Мобилно меню

Напредва ремонтът на Филиала на Драматичния театър

Вече са поръчани модулите за планираната въртяща сцена
Напредва ремонтът на Филиала на Драматичния театър

Продължава ремонтът на Филиала на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Той се извършва по проект по Оперативна програма"Региони в растеж".

"Вече е излята третата плоча от общо четири.  Предстои да бъде направена армировка за вертикалните колони за последната плоча. След като бъде излята, покривът на сградата ще бъде отворен, за да се вкара специален котел, който е с отоплителна мощност 320-500 kW", обясни Ивелина Тодорова, ръководител на проекта.

Тя допълни, че са поръчани модулите на въртящата се сцена и се чака доставката им от изпълнителя. Разглеждат се различни варианти за горната сценична механизация и след одобрение, ще бъдат поръчани съответно ръчни и електромеханични чиги, устройства за главната и за страничните завеси.

"Напредват дейностите и по отношение на помещението, където е сцената: цялата носеща конструкция на тавана е завършена, предстои да се поставят противопожарен гипсокартон и декоративните окачени тавани. В момента се монтира ел. инсталацията"

"Част ВиК е завършена в цялата сграда, остава да се монтират крайните елементи. Работи се по част „Отопление, вентилация и климатизация“. По част "Електрическа" са окабелени помещенията на административната част, бившата камерна сцена, която ще бъде превърната в репетиционна балетна зала, както и помещенията на долния етаж. Предстои окабеляването на подземните помещения. Изпълнителите са дали уверения, че работата ще бъде извършена във възможно най-кратки срокове", посочи още ръководителят на проекта.

2023 © Варна е

Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Представлението е посветено на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Поетичният спектакъл "Урок по български" гостува във Варна на 28 февруари

Поетичният спектакъл "Урок по български" на театър "Българска армия" ще бъде представен във Варна на 28 февруари. Представлението ще е във Фестивалния и конгресен център, от 19 часа. Спектакълът е посветен на словото и духа на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Режисьорът Иван Налбантов оживява по въздействащ начин на сцената страниците на емблематични Вазови произведения като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и др. Представлението е уникална смесица от драма, поезия и история, а в ролите публиката ще види Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" обръща поглед към българската душевност, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Спектакълът е истинско тържество на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 
Билети за "Урок по български" може да купите от ТУК.

2024 © Варна е