поколения момичета и момчета…

Спектакълът е подходящ за деца над 6 години и всички, които искат да преживеят отново първите си стъпки в Невърленд.

В мюзикъла "Питър Пан" по пиесата на Джеймс Матю Бари участват актьорите Боян Стоянов, Ирен Лазарова, Балена Ланджева, Теодор Христов, Даниел Добрев, Миляна Ношкова, Евгения Василева, Валентин Митев-син, Елица Данаилова, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Красимир Добрев, Мария Томова, Гергана Господинова и Иван Шумаров.

На 11 юни от 20:30 часа, на сцената на Ретро клуб във Фестивалния и конгресен център за втори път пред варненска публика ще бъде представен моноспектакълът на Христо Мутафчиев "Боже мой". Автор на текста е Теа Денолюбова, а сценичният вариант и постановката са дело на Стоян Радев.

2024 © Варна е / снимки: Държавен куклен театър – Варна; Viafest