Мобилно меню

Напредва ремонтът на Филиала на Драматичния театър

Вече са поръчани модулите за планираната въртяща сцена
Напредва ремонтът на Филиала на Драматичния театър

Продължава ремонтът на Филиала на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Той се извършва по проект по Оперативна програма"Региони в растеж".

"Вече е излята третата плоча от общо четири.  Предстои да бъде направена армировка за вертикалните колони за последната плоча. След като бъде излята, покривът на сградата ще бъде отворен, за да се вкара специален котел, който е с отоплителна мощност 320-500 kW", обясни Ивелина Тодорова, ръководител на проекта.

Тя допълни, че са поръчани модулите на въртящата се сцена и се чака доставката им от изпълнителя. Разглеждат се различни варианти за горната сценична механизация и след одобрение, ще бъдат поръчани съответно ръчни и електромеханични чиги, устройства за главната и за страничните завеси.

"Напредват дейностите и по отношение на помещението, където е сцената: цялата носеща конструкция на тавана е завършена, предстои да се поставят противопожарен гипсокартон и декоративните окачени тавани. В момента се монтира ел. инсталацията"

"Част ВиК е завършена в цялата сграда, остава да се монтират крайните елементи. Работи се по част „Отопление, вентилация и климатизация“. По част "Електрическа" са окабелени помещенията на административната част, бившата камерна сцена, която ще бъде превърната в репетиционна балетна зала, както и помещенията на долния етаж. Предстои окабеляването на подземните помещения. Изпълнителите са дали уверения, че работата ще бъде извършена във възможно най-кратки срокове", посочи още ръководителят на проекта.

2023 © Варна е

Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Премиерата на Шекспировата класика в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще е в средата на октомври
Президентът на Съюза на театрите в Европа поставя във Варна "Както ви харесва"

Световноизвестният румънски режисьор Габор Томпа, който е и президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) за пръв път в България ще гостува. По покана от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, той пристига в началото на юли във Варна за кастинг на Шекспировата класика "Както ви харесва", която ще постави с екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата предстои на 16 и 17 октомври 2024 г.

Драматург и преводач е Аглика Стефанова, позната като драматург на Варненския театър в различни периоди от неговото развитие. Tя е автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на Варненския театър (2021) и преводач от френския оригинал на "Инстинктът" – изгубената първа пиеса в историята на театъра, чиято нова постановка се превърна в една от кулминациите в юбилейната програма.

Габор Томпа е роден през 1957 г. в Търгу Муреш. Той е театрален режисьор и педагог. Повече от 30 години е директор на Унгарския държавен театър в Клуж-Напока Румъния и артистичен директор на фестивала Interferences. Завършва режисура в Букурещ през 1981 г., негови учители са Ливиу Чулей, Михай Димиу, Каталина Бузояну, основоположници на известната румънска режисьорска школа. От 1989 г. преподава в Театралната академия в град Търгу-Муреш. Основател е на Театралния факултет в Клуж-Напока и ръководи катедрата по режисура от 1991 г. Автор е на над 100 театрални постановки в Румъния, Унгария, Канада, Франция, Австрия, САЩ, Словения, Чехия, Сърбия, Англия. От 2007 г. преподава режисура в Калифорнийския университет, Сан Диего.  

От 2018 г. Габор Томпа е президент на Съюза на театрите в Европа (UTE). По този повод той изтъкна, че като президент на най-престижната театрална организация в Европа ще работи за изграждането на мостове между старите и новите ценности, укрепване на репутацията на организацията и културния обмен между театрите, които членуват в UTE.

Съюзът на театрите в Европа (UTE) е основан през 1990 г. от Жак Ланг (френски министър на културата по онова време) и известния режисьор Джорджо Стрелер (директор на Пиколо театро в Милано) в подкрепа на културното и езиково разнообразие и инициирането на дългосрочни форми за международно сътрудничество. В момента Съюзът на театрите в Европа има над 40 членове, обединени от принципите на иновативното сътрудничество и международния обмен.

2024 © Варна е / снимки: ТМПЦ - Варна