Мобилно меню

Община и Министерство поздравиха актрисата Грациела Бъчварова за 90-годишния ѝ юбилей

Тя получи почести след премиерата на "Под игото", с която Варненският драматичен театър откри 103-тия си творчески сезон
Община и Министерство поздравиха актрисата Грациела Бъчварова за 90-годишния ѝ юбилей

Кметът на Варна Иван Портних връчи почетен знак с лента на актрисата Грациела Бъчварова за принос към българското театрално изкуство и по повод 90-годишния й юбилей. Това стана след премиерата на спектакъла “Под игото” в препълнената зала на Драматичния театър “Стоян Бъчваров”, с който бе дадено начало на 103-я театрален сезон.

"Днес е специален ден за театъра във Варна. Силните емоции от спектакъла ни припомниха истинския смисъл на патриотизма, имаме и още един чудесен повод за гордост - 90-годишният юбилей на една достойна българска актриса - обичаната и талантлива Грациела Бъчварова. Благодаря от сърце за цялата всеотдайност през годините към театралното изкуство във Варна и България", каза кметът.

Награди и поздравления поднесоха също директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова и съветникът на министъра на културата Илко Ганев. В емоционалното си слово пред публиката Грациела Бъчварова сподели:

"Животът е прекрасен и аз имам прекрасни приятели и семейство! Радвайте се на Театъра, обичайте Театъра, учете си децата да обичат Театъра, защото е мост между в поколенията, той е училище и култура. Борете се да бъдем културна нация".

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна

"Великденско вино" на Народния театър открива 32-рия фестивал "Варненско лято"

12 представления са включени в българската селекция на театралния фестивал
"Великденско вино" на Народния театър открива 32-рия фестивал "Варненско лято"

Между 1 и 15 юни ще се проведе 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". В програмата му са включени общо 28 заглавия, които може да бъдат проследени от почитателите на живо, на киноекран и онлайн.

Дванайсет представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея – „Хага“, „Странна случка с куче през нощта“, „О, щастливи дни“, „Племе“, „Формата на нещата“, „Ромео и Жулиета“, „Пистолет в торнадо“, „Prima Facie“, „Нашенец“, „Луцифер“, „Боже мой“.

А фестивалът ще бъде открит със спектакъла „Великденско вино“ на Народния театър "Иван Вазов".

Както в българската, така и в международната програма преобладават съвременните драматургични текстове, искащи да уловят пулса на днешния ден – „Моят славен живот с баба“, испанският фламенко спектакъл „Морски фар“ и мултимедийният концерт „Чаплин пианисимо“.

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя прожекции от програмата на „NT Live – най-доброто от британския театър на киноекран“ – „Вуйчо Ваньо“. А онлайн със свободен достъп ще може да се гледат спектаклите „Двойното непостоянство“ и „Чайка“.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното „Варненско лято“. Специален концерт е посветен също на театралната музика на големия композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от специално поканени за модула „Шоукейс“ международни програматори, критици и специалисти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично присъствие.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2024 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд „Култура“, на Национален фонд „Култура“, на Посолството на Кралство Нидерландия в България и Унгарския културен институт. Партньори на фестивала са Българска асоциация за театър, „Арт офис“, Сдружение „Антракт“, фондация „Homo Ludens”. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Ретро клуб  и Културен център „Ребонкърс“.

2024 © Варна е / снимки: viafest.org